Офіс Конгресу МРВ при Президентові: Профільні парламентські комітети домовилися вирішити питання законодавчої основи адмінзбору
Офіс Конгресу МРВ при Президентові: Профільні парламентські комітети домовилися вирішити питання законодавчої основи адмінзбору

Питання системного врегулювання оплати адміністративних послуг зрушило з місця. Профільні парламентські комітети – Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики домовилися найближчим часом приступити до обговорення проекту Закону «Про адміністративний збір» (№4380). Спільне завдання на найближчу перспективу – внести законопроект до порядку денного парламентської сесії та прийняти його за основу.


Такої домовленості досягли очільники комітетів Олена Шуляк та Данило Гетьманцев під час робочої зустрічі з питань щодо удосконалення  законодавчого врегулювання відносин у сфері плати за адміністративні послуги, встановлення обґрунтованих розмірів адмінзбору.

Це перша зустріч представників суб’єктів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади , яку організував Офіс Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України у співпраці з Проєктом PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні». Серед учасників зустрічі – народні депутати України, представники Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, керівники Центрів надання адміністративних послуг, представники органів місцевого самоврядування громад та їх асоціацій, проектів міжнародної технічної допомоги, експерти.

«Ми, як Офіс Конгресу, серед інших завдань, будемо виступати в тому числі і комунікаційним майданчиком для всіх зацікавлених сторін у питаннях створення належної законодавчої бази, спрямованої на формування якісних умов для розвитку територіальних громад, місцевого самоврядування, для втілення ініціатив, які сприятимуть подальшій реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Як ми пам’ятаємо, це саме та реформа, завданням якої є, в тому числі, і  забезпечення доступності та якості публічних послуг для людей. Отже в кожному питанні ми повинні виходити з позиції інтересів людей», - звернувся до учасників зустрічі керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода.

 

 

В ході робочої зустрічі сторони обговорили ситуацію, що склалася у сфері адміністративних послуг та плати за них і шляхи вирішення проблемних питань.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк наголосила на важливості при обговоренні законопроекту № 4380, тримати під пильною увагою аспект соціальної чутливості в контексті плати за адмінпослуги.

 

 

«Комітет на стороні інтересів в першу чергу людей і місцевого самоврядування, яке найбільш наближене до мешканців громад. Так, нам вкрай необхідно повернутися до розгляду законопроекту, який системно вирішить питання адміністративного збору. Звертаю увагу кожного, що Президент України нещодавно підписав Закон про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Перші, до кого люди звертаються із заявами про пошкодження житла – це Центри надання адміністративних послуг. Я веду до того, що люди, які втратили житло, мають відчувати соціальну захищеність і увагу, звертаючись до ЦНАП», - наголосила Олена Шуляк.

Одна з авторок законопроекту № 4380 народна депутатка України Лариса Білозір акцентувала увагу на тому, що прийняття Закону «Про адміністративний збір» визначено серед завдань Антикорупційної стратегії на період 2021-2025 років. Також вона зазначила, що в ході обговорень законопроекту в 2021 році, були враховані слушні пропозиції всіх сторін – центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування тощо.

 

 

«Днями ми виступили з депутатським зверненням до Прем’єр-міністра України з пропозицією взяти на контроль та  доручити профільним міністерствам здійснити фінансово-економічні розрахунки по кожній із базових адміністративних послуг згідно з формулою, запропонованою законопроектом «Про адміністративний збір». Досить ходити кругами. Треба приймати відповідальні рішення», - сказала Лариса Білозір.

Свою колегу підтримав народний депутат, член підкомітету з питань з питань адмінпослуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша. Він нагадав статтю 92 Конституції України, яка визначає, що тільки законами України встановлюються система оподаткування, податків і зборів і закликав прийняти законопроект за основу, а в період між першим і другим читанням документу – узгодити всі дискусійні питання.

 

 

Асоціації органів місцевого самоврядування – Асоціація міст України, Асоціація ОТГ та Всеукраїнська асоціація громад також  висловили свою одностайність у підтримці законопроекту № 4380 з узгодженням спірних питань між двома читаннями проекту документу.

Окремо виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник висловив пропозицію, щоб Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України також взяв у роботу комунікацію законодавчого порядку денного 2023 децентралізації в Україні.

 

 

Результат робочої зустрічі – профільні комітети Верховної Ради України, які очолюють народні депутати Олена Шуляк та Данило Гетьманцев домовилися повернутися до обговорення законопроекту «Про адміністративний збір» та винести його на порядок денний парламентської сесії.

Олексій Рябікін, радник заступника керівника Офісу Президента України висловив сподівання, що зустрічі на комунікаційному майданчику Офісу Конгресу набудуть системного характеру  і Офіс Конгресу докладе усіх зусиль для результативності дискусій законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування.

 

 

Підсумовуючи, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода зазначив, що врегулювання питання доступності адмінпослуг та адмінзбору в інтересах людей і громад залишається одним з пріоритетних. Найближчим часом відбудеться низка  зустрічей, присвячених вирішенню інших проблем, пов’язаних з доступністю послуг до людей.

Нагадаємо, проект Закону «Про адміністративний збір» зареєстрований в парламенті в 2021 році.

Раніше портал «Децентралізація» писала про ситуацію, яка склалася у сфері адміністративних послуг та платі за них.

Портал і надалі відстежуватиме хід вирішення цього питання, щоб інформувати та забезпечувати зворотній зв'язок від ключової аудиторії порталу  – органів місцевого самоврядування.

Переглядів: 4067
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Конгрес місцевих та регіональних влад
«Маємо надзвичайно переконливі результати».  Олексій Кулеба підбив підсумки Другого Міжнародного Саміту міст та регіонів
Сильні настільки, наскільки об’єднані: у Київ на Другий Міжнародний Саміт з’їхалися представники іноземних громад
Максимальна увага підтримці армії та економіки - Президент звернувся до представників громад
Пріоритети регіональної політики: в Офісі Президента відбулася зустріч із делегацією Представництва ЄС в Україні
Читайте також: