Дві полтавські громади стають здоровішими разом завдяки співпраці
Дві полтавські громади стають здоровішими разом завдяки співпраці

В ході децентралізації у Лохвицькому районі Полтавської області сформувалися три громади: Лохвицька, Сенчанська та Заводська міську. Районна лікарня, яка продовжила обслуговувати населення всіх трьох муніципалітетів, перейшла у власність тільки однієї з них – Лохвицької.

Фінансування з державного бюджету не вистачало на повноцінне функціонування лікарні, тож вона дофінансовувалася за рахунок місцевих бюджетів. Постала проблема: щоб надавати якісні послуги в повному обсязі та розширювати їх перелік, лікарня потребувала допомоги місцевих рад. Саме тому сусідні Лохвицька та Сенчанська громади підписали договір міжмуніципального співробітництва, щоб спільно фінансувати лікарню, послугами якої  користуються мешканці обох громад.

Головний лікар КНП Лохвицька міська лікарня Віктор Бурлей зазначає, наскільки помічним для громад і корисним для мешканців може бути міжмуніципальне співробітництво:

«Завдяки угоді по спільному утриманню лікарні, вирішуються питання послідовності та прозорості планування процесу управління закладом охорони здоров’я, що дає змогу не тільки утримувати лікарню, а й розвивати новітні методики лікування пацієнтів».

 

 

«Одним із яскравих прикладів нашої співпраці є придбання сучасного дороговартісного медичного обладнання, похвалитися яким може далеко не кожна лікарня – лапароскопічної стійки. Це дало можливість розширити сферу хірургічних послуг нашим мешканцям», - ділиться досвідом Віктор Радько, голова Лохвицької громади.

 

 

«У 2023 році мені зробили оперативне втручання своєчасно та якісно. Мені врятували життя, зробивши термінову операцію. Хочу наголосити, що в лікарні працюють досвідчені профільні лікарі, яким також частково оплачують заробітну плату з Сенчанського бюджету», - ділиться мешканка Сенчанської громади Тетяна Мурзак.

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримав ініціативу громад під час прийняття рішення, підготовки та підписання угоди. Копіткий процес вимагав часу та уваги, оскільки потрібно враховувати думку мешканців, депутатів, працівників закладу. Тому навіть питання початку роботи над договором виносилося на розгляд сесії кожної з рад.

«Здоров'я мешканців Сенчанської громади - це пріоритет для громади. Сільське населення має отримувати якісну медичну допомогу», - констатує правильність рішень голова Сенчанської громади Наталія Сліпухова.

 

 

Завдяки співпраці між громадами вдалося значно поліпшити матеріально-ресурсну базу лікарні, що в свою чергу позитивно вплинуло на кількість та якість послуг, що отримують мешканці громад-партнерок. Лікарня отримала можливість оперативно вирішувати свої проблеми, що в умовах військового стану є вкрай актуальним.

У майбутньому громади планують співпрацювати у сферах енергоменеджменту та поводження з твердими побутовими відходами.

За підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» вже підписано 28 угод між громадами по всій Україні. Це партнерство допомагає спільно вирішувати комплексні проблеми, раціонально використовувати бюджетні кошти та ресурси для розвитку інфраструктури та послуг. Проєкт підтримує громади-партнерки в налагодженні міжмуніципального співробітництва, яке є каталізатором комплексного розвитку та повоєнної відбудови громад.

Переглядів: 838
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: