Шлях від Вільнюса до Лугано: очікування від Міжнародної конференції з питань реформ в Україні у 2022 році

19 листопада Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і представники міжнародних партнерів із розвитку провели зустріч у межах Форуму «Партнерство з розвитку» у Києві, щоб обговорити прогрес у ключових реформах та підготовку до 5-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні (URC), яка відбудеться у місті Лугано, Швейцарія, 4-5 липня 2022 року. Зустріч відбулася у продовження минулорічного Форуму «Партнерство з розвитку» (жовтень 2020) та 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ, що відбулася у Вільнюсі, Литва (липень 2021).

Підготовчий процес до URC-2022 «На шляху до Лугано» стартував у Києві 29 жовтня з першою подією, присвяченою одній з найуспішніших реформ в Україні – реформі децентралізації, за участю Віце-Президента, Федерального Радника Швейцарії Ігнаціо Кассіса та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

«Наступна конференція дозволить консолідувати наші зусилля для подальшого успіху реформ, стабільності й добробуту України. З цією метою Україна прагне використати найкращий світовий досвід у реалізації структурних змін, який уже мають наші міжнародні партнери. Розраховуємо на конструктивний діалог та слушні пропозиції, які сприятимуть європейській та євроатлантичній інтеграції України», – заявив під час Форуму Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Враховуючи уроки попередніх конференцій та сьогоднішні виклики для процесу реформ в Україні, Швейцарія та Україна вирішили зосередитися на обмеженій кількості ключових реформ, які згруповані в рамках двох ключових напрямків «Стабільність» і «Добробут». Перший напрямок – стабільність – охоплює такі сфери як «Верховенство права та боротьба з корупцією, «Децентралізація», «Реформи задля реінтеграції». Другий напрямок – добробут – насамперед включає економічні реформи: «Зелена трансформація», «Людський капітал», «Корпоративне управління», «Фінанси та банківський сектор». Наскрізною темою є цифрова трансформація. Як підготовчий процес «На шляху до Лугано», так і сама Конференція керуються позитивним принципом і всеохопним підходом.

«URC-2022 має бути відчутним процесом, який сприяє легітимності прийнятих рішень, зміцнює відповідальність та підвищує ефективність реформ. Із слоганом “Реформи для всіх, всі за реформи!” URC-2022 підтримує залучення бізнесу, наукової спільноти, громадянського суспільства, місцевої та національної влади. Широка участь та консультації залучених сторін є обов’язковими», заявив під час Форуму Сімон Піду, Посол Швейцарії з питань підготовки URC-2022.  

Підготовчий процес «На шляху до Лугано» буде складатися із подій в Україні та закордоном (під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі 20 січня 2022 р., у Брюсселі у березні 2022 р., Вашингтоні у квітні 2022 р., Цюриху/Женеві у травні 2022 р.), роботи тематичних дорадчих груп за участю різних професійних спільнот, а також асоційованих подій URC-2022. Конференція у Лугано буде складатися із таких частин: пленарного засідання, панельних дискусій, двосторонніх зустрічей, подій на полях, прес-конференції, а також інноваційних форматів і трансляції наживо. Конференція завершиться підписанням Президентами Швейцарії та України «Декларації Лугано».


Децентралізація стала темою першої конференції у рамках підготовчого процесу до URC-2022. Дізнатися про результати події “На шляху до Лугано: Децентралізація”, яка пройшла в Києві 29 жовтня, можна тут:

Цитати Дениса Шмигаля та Ігнаціо Кассіса

Гаряча дискусія про децентралізацію – цитати В’ячеслава Негоди і Віталія Безгіна

Головна цінність громади – люди: тези учасників

Громадські активісти – це не лише про мітинги, а й про допомогу місцевій владі – цитати учасників

Громади і бізнес: чому співпраця взаємовигідна – цитати учасників

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...