Разом сильніші: переваги та результати міжмуніципального співробітництва громад

 

За 4 роки від моменту оновлення адміністративно-територіального устрою і створення спроможних громад, в Україні зареєстровано 497 договорів про міжмуніципальне співробітництво. Загалом 744 громади (близько половини в країні) скористалися цим інструментом. Внаслідок повномасштабної війни таке партнерство стало вимогою часу, адже поодинці покращувати послуги і створювати нові все важче через брак коштів, кадрів та знищення інфраструктури. Крім того, такі послуги, як управління відходами, невдовзі неможливо буде втілювати без співпраці, адже на всю область буде лише 5-8 полігонів.

Тож нині цей напрямок розвивається шаленими темпами — новини про об’єднання зусиль громад з’являються ледь не щотижня. Зокрема, станом на вересень 2024 року Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допоміг громадам-партнеркам укласти вже 45 договорів міжмуніципального співробітництва, з яких них 38 уже затверджені у Міністерстві розвитку громад та територій України, та продовжує підтримувати їх у налагодженні ще тіснішої і глибшої співпраці на результат.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає громадам визначити ті сфери, де можливе найефективніше співробітництво, а також вдало обрати партнера і форму співпраці, прописати алгоритм дій. Для цього експерти проводять навчання, тренінги, індивідуальні консультації і методичний супровід щодо законодавства, процедур, інклюзивності послуг, комунікації, зменшення і розв’язання конфліктних ситуацій тощо. Також Проєкт обов’язково організовує обмінні тури, де вони глибше досліджують досвід колег.

У цьому тексті експерти Проєкту  USAID «ГОВЕРЛА» аналізують досвід та основні тенденції у міжмуніципальному співробітництві, окреслюють переваги та результати співпраці громад.


Міжмуніципальне співробітництво допомагає:

1. Покращувати якість послуг

Надавати деякі послуги у кожній громаді може бути нераціонально; наприклад, для громади у 10 тисяч населення не потрібно будувати власну лікарню, якщо значно дешевше та якісніше можна замовляти такі послуги у сусідів. Спільна установа може утримувати висококваліфікованіший  персонал, забезпечувати сучасніше обладнання та комфортніші умови закладу.

2. Акумулювати ресурси

Таке партнерство допомагає громаді заощадити десятки, а то й сотні тисяч гривень та вкласти їх туди, де вони найбільш потрібні, наприклад, у ремонт доріг.

3. Унормувати та передбачити усі деталі партнерства

Раніше схоже партнерство громад відбувалося через субвенції, коли громада А просто перераховувала громаді Б кошти на певну послугу. Проте у процесі нерідко виникали проблеми: звідки громада Б взяла вартість послуг; хто забезпечить жителям громади А доїзд до громади Б; чи поверне громада Б кошти, якщо жителі громади А не скористаються послугою тощо. Усі ці моменти чітко прописують у договорі, щоб уникнути непорозумінь.

4. Залучати приватні інвестиції

Завдяки міжмуніципальній співпраці зростає довіра бізнесу. У межах співробітництва громада має обрахувати вартість своєї послуги і чітко зазначити, що саме входить в оплату (утримання закладу, купівля нового обладнання, розширення  послуг тощо) та прописати це в істотних умовах договору. Крім того, громада не просто відкриває свої фінанси, а проводить громадські обговорення та має обов’язково прозвітувати про виконання своїх зобов’язань. Спостерігаючи відкритість та прозорість процесу, бізнес буде охочіше доєднуватися до проєктів громади.

5. Посилювати інституційну спроможність

Громади не лише підвищують якість послуг у визначених напрямках, а й у процесі здобувають нові навички, вчаться працювати в партнерстві, а не конкурувати, формувати історії успіху. Обмінні візити ще більше мотивують їх, оскільки вони черпають натхнення з успішних практик своїх колег. Після одного із таких візитів Рава-Руська надихнулася досвідом Великого Бичкова у сортуванні сміття через співпрацю з бізнесом та значним покращенням шкільного харчування через кейтерингові послуги. Тим часом Великий Бичків знайшов проєктне рішення щодо розвитку системи водоочищення та водовідведення на прикладі Рава-Руської. Для Любешівської громади став корисним підхід Ясіня до підтримки молоді та її ініціатив, просування культурної спадщини і крафтової продукції. Натомість для Ясіня запозичує досвід у становленні пожежної команди та  інноваційних класів безпеки для дітей.

І це неповний перелік переваг. У межах міжмуніципального співробітництва громади можуть об’єднуватися як за територіальною близькістю, коли хочуть надавати спільні послуги, так і за тисячу кілометрів одна від одної, якщо планують підсилювати одне одного в певних сферах. Є п’ять форм співробітництва: делегування повноважень, спільне фінансування/утримання комунальних установ, підприємств і організацій; створення спільного комунального підприємства; створення спільного органу управління; реалізація спільного проєкту. Невдовзі заплановано вести ще таку форму, як агломерація. 

 

Найчастіше громади-партнерки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднуються у таких  сферах:

1. Охорона здоров'я

10 з близько 40 договорів, укладених за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», стосуються співфінансування медичних закладів. Успішним прикладом є Сенчанська громада, яка не має своєї лікарні, а співфінансує медичний заклад Лохвицької громади. Завдяки співпраці Лохвиця забезпечила житло для фахівців, а це сприяє залученню нових якісних спеціалістів, вже оновлює медичне обладнання та реєструє нові послуги. Завдяки тому, що лікарня змогла закупити лапароскопічну стійку та обладнати кабінет комп'ютерної томографії, жителі обидвох громад більше не мусять їздити до сусідніх великих міст для складних хірургічних операцій та мають значно коротший реабілітаційний період. Історію однієї з пацієнток дивіться у відео.

Лікарня також стала прикладом автономності та стійкості: під час відключень електроенергії вона продовжувала повноцінно працювати. Цей медичний заклад тепер входить у проєкт відновлення, що передбачає покращення доступності, тож невдовзі тут встановлять ліфт та відкриють реабілітаційне відділення для ветеранів.

2. Соціальні послуги

Громади разом розв’язують виклики у наданні послуг людям похилого віку, внутрішньо переміщеним особам та маломобільним людям:  це “догляд вдома”, реабілітаційні послуги, геріатричні заклади тощо. За підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» уклали вже 7 таких договорів. Так Білокриницька громада планує з сусідніми громадами закупити соціальне таксі для маломобільних людей, а Бродівський комунальний Центр професійного розвитку педагогічних працівників буде надавати послуги освітянам Радивилова, підтримувати їх у професійному розвитку та науково-методичній роботі.

3. Інклюзивна освіта

Громади об'єднуються для надання освітніх та корекційних послуг дітям з особливими освітніми потребами, що включає навчання інклюзивного персоналу та підтримку батьків. Вже укладено 7 таких договорів. У Миргороді діє потужний інклюзивно-ресурсний центр, який є одним із найкращих у регіоні, тож ця громада уклала кілька договорів про співфінансування з громадами-сусідками.

4. Розвиток території

Громади навіть попри відстань разом шукають рішення для розвитку територій через спільні проєкти. До прикладу, Поляна з Закарпаття, що славиться своїми курортами,  і Шацьк з Волині, який відомий своїми озерами, планують розробити спільну маркетингову стратегію й візуальний бренд та реалізувати разом бодай один туристичний co-brending проєкт, аби збільшити кількість туристів. Також громади у партнерстві планують подаватися на Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027. А от Рожище з Волині і Рожнятів з Прикарпаття разом цифровізують бібліотеки: налагоджують якісний облік книг, покращують доступ мешканців, зокрема військових та їхніх сімей, до літератури та читання, що також допоможе надалі кооперуватися з видавництвами і письменниками, анонсувати новинки  і відкрити доступ до послуг для більшої кількості громадян.

5. Цивільний захист

Зіткнувшись з викликом щодо пожежної безпеки у віддалених селах, де проживає понад 3000 людей, Миргородська громада вирішила делегувати ці повноваження сусідній Комишнянській громаді, якій логістично швидше відреагувати на надзвичайну ситуацію. Так Миргород сплачує Комишні близько 800 тисяч гривень на рік за ці послуги і не хвилюється за вчасне гасіння пожеж. Загалом за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» укладено 4 договори щодо цивільного захисту.

Крім цього, є приклади співробітництва у житлово-комунальній сфері та управлінні архівами (сфери, в яких  успішно об'єднали свої зусилля Радивилівська, Крупецька і Козинська громади) тощо.

Невдовзі читайте про історії нових партнерств та результатів співробітництва, які демонструють, що завдяки співпраці громади разом стають сильнішими.


Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад та територій України у налагодженні міжмуніципального співробітництва громад, яке є каталізатором їхнього цілісного розвитку. Це допомагає оптимізувати використання ресурсів, сприяє культурному розмаїттю, стимулює економічне зростання і розв'язання екологічних проблем, допомагає створювати масштабні проєкти.

Переглядів: 294
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: