Децентралізація: найважливіше за травень
Децентралізація: найважливіше за травень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення, які ухвалив Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу або долучитися до них.


На початку травня 2024 року Верховна Рада України ухвалила рішення про звільнення Олександра Кубракова з посади Віце-прем’єр-міністра з відновлення - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, а 17 травня Кабінет міністрів звільнив і трьох заступників міністра - Анну Юрченко, Олександру Азархіну, Юрія Васькова. Також Уряд тимчасово поклав виконання обов’язків міністра на Василя Шкуракова.

Представники парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримують питання про розподіл Мініфраструктури на два міністерства, виокремивши для новоствореного міністерства функції формування політики в сфері місцевого самоврядування та державної регіональної політики.

13 травня Президент України підписав Закон №3590-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» (законопроєкт №6401). Закон суттєво розширив норми про відкритість місцевих рад і виконавчих органів громад. Більше про зміни читайте ТУТ.

На додачу до цього Закону, 9 травня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування. Законопроєкт передбачає, що порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах громад або окремих рішеннях місцевих рад. Законопроєкт знаходиться на підписі у Президента.

Два згадані Закони мають зробити місцеве самоврядування більш відкритим і доступним для участі жителів громад.

Нагадаємо, на підписі у Президента знаходяться ще два важливих для місцевого самоврядування Закони

  • Закон про міжнародне співробітництво місцевого самоврядування (законопроєкт №9450), який дозволить громадам і регіонам в спрощеному та більш широкому форматі працювати з європейськими структурними фондами та залучати їхні кошти.
  • Закон, який має повернути органам місцевого самоврядування повноцінне право замовляти ремонти чи комплексне відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків (законопроєкт №10202).

 

Законотворча діяльність

У травні парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування засідав лише раз, але встиг підготувати до розгляду низку потрібних громадам законопроєктів.

Зокрема, Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні та в цілому два законопроєкти, які регулюють деякі питання діяльності громад під час воєнного стану:

  • №9518 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану. Законопроєкт спрощує процедури прийняття рішень на місцях про утворення старостинських округів та призначення/звільнення старост.
  • №9559-д «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану». Законопроєкт пропонує дозволити органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану

На тому ж засіданні Комітет повторно розглянув і рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні проєкт Закону №10284 про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проєктів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва. Законопроєкт пропонує доплачувати працівникам органів місцевого самоврядування, обласних та районних адміністрацій з коштів, залучених через проєкти міжнародного співробітництва.

 

Рішення та діяльність Уряду

Серед травневих рішень Уряду варто згадати два основних, ухвалених 7 травня:

  • Зміни до постанови КМУ від 27 травня 2022 року №634, якими врегульовуються питання оплати за оренду державного та комунального майна у період воєнного стану.
  • Постанова №514 «Про затвердження Порядку прийняття, утримання, обслуговування та ведення обліку військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд», згідно з якою місцева влада буде долучена до утримання та обслуговування оборонних споруд.

 

Обговорення загальноукраїнського та міжнародного рівня

У травні нагальні для громад питання традиційно були на порядку денному - відбулася низка публічних заходів за участі представників центральної влади, місцевого самоврядування та міжнародних партнерів.

Серед цих зустрічей особливо запам’яталися такі:

9 травня - Другий Міжнародний Саміт міст та громад.

10 травня - дискусія «Розвиток системи підготовки фахівців із питань молоді та стандарти вищої освіти».

24 травняобговорення майбутніх законодавчих змін для втілення реформи профільної середньої освіти.

28 травня - конференція «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування» в рамках Глобального Тижня Відкритого Уряду.

28 травня - брифінг мерів «Місцеві запозичення: крок до розвитку та зміцнення територіальних громад».

Також у травні портал «Децентралізація» створив нову рубрику «Регіональна політика» за ініціативи Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD.

 

Ми і надалі слідкуватимемо, як впроваджуватимуться згадані вище рішення, чи втілюватимуться результати обговорень у реальні дії влади і чи відповідатимуть ці дії очікуванням громад.

Щоб не пропустити важливого, стежте за новинами порталу «Децентралізація», нашим онлайн-календарем, а також оновленням наших сторінок у Фейсбуці та Телеграмі.

Вдалого місяця! Про результати червня поговоримо на початку липня.

Усі найголовніші новини минулих місяців є у наших оглядах за посиланням.

Переглядів: 5117
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: щомісячний дайджест
Децентралізація: найважливіше за травень
Децентралізація: найважливіше за квітень
Децентралізація: найважливіше за березень
Децентралізація: найважливіше за лютий
Читайте також: