Децентралізація: За крок до успіху або Чому ЦВК неправа

Іван Лукеря, експерт групи Децентралізація Реанімаційного пакету реформ, у своєму блозі на "Цензор Реформ" поділився думками щодо  позиції Центральної виборчої комісії, яка не квапиться призначати перші вибори у більш ніж 200 об'єднаних громадах. 

"23 вересня 2016 року ЦВК ухвалила рішення про призначення перших виборів на 11 грудня 2016 року до 41 громади. А на розгляді у Комісії перебуває, станом на 23 вересня 2016 року, 196 подань від обласних державних адміністрацій про призначення перших виборів до ОТГ.

ЦВК свідомо порушує права більше 2 млн. людей, яким обмежили право на створення об’єднаних територіальних громад.

Річ у тім, що протягом 2016 року було докладено значних зусиль з боку влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та міжнародних партнерів для того, щоб забезпечити продовження реформи місцевого самоврядування та створення спроможних територіальних громад.

У результаті координації зусиль, всю процедуру створення об’єднаних територіальних громад пройшли більше 200 ОТГ, у яких об’єднали понад 1100 сільських, селищних, міських громад із населенням понад 2 млн. 250 тис. людей.

Проте за блокування реформи, яка стосується мільйонів людей по всій Україні, взявся орган, який має виключно технічну функцію з призначення та проведення виборів – Центральна виборча комісія.

Так, саме та Центральна виборча комісія, повноваження членів якої закінчилися у червні 2014 року.

І якщо раніше ЦВК заявляла про неможливість проведення виборів через відсутність коштів, то у вересні Уряд виділив додаткові кошти на проведення виборів до ОТГ. Таким чином, підстав не призначати вибори ЦВК не має.

Крім цього, Комісія не призначає вибори до 11 громад, які об'єдналися довкола міст обласного значення та громад, до яких ввійшли населені пункти різних районів. Рішення про блокування виборів було прийняте на підставі власного тлумачення норм Конституції України. Відколи ЦВК отримала повноваження Конституційного Суду України з тлумачення норм Конституції?

Варто зазначити, що об’єднані громади, які створилися навколо міст обласного значення, є найбільш спроможними і виступають лідером процесу децентралізації.

Всі ці факти дають підстави стверджувати, що ЦВК свідомо взяла курс на незаконне блокування та саботаж реформи місцевого самоврядування та створення спроможних територіальних громад.

Децентралізація – чи не єдина системна реформа в Україні, яка впроваджується і показує очевидні результати для мільйонів людей.

Результатами децентралізації є тисячі реалізованих проектів, які фінансуються прозоро через Державний фонд регіонального розвитку і ніхто не можу зробити закид про необ’єктивний розподіл коштів між регіонами. Очевидним для всіх є зростання місцевих бюджетів, коли кожен міських голова може заявити про перевиконання бюджету. Про успіхи можуть сказати 159 об’єднаних територіальних громад, бюджети яких зросли від 3 до 6 разів у порівняні з періодом до об’єднання. Протягом останнього року за власні кошти громади здійснювали ремонти доріг, проводили водопостачання, освітлення вулиць, відкривали нові садочки та школи.

Часу немає.

Відповідно до ЗУ "Про місцеві вибори", виборчий процес перших місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня виборів. Оскільки об’єднані територіальні громади потрібно врахувати у розрахунках бюджету на 2017 рік та забезпечити їх всіма необхідними ресурсами, вибори до таких громад мають відбутися не пізніше 11 грудня 2016 року.

Таким чином, Центральна виборча комісія повинна призначити перші вибори до всіх об’єднаних територіальних громад, щодо яких були відповідні подання облдержадміністрацій, не пізніше п’ятниці, 30 вересня 2016 року.

Інакше більше 2 млн. людей можуть так і залишитися – за крок до успіху. Наслідки такого сценарію негативні для всіх".

Як повідомлялося, всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування звернулися до керівництва країни і висловили занепокоєння ситуацією, що склалася з призначенням виборів в об'єднаних громадах. У свою чергу Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зробив заяву, в якій наголосив, що Центральна виборча комісія «консервує радянську систему управління державою». В експертному середовищі заявляють, що ЦВК необхідно притягнути до відповідальності, закликають ЦВК зупинити саботаж децентралізаціїа також висловлюють припущення, що децентралізацію блокують ті ж політсили, які блокують і зміну складу ЦВК.

 

29.09.2016 - 17:07 | Views: 14104
Децентралізація: За крок до успіху або Чому ЦВК неправа

Tags:

I.Lukerya CEC elections

Source:

Цензор Реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...