Законопроєкт про збереження історичної забудови в населених пунктах готовий до голосування в парламенті
Законопроєкт про збереження історичної забудови в населених пунктах готовий до голосування в парламенті

4 вересня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України ухвалити в першому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо збереження цінної історичної забудови в населених пунктах №11481.


Законопроєкт був розроблений за результатами роботи спеціальної комісії Верховної Ради з питань дослідження ефективності функціонування органів публічної влади міста Києва як столиці України у період дії правового режиму воєнного стану.

«Ми побачили, що багато історичної забудови руйнується, тому що немає механізмів її збереження. Відповідно, виникають великі інвестиційні ризики, протести мешканців, суди і навіть присвоєння під тиском громадськості статусу пам’ятки вже зруйнованим будинкам», - зазначила, представляючи законопроєкт, одна з його авторів, народна депутатка Ганна Бондар.

Метою законопроєкту, за її словами, є визначення правових засад цінної історичної забудови як такої, що не обов’язково належить до пам’яток культурної спадщини, але містить історичну цінність для конкретного населеного пункту. Законопроєкт також надає повноваження органам місцевого самоврядування формувати переліки та встановлювати порядок використання територій цінної історичної забудови та значних історичних будинків, будівель та споруд, які формують традиційний характер середовища.

Загалом, за задумом авторів законопроєкт:

  • покращує інструменти захисту цінної історичної забудови;
  • покладає відповідні додаткові повноваження та відповідальність на органи місцевого самоврядування;
  • збільшує роль активної громадськості в процесах ухвалення рішень щодо майбутнього історичних споруд.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України підтримало законопроєкт з необхідністю доопрацювання до другого читання. 

Переглядів: 222
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: