Закупівлі для ЗСУ: законопроект, який спростить процедури для громад, готовий до другого читання
Закупівлі для ЗСУ: законопроект, який спростить процедури для громад, готовий до другого читання

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні та в цілому проект Закону №9559-д «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».


Як відомо, законопроект пропонує дозволити органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану.

Раніше автори законопроекту зазначали, що ця норма діє на всі закупівлі для сектору безпеки і оборони, які органи місцевого самоврядування здійснили починаючи з 24 лютого 2022 року.

Важливо також, що для реалізації цих норм та оперативних дій місцевого самоврядування з виділення коштів для ЗСУ, народні депутати планують повернути норму про можливість проведення засідань місцевих рад онлайн. Але передбачено, що стосуватиметься вона лише депутатів, які перебувають на території України (на підконтрольній території).

Також зазначено, що онлайн-засідання місцевих рад не можуть стосуватися земельних питань.

Нагадаємо, у першому читанні Верховна Рада України ухвалила законопроєкт 9559-д 11 квітня цього року.

Сьогодні територіальні громади України мають три законодавчо затверджені способи надання допомоги військовим підрозділам. Перший – забезпечення добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) харчуванням, медикаментами, обмундируванням, але не технікою і не зброєю. Другий – перерахунок коштів до державного бюджету або ж конкретній військовій частині у вигляді субвенції. І третій – купівля військових облігацій. Однак жоден із цих способів не дозволяє громаді оперативно за кошти місцевого бюджету задовольнити запит військової частини і придбати, до прикладу, індивідуальну систему РЕБ чи іншу необхідну техніку.

У парламенті зараз зареєстровані сім законопроєктів, які мають на меті врегулювати слабкі ланки механізму допомоги війську.

Більше про потребу належного правового регулювання цього питання читайте у матеріалі «Підтримка громадами Збройних сил України. Які закони потрібні на вчора? Головне з діалогу з громадами «Децентралізація на зв’язку».

Переглядів: 1147
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: