Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів розпочали міжмуніципальну співпрацю
Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів розпочали міжмуніципальну співпрацю

Ясінянську та Любешівську громади розділяє понад пів тисячі кілометрів (це майже стільки ж, як з Києва до Львова), але відстань — не перешкода, щоб знаходити спільні точки дотику та розвивати ефективну співпрацю. Обидві громади мають привабливі туристичні локації з приголомшливою природою (у Ясіня — найвищий гірськолижний курорт Драгобрат, у Любешові — скансен Сваловичі), а ще  — прагнення ставати безпечнішими і сучаснішими.


5 вересня Любешівська громада, що на Волині, та Ясінянська громада, що на Закарпатті, домовилися про міжмуніципальне співробітництво у сферах безпеки, культури та туризму. Офіційний договір про співпрацю під час візиту на Закарпаття підписали Ясінянський селищний голова Андрій Делятинчук та Любешівський селищний голова Олег Кух. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надав експертний супровід у підписанні договору та організував візит громад.

 

 

Все почалося з того, що у Ясіня гостро постала потреба у власній пожежно-рятувальній команді. Хоч у громаді діє Державний пожежно-рятувальний пост, через географічне розташування тут часто відбуваються зливи, зсуви, повені і лісові пожежі. Тому на одній із зустрічей закарпатці зацікавилася модельно-правовими актами та юридичною підтримкою у створенні пожежної команди від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Тоді ж дізналися від експертів про досвід Любешова, де вже функціонує відповідне комунальне підприємство, а пожежна команда успішно долає надзвичайні ситуації. Втім, це знайомство вийшло за межі просто обміну досвідом.

Впродовж пів року громади мали серії онлайн зустрічей, дізналися більше одне про одного і вирішили реалізовувати спільний проєкт «Від Карпатських гір до Волинського Полісся: відстань для нових можливостей сталого розвитку Ясінянської та Любешівської територіальних громад».

В межах проєкту Ясінянська громада не тільки заснувала комунальний заклад «Добровільна пожежна дружина», а ще й надихнулася прикладом Любешова у створенні інноваційних класів безпеки для дітей.

Тим часом для Любешівської громади став корисним підхід Ясіня до підтримки молоді та її ініціатив — наприклад, Шкільний громадський бюджет, Програма підтримки обдарованих та дітей та спортсменів тощо. Зацікавило також те, як у Ясіня просувають культурну спадщину через сучасні арт-простори і ресторани, як розвивають крафтову продукцію.

 

 

Уже в січні 2025 року любешівці знову приїдуть до Ясіня, адже отримали ексклюзивне запрошення відвідати унікальну традиційну подію громади — гуцульське віче. Надалі новоспечені партнери планують також разом подаватися на міжнародні програми, щоб залучати додаткові ресурси, та допомагати одне одному у розвитку туризму і спільній промоції.

Про схожу співпрацю читайте в історії співробітництва Поляни і Шацька.


Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад та територій України у налагодженні міжмуніципального співробітництва громад, яке є каталізатором їхнього цілісного розвитку. Нині близько 40 угод підписано за підтримки Проєкту. Це допомагає оптимізувати використання ресурсів, сприяє культурному розмаїттю, стимулює економічне зростання і розв'язання екологічних проблем, допомагає створювати масштабні проєкти.

Переглядів: 175
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: