Перспективи державної регіональної політики в Україні: основні акценти від профільного парламентського комітету
Перспективи державної регіональної політики в Україні: основні акценти від профільного парламентського комітету

Під час обговорення «Державна регіональна політика в Україні: інструменти реалізації», що відбулося 17 вересня в Києві, народні депутати, члени парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, розставили акценти та поділилися власним баченням подальших змін.


Голова комітету Олена Шуляк, вважає, що перед Україною є два глобальні виклики, які визначають вектор розвитку регіональної політики – війна та європейська інтеграція.

«Агресія рф зруйнувала інфраструктуру, порушила економічні зв'язки та поставила перед нами нові завдання у сфері безпеки. З іншого боку, прагнення інтегруватися до ЄС вимагає реформ і впровадження високих стандартів управління, які стануть фундаментом для майбутнього розвитку», - зазначила Олена Шуляк.

 

 

На її думку, оновлена Державна стратегія регіонального розвитку до 2027 року - основний інструмент для підтримки рівномірного розвитку регіонів та зменшення економічних, соціальних і територіальних диспропорцій.

Вона нагадала, що стратегія містить три стратегічні цілі і сім оперативних, досягнення яких можливе за рахунок виконання 163 завдань за 20 напрямами.

Та насамперед, за словами голови комітету, слід зробити декілька надважливих кроків:

  1. Навести лад в архітектурі планувальних документів, оскільки їх на сьогодні багато, і вони не синхронізовані між собою. Потрібно розробити стратегічні та планувальні документи для відновлення та розвитку на місцевому й регіональному рівнях, зокрема з урахуванням заходів щодо відновлення балансу постраждалих від війни екосистем;
  2. Синхронізувати галузеві стратегії, оскільки вони сьогодні часто не узгоджені;
  3. Завершити роботу над запуском Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ГІС), яка має стати інструментом для роботи з якісними даними. Крім того, важливо створити якісне законодавство про муніципальну статистику, оскільки якісні й верифіковані дані – основа правильних рішень;
  4. Сприяти відновленню житлових умов, зокрема через надання компенсацій за пошкоджене та знищене через війну житло в рамках програми єВідновлення. Держпрограму необхідно негайно розширити на тимчасово окуповані території, оскільки путінська влада вже анонсує виплату компенсацій за житло на них.
  5. Виконати одну з умов програми підтримки Ukraine Facility щодо розробки й ухвалення законодавства про реформування територіальної організації виконавчої влади, зокрема, про розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування й органами виконавчої влади.

Народний депутат Віталій Безгін, зробив три акценти, які, на його думку, є однозначними:

  1. Затвердження змін до Державної стратегії регіонального розвитку 2021-2027 - це позитивний крок.

«Не тому, що це наші зобов'язання перед європейськими партнерами, а тому що це, перш за все, наші зобов'язання перед здоровим глуздом і подальшим відновленням держави. Чи є затверджений продукт досконалим? Ні. Він прийнятний. Безумовно, до нього має з'явитись додаток із функціональними типами територій, без нього стратегію не можна вважати повноцінним документом. Чудово, що нове керівництво міністерства це розуміє», - зазначив Віталій Безгін.

  1. Україна потребує оновлення концепції децентралізації.

«Документ, ухвалений в 2014 році, потребує видозмінення з огляду на три речі: десятирічний прогрес, наслідки повномасштабного вторгнення рф, європейська інтеграція. Народний депутат наголосив, що, мова саме про оновлення документу і автором цього документу має бути тільки Уряд, а не якісь інші інституції. До 15 жовтня ми необхідно надіслати драфт до Страсбургу», - сказав народний депутат.

  1. Платформа DREAM є однозначною складовою в царині регіональної політики та відновлення.

«Так, наразі там не вистачає алгоритмів, що мають задати вектор пріоритетності. Але це не питання до платформи, це питання до того, що їх не розробили з боку виконавчої влади. Це наш ключ щодо забезпечення прозорості та мінімізації персональних втручань. Даний продукт буде і далі підтримуватись, і має залишатись при міністерстві, що відповідальне саме за регіональний розвиток», - вважає Віталій Безгін.

Народний депутат В’ячеслав Рубльов наголосив також на необхідності розробки стратегій регіонального розвитку та залучення обласних ради до цієї роботи. Крім того, на його думку, важливим залишається і розвиток громад та налагодження їхньої співпраці не тільки з владною вертикаллю, а й на міжнародному рівні. Тому для цього потрібно проводити відповідні навчання для спеціалістів та активізувати роботу агенцій регіонального розвитку.

 

 

Нагадаємо, під час обговорення Віце-прем’єр-міністр з питань відновлення - Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба заявив, що Уряд планує цього року перезавантажити міжвідомчу координаційну комісію з питань регіональної політики. До роботи комісії на постійній основі залучать також всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування.

Захід «Державна регіональна політика: інструменти реалізації» був організований Міністерством розвитку громад та територій та проведений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Більше про регіональну політику – у секторальній рубриці порталу «Децентралізація»

Переглядів: 214
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: регіональний розвиток
Читайте також: