Гаряча дискусія про децентралізацію – цитати В’ячеслава Негоди і Віталія Безгіна

Під час конференції “На шляху до Лугано: Децентралізація”, що триває сьогодні в Києві, відбувся “hard talk” з децентралізації, участь у якому взяли заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода  та народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Нижче – основні їхні цитати.

 

Що необхідно для розмежування повноважень

 

В’ячеслав Негода:

Відповіді на усі питання стосовно розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування усіх рівнів, між місцевим самоврядуванням і виконавчою владою ми повинні мати і закріпити у законодавстві до наступних місцевих виборів 2025 року.

До цього маємо привести систему організації влади на рівні районів і областей до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Зараз районні та обласні ради не мають власних виконавчих органів. Цю функцію, що нелогічно, виконують місцеві державні адміністрації. Щоб це змінити, маємо внести зміни до Конституції. Лише тоді ми зможемо поставити крапку у питанні розмежування повноважень. Але для цього важлива політична воля усіх парламентарів.

 

 

Віталій Безгін:

Зміни до Конституції в частині децентралізації майже готові. Діалоги з цього приводу відновляться найближчими днями. Але, на мою думку, нема сенсу вносити законопроект в залу, якщо немає впевненості, що будуть голоси. Поки ж голосів недостатньо. Закликаю колег з інших політичних сил проявити державницьку позицію і підтримати ці зміни.

За оптимістичним планом, проект змін до Конституції буде зареєстрований у Верховній Раді до кінця поточної сесії (лютий 2022 року – Ред.). І у нас буде 2022 рік на прийняття рішення. Пізніше це буде зробити ще важче, бо у 2023 році в Парламенті буде набагато більше політичної передвиборчої боротьби.

 

В’ячеслав Негода:

Чому не всі підтримують зміни? Мені здається, що люди, яким зручно в старій системі, не хочуть нічого міняти. Тому бачимо великий опір навіть тим рішенням, важливість і безальтернативність яких ні в кого не викликає сумнівів. Щоб реформа рухалася швидше, зміни мають відбутися в головах тих, хто чіпляється за минуле, за місця, за власні чи політичні  вигоди.

 

Яка доля районів

 

В’ячеслав Негода:

Райони і районні ради передбачені Конституцією. Було 490, зараз маємо 136 районів. Сьогодні в районах сформована система територіальних органів виконавчої влади. Сформовані також районні державні адміністрації. Зараз вони очікують на новий закон (законопроеєкт №4298 – ред.). Працювати за старим ефективно вони не можуть, бо суттєво змінилися їхні функції.

Також в районах минулого року обрані і працюють районні ради. Вони представляють спільні інтереси громад. Повноваження для цього у них ніхто не забирав. Багато хто з них говорить, що недостатньо грошей. Так, податкові ресурси передано громадам, але ж можна допомагати громадам ідеями, енергією, досвідом. Чи не для цього вони обиралися?

 

 

Віталій Безгін:

Завдяки законопроекту №4298 районні державні адміністрації можуть отримати обриси префектур. І це логічно, бо у них майже не залишилося виконавчих повноважень.

Щодо районних рад. Нагадаю, що зміни до Бюджетного Кодексу відбулися за два місяці до місцевих виборів 2020 року. Отже райради знали, на які повноваження і ресурси йшли…

Щодо майбутнього районних рад, я вважаю, що у новій редакції Конституції цього виборного органі не має бути.

 

Як має сплачуватися ПДФО до місцевих бюджетів

 

Віталій Безгін:

Чинна система зарахування ПДФО до місцевих бюджетів, коли податок сплачується за місцем реєстрації підприємства, не є справедливою. Основну вигоду тут отримують великі міста, навіть якщо підприємства фактично розташовані на території інших громад. Тому вже є 14 законопроектів, які пропонують різні підходи, як варто змінити чинну систему.  Дискусія вже півроку точиться на майданчику бюджетного парламентського комітету. Сподіваюся у бюджетний 2023 рік ми увійдемо з відповідними змінами.

 

В’ячеслав Негода:

Податкова система повинна бути передбачувана. Пропозиція Мінрегіону - сплата ПДФО має відбуватися за місцем розміщення відокремлених підрозділів. Ми вважаємо, перший крок можна реалізувати вже в наступному році.

Ця модель неідеальна, але вона більш справедлива, ніж чинна. Надалі треба шукати розумний баланс між тим, де людина працює і де проживає. Це логічно і у цьому напрямку маємо рухатися, знайти правильну пропорцію і прийняти зміни до кінця 2022 року.

 

 

Чи не зарано віддали землю у власність громадам

 

В’ячеслав Негода:

Ми часто плутаємо юрисдикцію і власність. Громада опікується управлінням усією територією, яка у їхній юрисдикції, не залежно, у чиїй власності землі. Це – головне.

Основне ж завдання держави – контролювати, щоб земля використовувалася за призначенням. Роль держави – не управляти землею, а слідкувати за використанням.

Вкотре хочу зазначити, що громадам, перш ніж вирішувати питання продажу землі, здачі в оренду, варто розробити комплексний план просторового розвитку. Тоді вони матимуть чітке уявлення, як найбільш ефективно використати ті чи інші землі.

 

 

Віталій Безгін:

Приймати земельні рішення було необхідно. Чи вирішили ці рішення усі проблеми? Ні. Але ми почали рух і він – у правильному напрямку. Ми живемо в демократичній країні, отже багато чого на місцях залежить від людей, яких обрали жителі громад. Вони приймають рішення і несуть за них відповідальність. І тут вже велике значення відіграє забезпечення законності рішень місцевої влади, чим має опікуватися держава.

 

Як утримати людей в громадах

 

В’ячеслав Негода:

Люди завжди будуть в пошуку кращих умов, в першу чергу, для заробітку. Тому створення робочих місць має бути на першому місці.

Створювати освітній, медичний, культурний, інші простори теж дуже важливо. Вони впливають на те, щоб людина не їхала з громади, але, частіше за все, не є магнітами для нових людей.

Маємо розуміти, що міграція з сільських територій в міста відбуватиметься і надалі – це світова тенденція, пов’язана з розвитком технологій.

 

Віталій Безгін:

В основі вирішення цього питання має лежати стратегія громади. Коли ми створюємо соціальну інфраструктуру, звичайно, маємо враховувати демографію. Але інфраструктура, на мою думку, не менш важлива за робочі місця. Бо є ж різниця, де працювати за одні і ті самі гроші – в болоті, чи у забезпеченій всім необхідним для життя громаді.

Теги:

В'ячеслав Негода Віталій Безгін Конституція бюджет земля район

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...