Децентралізація: найважливіше за листопад
Децентралізація: найважливіше за листопад

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підводить підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення, які прийняв Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу або долучитися до них.


Листопад 2023 року запам’ятається, мабуть, трьома головними подіями:

  1. Країна отримала Держбюджет на наступний рік, в якому основний акцент - на обороноздатності, але й місцеве самоврядування увагою не оминули.
  2. Європейської Комісії опублікувала звіт про готовність України до переговорів про вступ до Європейського Союзу, в якому громади названі опорою стійкості України.
  3. Профільне Міністерство презентувало Дорожню карту реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка підтвердила, що головні завдання децентралізації на найближчий рік залишаються незмінними.

Звичайно, це далеко не усе важливе, що відбулося протягом місяця. Коротко зупинимося на головному.

Отже, Державний бюджет. Верховна Рада в листопаді остаточно прийняла і зміни до Бюджетного кодексу, і закон про Державний бюджет. Президент ці документи вже навіть підписав. Ось тут ми підготували інфографіку про основні цифри Держбюджету-2024, важливі для місцевого самоврядування.

Слід акцентувати, що відповідно до прийнятих змін, обласні, міські, селищні та сільські ради отримали право здійснювати місцеві внутрішні запозичення. Раніше селищні та сільські громади робити цього не могли. Чому ці зміни потрібні і які перспективи відкривають, можна прочитати у експертно-аналітичному коментарі. А ось тут є загальний експертинй аналіз змін до Бюджетного кодексу.

В цілому, помітно, що в Державному бюджеті, який, що цілком обґрунтовано, суттєво перекроїли на користь нашої обороноздатності, щодо місцевого самоврядування намагалися втримати баланс і не дати залишитися громадам без грошей.

Тепер про Звіт Європейської Комісії. Наші європейські партнери у Звіті від 8 листопада чітко вказали, що до Євроінтеграції ми рухаємося впевнено, але ще є над чим працювати. Асоціація міст України почитала Звіт і виокремила звідти основні положення, які стосуються роботи громад і якості надання послуг мешканцям громад. Партнери з ЄС відзначають, що українські громади є опорою державної стійкості, акцентують на незворотності попередніх змін в частині децентралізації, а також на безальтернативності реформи, яка передбачає подальше зміцнення місцевого самоврядування.

Говорячи про міжнародну підтримку реформи, варто згадати шосту німецько-українську конференцію муніципальних партнерств, що проходила в середині листопада Лейпцигу. Її учасники запевнили, що готові і надалі розширювати співпрацю з українськими громадами, що «кожне з цих партнерств допомагає Україні продовжувати шлях до вступу до Європейського Союзу».

Не чекаючи звіту Європейської комісії, 7 листопада Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури презентувало Дорожню карту децентралізації до 2027 року. Документ демонструє наміри Уряду продовжувати реформу. На наступний рік основні завдання децентралізації залишаються незмінними, хоча не усі з них в умовах війни виглядають реалістичними: переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу, посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування, розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади за принципом субсидіарності (першу концепцію такого розмежування експерти представили 28 листопада) тощо. Завершальним етапом реформи, як і передбачалося з самого її початку, має стати закріплення досягнень децентралізації в Конституції.

З важливих рішень Парламенту в листопаді варто відзначити ухвалений 21 листопада в першому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві (№9450). Цей проект закону у разі ухвалення надасть органам місцевого самоврядування додаткові можливості залучення європейської допомоги. Сподіваємося, цей законопроект Верховна Рада дотисне вже в грудні.

З усіх обговорень, форумів, круглих столів і вебінарів, які ми з вами пережили в листопаді (а їх лише в нашому календарі було понад 30), варто відзначити конференцію «Староста в громаді. Шляхи посилення інституційної спроможності», яка відбулася на початку минулого місяця. Учасники заходу вкотре обговорили необхідність якнайшвидшого ухвалення законопроекту №9518 щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану. Планувалося, що Парламент розгляне його в середині місяця, але не сталося…

А от що нарешті сталося минулого місяця, так це те, що на Львівщині 24 листопада схвалили першу в Україні стратегію агломерації. А вже 29 листопада під час X Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування у Львов, громади Львівщини підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю щодо реалізації цієї Стратегії. Але, як ми знаємо, на жаль, агломерації в Україні поки що змушені розвиватися не завдячуючи чинному законодавству, а завдяки ініціативності регіональних та місцевих лідерів, котрі вже зрозуміли переваги такого співробітництва і не чекають, поки у Парламенту дійдуть руки до унормування цього питання. Також допомагає Львівській агломерації відбутися Центр експертизи доброго врядування Ради Європи через Програму «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Гарного грудня, який також обіцяє бути багатим на події, котрі, сподіваємося, будуть здебільшого позитивними. Про підсумки грудня і 2023 року загалом поговоримо на початку січня.

Щоб не пропустити важливого, слідкуйте за новинами порталу «Децентралізація», нашим онлайн-календарем, а також оновленням наших сторінок у Фейсбуці та Телеграмі.

Views: 446
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: monthly digest
Read more: