«Українські громади також можуть бути корисними для муніципалітетів країн Європи», - В’ячеслав Негода
«Українські громади також можуть бути корисними для муніципалітетів країн Європи», - В’ячеслав Негода

Для українських громад надзвичайно важливо розвивати міжнародне міжмуніципальне партнерство, бо саме такий формат взаємодії муніципалітетів допоможе громадам швидко адаптуватися до стандартів, правил, правового поля Європейського Союзу.


Про це сказав керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода у Лейпцигу (Німеччина) на шостій німецько-українській конференції муніципальних партнерств.

Конференція згуртувала мерів муніципалітетів Німеччини та голів територіальних громад України довкола зміцнення мережі німецько-українських муніципальних партнерств, можливостей для дій та співпраці між українськими, німецькими та іншими європейськими громадами-партнерами під час війни. Конференція продемонструвала також знак солідарності з українськими муніципалітетами та регіонами. 

За словами В’ячеслава Негоди, муніципальне співробітництво здатне втілити ініціативи та рішення, які недосяжні жодному уряду, але які приноситимуть користь кожній стороні партнерства – і громаді, і країні.

Він нагадав, що в квітні 2023 року Конгрес організував Міжнародний саміт міст і регіонів, який об’єднав муніципалітети з понад 50 країн світу довкола підтримки громад на шляху деокупації, відбудови, реінтергації та євроінтеграції. За його словами, ініціативою Конгресу стали також регіональні офіси міжнародного співробітництва, які зараз активно працюють в кожній області і допомагають в тому числі і громадам налагоджувати партнерства з муніципалітетами інших країн.    

В’ячеслав Негода наголосив, що попри те, що Україна і українські громади мають сьогодні сильну опору з боку Німеччини та інших країн ЄС і їх  муніципалітетів, найбільше на шляху до Перемоги і на шляху до ЄС має зробити безпосередньо Україна.

«Головну роботу повинні зробити ми – українці, Парламент, Уряд і місцеве самоврядування. До речі, саме місцеве самоврядування в Україні з початку реформи, з 2014 року стало активним гравцем,  в тому числі і у формуванні європейського вектору руху України. Українські громади зараз активно працюють над тим, щоб перейняти європейські цінності, втілити їх у своїх рішеннях. Їм зараз потрібна допомога у роботі над стратегіями розвитку, над рішеннями розвитку місцевої економіки. Але маю сказати, що українські громади також можуть бути корисними для муніципалітетів країн Європи, оскільки мають досвід, якого сьогодні не мають органи місцевого самоврядування інших країн. Завдяки  громадам, їх стійкості і спроможності, які вони набули завдяки реформі, Україні вдалося відстояти багато позицій, в тому числі і військових», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, в 2022 році за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та Федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайера мережа українсько-німецького муніципального партнерства отримала президентський патронат.

На сьогодні налічується 186 формалізованих і неформалізованих партнерств між українськими та німецькими громадами. Більшість з партнерств були налагоджені протягом 2022-2023 років.

В рамках сьогоднішньої конференції підписано нові угоди про  міжмуніципальні партнерства України та Німеччини, а також досягнуто попередніх домовленостей про налагодження співробітництва.


Конференція муніципальних партнерств проводиться Сервісною службою Міста в Єдиному Світі (SKEW), що представляє організацію Engagement Global, за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку та у співпраці з приймаючим містом Лейпциг, Асоціацією міст України, Всеукраїнською асоціацією об’єднаних територіальних громад та Українською асоціацією районних та обласних рад, а також Асоціацією міст Німеччини, Конгресом місцевих і регіональних влад Німеччини, Німецьким союзом міст і громад та Радою європейських муніципалітетів й регіонів.

Переглядів: 699
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: