Децентралізація в дії: Рівненщина готується стати областю без «білих плям»

Три роки тому, 15 квітня 2015 року, спільним розпорядженням голови Рівненської облдержадміністрації та голови обласної ради, була створена регіональна робоча група з підготовки перспективного плану формування територій громад нашої області. А вже 12 червня 2015 року сесією обласної ради був прийнятий Перспективний план формування територій громад Рівненської області. Це був один із перших перспективних планів в Україні.

Про це згадав на відкритті регіонального форуму «Децентралізація в дії: місце «району» в новій системі адміністративно-територіального устрою України», один із членів регіональної робочої групи, директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. Сам форум пройшов у Рівному 17 квітня та був організований спільно Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування, обласною радою та  регіональним відділенням Української асоціації районних та обласних рад за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

У заході взяли участь голови Рівненської обласної держадміністрації та ради, їхні заступники, керівники обласного центру,  депутати обласної ради, керівники структурних підрозділів ОДА та облради, голови районних рад та райдержадміністрацій, голови об’єднаних територіальних громад, експерти та журналісти.

«Вже в нікого немає сумнівів щодо  потреби реформи децентралізації. Про її успішність говорять і керманичі України, і зарубіжні експерти, і, зрештою, реальні зміни у житті громад та їхні фінансові показники. А що далі? Які зміни передбачаються в зміні адміністративно-територіального устрою держави? Яке майбутнє районів? Зрештою, а які зміни потрібні?  Не хочеться робити все поспіхом – і коли є час і можливість, то треба  порадитись, послухати думки експертів, лідерів реформ, керівників органів місцевого самоврядування та активних громадян. Для цього, власне, ми сьогодні і зібралися: обмінятись думками, баченням і, було б добре, підготувати власні пропозиції, » - зазначив Руслан Сивий.

 

 

Зараз на Рівненщині сформовано 28 об’єднаних територіальних громад, а це 42 відсотки ОТГ, передбачених перспективним планом. Є райони в області, де об’єднано понад 90 відсотків громад. Також є шість територій, де немає жодної об’єднаної громади.

«Ці «білі плями» необхідно ліквідовувати у відповідності до перспективного плану ОТГ. Кардинальні зміни будуть продовжуватися і далі. Тому головне завдання керівників районів та міст – покриття усієї території Рівненщини об’єднаними громадами. За таких умов вибори до місцевих органів влади у 2020 році відбудуться в нових спроможних територіальних громадах», - зазначив у своєму виступі голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

Водночас, голова обласної ради Олександр Данильчук зауважив, що довгий час країна перебуває лише на першому етапі децентралізації. А необхідно нарешті впроваджувати конституційну реформу, яка розширить як управлінські, так і фінансові можливості місцевих громад. “Тоді на місцях не доведеться чекати субвенцій від держави на розвиток територій, навпаки - місцеві громади дотуватимуть держбюджет. І, головне, самі люди вирішуватимуть, на що витрачати власні кошти - на будівництво шкіл, лікарень чи доріг. Ось це і буде децентралізація в дії”, - висловив свою позицію Олександр Данильчук.

Державний експерт розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону Тетяна Арсенюк звернула увагу присутніх на якості тих проектів, що подаються до фінансування і попросила ретельніше ставитися до підготовки таких документів.

Як завжди, у центрі уваги був координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак, який вже неодноразово відвідував Рівненщину. За словами експерта, 2018 може стати останнім роком добровільного об’єднання. На наступному етапі – субрегіональному - відбуватиметься об’єднання районів.

 «Буде прийнятий новий закон про адміністративно-територіальний устрій, яким будуть передбачені зміни меж районів. У нормативно-правовому акті ніяких добровільних речей не буде. Майбутнє районів – позиція державної влади, а самоврядні функції будуть за громадами. При цьому варто уникнути дублювання повноважень рад на рівні ОТГ і району», - наголосив Юрій Ганущак.

За місцевими державними адміністраціями залишаться функції контролю, координації усіх служб та реалізація програм, зокрема, що фінансуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Новим імпульсом адміністративно-територіальної реформи став закон про приєднання сіл та селищ навколо міст обласного значення. «Міста пасивні у процесі об’єднання громад, адже вони самі по собі спроможні. З прийняттям закону вони не стоятимуть на заваді тих, хто має бажання консолідуватися. При чому сама процедура є спрощеною та невитратною для державного бюджету», - роз’яснює Юрій Ганущак.

Натомість секретар Рівнеради Сергій Паладійчук зауважує, що ще три роки тому сам був ініціатором об’єднавчих процесів. Проте керівники навколоміських сіл хибно вважають, що міська влада забере у них повноваження і землю,  тому на конструктивний діалог не йдуть.

"А разом з тим мешканці навколишніх населених пунктів, які не об’єднані з обласним центром, вже користуються його можливостями, зокрема, влаштовують у ньому дітей у школи, гуртки, спортивні секції, діяльність яких оплачує міський бюджет. Відповідно ми прийдемо до того, що змушені будемо брати плату за такі послуги, якщо не розвиватимемося в єдиному ресурсі. Подібна практика вже існує, в тому числі і в деяких зарубіжних країнах", - зауважив Паладійчук.

Про децентралізацію на Рівненщині та роль районів у розвитку ОТГ вели дискусію під час другої панелі заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, голова комісії облради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Валентин Крока, голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк, голова Дубенської райради Олександр Козак, голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький та голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук.

То що ж далі? На це ключове питання вже на брифінгу Юрій Ганущак відповів так: «Далі – прийняття законопроекту № 6636, який вніс уряд. Причому, гадаю, ще на цій сесії парламенту, до липня. Замість 490 районів будемо мати 100 – це, як на мене, найбільш оптимальний варіант адміністративно-територіально устрою. Але ці процеси мають відбуватися паралельно із об’єднанням громад: тут, до речі, Рубікон уже перейдено, тож дороги назад немає. Адже на місцеві вибори 2020 року країна має вийти в єдиному адміністративно-територіальному форматі.»

А для Рівненщини зараз головне позбутися «білих плям». За рейтингом, який визначає Мінрегіон, область на дев’ятій сходинці. Очільники Рівненщини переконані, що це не те місце, з яким можна погодитись.

Відео:

Теги:

Юрій Ганущак

Область:

Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...