«Децентралізація» нагадує: для збереження і розвитку мережі ЦНАП необхідно ухвалити законопроєкт №4380

В територіальних громадах України працює 4433 Центри надання адміністративних послуг, їхні терпідрозділи, віддалені робочі місця адміністраторів ЦНАП та мобільні ЦНАП. Тимчасово не працюють – 317.

Такі дані Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проведеного Мінінфраструктури станом на 1 квітня 2024 року.


 

Сьогодні Центри надання адміністративних послуг надають від 200 до 400 послуг.

Нагадаємо, актуальною проблемою сьогодення громад і їхніх ЦНАП є недостатня компенсаційність адміністративних послуг та відсутність чіткого законодавчого регулювання питань адміністративного збору.

Більшість адміністративних послуг ЦНАП надають на безоплатній основі, а вартість платних послуг складає копійки. Все це виливається у неможливість забезпечувати належне функціонування ЦНАП та їхніх віддалених робочих місць. Утримання ЦНАП сьогодні – задача з зірочкою для органу місцевого самоврядування. Адже необхідно закуповувати витратні матеріали, обслуговувати техніку, платити за комунальні послуги, програмне забезпечення, захищений зв'язок, виплачувати заробітну плату адміністраторам. І все це – в умовах воєнного стану, за яких місцеві бюджети мають серйозні труднощі з наповненням. А доходи від адмінзбору в середньому за рік покривають лише 30% видатків на ЦНАП.

Експертна спільнота застерігає, що за таких умов є ризик втратити мережу центрів надання адмінпослуг, яку розбудовують в Україні понад 10 років.

Вихід із ситуації – схвалення законопроекту «Про адміністративний збір» (№4380). Він визначає 150 базових адмінпослуг, більшість з яких пропонується зробити платними і хоча б частково компенсаційними. Проте цей законопроект чекає своєї черги в парламенті вже 3,5 роки!

Зволікання з ухваленням законопроекту приносить щороку бюджету мільярдні збитки.

Нагадаємо, розвиток мережі ЦНАП та належне їх функціонування – частина завдання реформи місцевого самоврядування з наближення послуг для людей та підвищення їх якості.

Більше інформації про ЦНАП – новини, інфографіка, законодавче регулювання, посібники – у рубриці «ЦНАП».

Читати більше на тему проблем адміністративного збору:

Переглядів: 2388
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: адміністративні послуги
Читайте також: