«Стежки здоров’я Золочівщини»: громада запустила унікальний рекреаційно-економічний проєкт
«Стежки здоров’я Золочівщини»: громада запустила унікальний рекреаційно-економічний проєкт

Наприкінці серпня у Золочівській громаді, що на Львівщині, відкрили «Стежки здоров’я Золочівщини» – 30 кілометрів промаркованих шляхів на території Національного природного парку «Північне Поділля». Тут жителі та гості громади зможуть займатися спортом, дбати про здоров’я, досліджувати свій край та насолоджуватися природою, а сама локація може стати туристичним магнітом та двигуном економічного розвитку громади. Під час відкриття стежок відбувся наймасштабніший біговий захід у громаді – забіг пам’яті  загиблих воїнів, який зібрав понад 600 бігунів і глядачів.


Ця ідея виникла у золочівчанина Мар’яна Ковальського під час чергової пробіжки. Мар’ян уже 15 років замається спортом, тож часто намотував кілометри улюбленим парком.

«Це унікальне місце! Тут ти йдеш хвойним лісом, а трохи далі – вже листяним і мішаним, піднімаєшся вище - відкривається чудовий панорамний краєвид. А пісок під ногами – це ідеальна поверхня для бігуна, бо в сонячну погоду вона дає додаткове навантаження, а коли падає дощ, тут ніколи нема болота. Я вивчав ці стежки і щоразу знаходив нові шляхи додому, але бачив, що інші люди рухаються лише одним коротким маршрутом, і подумав, чому б тут не зробити маркування», - говорить Мар’ян.  

 

 

Працюючи у міській раді, Мар’ян дізнався, що є можливість реалізувати таку ідею, адже Золочівcька громада бере участь у проєкті «Двигуни громад», який за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» реалізовує Агенція трансформацій "M.CLASS". В межах проєкту посадовці 30 органів місцевого самоврядування здобувають знання та досліджують інструменти з інклюзивного економічного розвитку громад, зокрема у сфері туризму.

«Ми зрозуміли, що це унікальний проєкт, адже в Україні майже немає туристичних шляхів з акцентом на здоров'я. Щось подібне є у деяких містах, але зазвичай асфальтовані шляхи. Тут концепція у абсолютній природі», – говорить Сергій Підмогильний, експерт з туризму в "M.CLASS".

 

Відтоді упродовж пів року Мар’ян Ковальський та його колеги з міськради разом з експертами досліджували кожну ділянку парку, обирали найкращі маршрути, наносили їх на мапу і маркували місцевість. Встановили близько тисячі вручну намальованих значків маркувань, більше сотні додаткових знаків, а також інформаційні стенди з описом шляхів, щоб кожен міг обрати оптимальну дорогу та не загубитися. Завдяки цим маркуванням  відвідувачі можуть комбінувати безліч маршрутів.

«Ми намагалися прокласти стежки різної протяжності та складності як для досвідчених бігунів, так і для тих, хто тільки починає. Якщо люди приходять на прогулянку зі сім’єю, то щоб їхній шлях пролягав місцями, де, наприклад, можна зробити пікнік», - зазначає Мар’ян Ковальський.

 

 

«Вперше протестувала цей маршрут і радію, що втілений таких проєкт. У нашій громаді є багато бігунів, які бігають по місту –  і це теж класно, проте є рух і автомобілі. А тут дуже гарна траса, свіже повітря, співають пташки. Чудово також12, що така локація під боком біля Золочева і не треба десь далеко їхати на дорогі курорти», - говорить Оксана Борух, директорка Золочівського центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх».

Аби привернути ще більшу увагу до стежок золочівці вирішили організувати бігову подію всеукраїнського масштабу. Як ветеран війни ще з 2014 року, Мар’ян Ковальський вирішив присвятити цей забіг Дню пам’яті загиблих захисників  та захисниць України, щоб згадати полеглих воїнів. На локації зробили фотовиставку з 63 портретів героїв із Золочівщини, які віддали своє життя у війні з росією. На забіг пам’яті зареєструвалося 237 учасників. Кожен мав на футболці напис з іменами герої, у пам’ять про яких долають дистанцію. 

 

 

Надалі на «Стежках здоров’я Золочівщини» планують розвивати катання на лижах, йогу, скандинавську ходьбу, природотерапію, а також кемпінгові зони та оглядові майданчики.  Вже налагодили партнерство з тутешніми готелями, які погодилися розмістити в себе інформаційні стенди про цю локацію. Також сподіваються, що стежки дадуть поштовх і місцевому бізнесу створювати довкола, кафе, екоферми, крафтову продукцію, що стане частиною економічного розвитку громади.

Золочівський міський голова Ігор Гриньків підсумовує:

«Такі проекти притягнуть сюди людей. Вже цього року ми запланували на «Стежках здоров’я Золочівщини» всеукраїнські змагання стрільби, де буде близько тисячі учасників з усієї країни, це відкриє нашу громаду. Ресурсно ми є однією з найпотужніших громад в Україні. У нас є чудові замки, заповідники, а тепер ще й нові промарковані маршрути. Ми можемо бути базою для розвитку туризму – нас потрібно лише відкрити. І ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у ефективній підтримці нашої громади на цьому шляху».

 

 

В межах проєкту «Двигуни громад» від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», крім туристичних шляхів, для частини громад також розроблять віртуальні 3Д тури, ревіталізацію громадських просторів з врахуванням інклюзивності, каталоги продукції для місцевих виробників з шрифтом Брайля та відеоролики про місцевий бізнес, що допоможе підсилити їхній туристичний потенціал.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у підсиленні спроможності та самодостатності громад.

Переглядів: 2164
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: туризм
Читайте також: