Децентралізація: найважливіше за вересень
Децентралізація: найважливіше за вересень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення, які ухвалив Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу чи долучитися до них.


Рішення, що набули чинності

21 вересня набув чинності Закон №3979-IX, який відновлює середньострокове бюджетне планування на місцевому рівні. Експертний коментар до Закону є за посиланням.

Нагадаємо також, що ще п’ять ухвалених раніше цього року законопроєктів, важливих для місцевого самоврядування, знаходяться на підписі Президента:

  • Закон, який повертає органам місцевого самоврядування право замовляти ремонти чи комплексне відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків (законопроєкт №10202) - на підписі з 27 лютого 2024 року.
  • Закон щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування (законопроєкт №7283), який передбачає, що порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах громад або окремих рішеннях місцевих рад – на підписі з 17 травня 2024 року.
  • Закон «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (законопроєкт №9559-д), який дозволяє органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони - на підписі з 25 червня 2024 року.
  • Закон «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254), який забезпечує право на участь в управлінні публічними справами, визначає правила проведення публічних консультацій, їхні терміни, форми та принципи – на підписі з 25 червня 2024 року.
  • Закон «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» (законопроєкт №11155-1).

 

Рішення та діяльність Парламенту

5 вересня Верховна Рада України проголосувала за призначення Олексія Кулеби Віце-прем’єр-міністром з відновлення України – Міністром розвитку громад та територій України. Урядовець одразу окреслив основні засади своєї подальшої роботи.

17 вересня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт Закону України №11345 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, формування фонду захисних споруд цивільного захисту, створення класів та центрів безпеки. Законопроєкт, зокрема, визначає повноваження органів місцевого самоврядування щодо створення центрів безпеки.

19 вересня Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів №12043. Постанова передбачає в рамках декомунізації перейменувати 10 міст, 4 райони, 262 села та 56 селищ в Україні.

4 вересня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України ухвалити в першому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо збереження цінної історичної забудови в населених пунктах №11481. Законопроєкт, зокрема, надає повноваження органам місцевого самоврядування формувати переліки та встановлювати порядок використання територій цінної історичної забудови та значних історичних будинків, будівель та споруд, які формують традиційний характер середовища.

Варто нагадати також, що у серпні Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування повідомив про відновлення роботи електронної Платформи консультацій з органами місцевого самоврядування, яка передбачає можливість онлайн-опитування представників органів місцевого самоврядування.

 

Рішення та діяльність Уряду

2 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив методику оцінки ризиків безпеки в системі освіти. Її розробили у межах реалізації комплексної політики «Школа офлайн», щоб якомога ефективніше визначати громади для розподілу державних субвенцій для закладів загальної середньої освіти. Документ окреслює методологію, за якою визначається рівень ризику безпеки для закладів освіти, що можуть постраждати або вже постраждали від наслідків бойових дій, та громад, у яких вони розташовані. На основі цієї методики Міністерство затвердило перелік територіальних громад за рівнем ризику безпеки в системі освіти.

13 вересня Уряд схвалив проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Які ресурси заплановані в проєкті для місцевого самоврядування, ми виклали в інфографіці.

 

Обговорення загальноукраїнського рівня

У вересні нагальні для громад питання традиційно були на порядку денному. Серед публічних обговорень за участі представників центральної влади, місцевого самоврядування та міжнародних партнерів варто виокремити такі:

6 вересня - ІХ Всеукраїнська науково-практична конференція: «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості».

10 вересня - публічний захід «Місцева статистика в Україні: на шляху від концепції до закону».

17 вересня - обговорення «Державна регіональна політика в Україні: інструменти реалізації».

23 вересня - форум громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

24 вересня - брифінг мерів «Оптимізація культурних мереж та переформатування культурних послуг в громадах»

27-27 вересня - XVI Рішельє-форум публічної служби: «Публічна служба в умовах війни: переосмислення ідентичності».

30 вересня - восьмий діалог «Децентралізація на зв’язку»: Соціальний захист населення: як розмежувати функції ОМС та РДА.

 

Ми і надалі слідкуватимемо, як впроваджуватимуться згадані вище рішення, чи втілюватимуться результати обговорень у реальні дії влади і чи відповідатимуть ці дії очікуванням громад.

Щоб не пропустити важливого, стежте за новинами порталу «Децентралізація», нашим онлайн-календарем, а також оновленням наших сторінок у Фейсбуці та Телеграмі.

Вдалого місяця! Про результати жовтня поговоримо на початку листопада.

Усі найголовніші новини минулих місяців є у наших оглядах за посиланням.

 

Найпопулярніші новини вересня:

  1. Нові можливості для розвитку громад та бізнесу: вересневі каталоги від SURGе
  2. Уряд розширив другу чергу платежів, що здійснюються Казначейством в умовах воєнного стану: що передбачають зміни
  3. Затверджено перелік громад за рівнем ризику в системі освіти: як перевірити свій регіон
  4. «Неправильно нав’язувати громадам будь-що, навіть не запитавши, чи воно їм потрібно» Інтерв’ю Олега Кошового
  5. Уряд схвалив проект Державного бюджету України на 2025 рік: чого очікувати місцевому самоврядуванню
  6. Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні
  7. Відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів – Парламент ухвалив закон
  8. Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар
  9. «Стежки здоров’я Золочівщини»: громада запустила унікальний рекреаційно-економічний проєкт
  10. Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування
Переглядів: 194
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: щомісячний дайджест
Децентралізація: найважливіше за вересень
Децентралізація: найважливіше за серпень
Децентралізація: найважливіше за липень
Децентралізація: найважливіше за червень
Читайте також: