Проект Закону про адміністративний збір готовий до розгляду в сесійній залі Парламенту
Проект Закону про адміністративний збір готовий до розгляду в сесійній залі Парламенту

20 липня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу Проект Закону про адміністративний збір (№4380).


Законопроект покликаний врегулювати ситуацію, що складася у сфері сплати адміністративних зборів. Як відомо, деякі з них не переглядалися з 90-х років минулого століття і не відповідають сучасним реаліям.

Представляючи законопроект, Лариса Білозір, народна депутатка України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур, повідомила, що органи місцевого самоврядування прагнуть надавати жителям громад якісні послуги, в сучасних і доступних умовах. Натомість ОМС змушені відчутно скорочувати витрати на матеріально- технічне забезпечення ЦНАП, на оплату праці персоналу та інші видатки. Через це громади втрачають кваліфікований персоналу, що є найбільшим викликом для цієї сфери.

Попри необхідність змін, законопроект майже два роки був на розгляді в іншому парламентському комітеті, і його розгляд не рухався.

«Після того, як проект закону передали до нашого комітету, відбулася низка обговорень. Під час яких і народні депутати, і експерти, і представники громад зійшлися в думці, що законопроект потрібно якнайшвидше приймати за основу, а усі спірні питання вирішувати до другого читання», - сказала Лариса Білозір.

Нагадаємо, 18 липня в Києві відбулося засідання круглого столу «Законодавче врегулювання питань встановлення плати за надання адміністративних послуг та впорядкування механізмів визначення розмірів адміністративних зборів» за участі представників всіх суб’єктів реформування місцевого самоврядування, на якому лунала єдина спільна позиція – проект закону № 4380 необхідно приймати якнайшвидше.

У квітні цього року Законопроект пройшов Конгресові слухання, організовані Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Учасники слухань домовились, що врегулювання питання доступності адмінпослуг та адмінзбору в інтересах людей і громад має залишається одним з пріоритетних.

Читати також на цю тему:

Фінансова нестабільність сфери адмінпослуг ставить під загрозу мету децентралізації. Громади очікують на прийняття Закону про адмінзбір

Частину плати за видачу відомостей з реєстрів Мін’юсту варто спрямувати у місцеві бюджети?

Питання адмінзбору необхідно внормувати єдиним Законом, замість сотні різних НПА та переліків платних послуг, - експертка Яніна Казюк

Офіс Конгресу МРВ при Президентові: Профільні парламентські комітети домовилися вирішити питання законодавчої основи адмінзбору

Прозорість платежів, їхня раціональність та соціальна прийнятність, - Лариса Білозір про законопроєкт щодо адмінзбору

Переглядів: 1476
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: адміністративні послуги
Читайте також: