Разом цифровізують бібліотеки та подаватимуться на міжнародні гранти: як Рожище та Рожнятів розвивають міжмуніципальну співпрацю
Разом цифровізують бібліотеки та подаватимуться на міжнародні гранти: як Рожище та Рожнятів розвивають міжмуніципальну співпрацю

10-11 січня Рожищенська громада з Волині завітала до Рожнятівської, що на Івано-Франківщині, аби подивитися, як у них працюють заклади культури, охорони здоров’я, комунальні підприємства і соціальна сфера та як реалізуються проєкти міжнародної технічної допомоги.


Громади активно обмінюються досвідом, адже планують підписати договір про міжмуніципальне співробітництво, щоб мати змогу реалізувати спільні проєкти. Наприклад, уже домовилися разом цифровізувати свої бібліотеки: налагодити якісний облік книг, покращити доступ мешканців, зокрема військових та їхніх сімей, до літератури та читання. Це також допоможе надалі кооперуватися з видавництвами і письменниками, анонсувати новинки тощо. 

Рожищенська та Рожнятівська громади познайомилися ще рік тому під час спільної поїздки за кордон та вирішили об’єднати зусилля, тож звернулися за підтримкою до Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Нині Проєкт допомагає громадам на всіх етапах міжмуніципального співробітництва — зокрема «модельними актами», рекомендаціями, організацією обмінних поїздок та з самим підписанням договору.

Крім цього, громади хочуть спільно подаватися на Програму Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027. Тож під час візиту презентували сильні сторони одне одної та обговорили потенційні ідеї для заявки, зокрема щодо сфери управління відходами та розвитку туризму. Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» також нададуть допомогу громадам у розробці проєктної заявки.

Загалом Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» супроводжує 19 договорів про міжмуніципальне співробітництво та проводить тренінги щодо транскордонного співробітництва, адже це є каталізатором цілісного розвитку громад: допомагає оптимізувати використання ресурсів, сприяє культурному розмаїттю, стимулює економічне зростання і розв'язання екологічних проблем, допомагає створювати масштабні транскордонні проєкти.

Переглядів: 1536
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: