Місцеві запозичення: які можливості для громад відкриває використання кредитних ресурсів
Місцеві запозичення: які можливості для громад відкриває використання кредитних ресурсів

Місцеві запозичення є дієвим інструментом, який органи місцевого самоврядування можуть застосувати для фінансування потреб громад. Однак, відповідно до статистики Міністерства фінансів України, з 2018 року лише 5% громад скористалися цією можливістю. Причина цього – недостатня обізнаність щодо переваг і ризиків місцевих запозичень.

На брифінгу мерів «Місцеві запозичення: крок до розвитку та зміцнення територіальних громад» представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, банківського сектору та органів місцевого самоврядування обговорили успішний досвід громад у залученні коштів через місцеві запозичення, можливості та ризики цього фінансового інструменту.


Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Марк МакКорд, головний директор офісу Східної Європи DAI, виконувач обов’язків керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив, що за останні понад 10 років питання децентралізації в Україні дуже швидко прогресувало. Зокрема, з листопада 2023 року як міські, так і селищні та міські громади мають можливість скористатися місцевими запозиченнями, що є великою підтримкою, зважаючи на значні обмеження в бюджетах і розірвані економічні зв’язки через воєнний стан.

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» прагне надати технічну допомогу, щоб громади скористалися цими механізмами й могли на місцевому рівні отримати необхідне фінансування через позики, що сприятиме економічному розвитку. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» співпрацюватиме з ОМС як за цим, так і за іншими напрямами», – підсумував Марк МакКорд.

 

 

Сергій Шаршов, начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, наголосив, що використання кредитних ресурсів є одним з найперспективніших напрямів зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування. Цей інструмент дає змогу громадам мобілізувати додаткові кошти для реалізації інвестиційних проєктів, створення нових робочих місць і покращення якості життя мешканців громади.

«Ще донедавна доступ до таких можливостей кредитування мали лише великі міста. І йдеться не лише про отримання внутрішніх кредитів – зважаючи на євроінтеграційні прагнення України, ми маємо враховувати й перспективу доступу до зовнішніх ринків кредитування».

Євген М’ячин, заступник директора департаменту корпоративного бізнесу Ощадбанку, розповів, що Ощадбанк є лідером на ринку фінансування муніципалітетів: частка кредитів, наданих громадам, на сьогодні складає понад 60%. З 2018 року банк забезпечив фінансування в розмірі близько 9 млрд грн, цим коштом громади реалізували понад 760 проєктів. Євген Мячин наголосив на перевагах, які має інструмент місцевих запозичень:

«Громади можуть реалізовувати масштабні проєкти за рахунок кредитних коштів, щоб не заощаджувати певний період. Також громади можуть свої кошти, які потрібні сьогодні, вкладати в соціальні проєкти, а за рахунок кредитних коштів робити інвестиційні проєкти у короткі строки. Тобто залучити кредитні кошти й зробити проєкт уже зараз, а не чекати перспективи».

Щодо напрямів, які потребують фінансування Євген М’ячин зазначив, що спостерігається попит на інвестиції в енергозабезпечення, енергобезпеку та енергоефективність. Це проєкти з будівництва вітрових і сонячних станцій, а також встановлення газопоршневих когенераційних установок, які допоможуть краще підготуватися до зимового сезону.

 

 

У період воєнного стану з’явилася низка обмежень, що значно змінило ринок запозичень. Про це розповів Олександр Решетнік, начальник управління по роботі з муніципалітетами та комунальним сектором АТ «Укрексімбанк». Насамперед йдеться про наслідки дії постанови №590 та підвищення облікової ставки до 25%, що вплинуло на вартість запозичень. Крім того, були випадки, коли міжнародні фінансові організації відкликали свій кредитний договір і припиняли фінансування. Водночас громади шукали альтернативні шляхи залучення коштів, і з’явилися нові можливості.

«Наприкінці 2023 року невеликі громади отримали право проводити запозичення. Ми були одні з ініціаторів, хто вніс зміни в програму «Доступні кредити 5-7-9%», де з’явилися комунальні підприємства. Ця програма можлива для комунальних підприємств, власниками яких є громади».

За словами Олександра Решетніка, кожна громада має безліч запитів, які необхідно закрити, починаючи з техніки. Якщо обирати інструменти фінансування на техніку, є «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Тож громаді значно вигідніше залучити кредит за державною програмою зі ставкою 7%, ніж отримувати пряме запозичення, яке станом на сьогодні вартує 17-18% річних.

Олег Вольський, Жовківський міський голова, відзначив, що в часи повномасштабної війни, коли громади спрямовують кошти місцевих бюджетів на підтримку Збройних сил України, важливо мати можливість залучити зовнішні кошти на певні проєкти. Олег Вольський поділився позитивним досвідом Жовківської громади:

«Завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ми маємо можливість залучити 15,8 млн грн від Європейського інвестиційного банку на 20 років. Це проєкт термомодернізації двох будівель: найбільшої школи в громаді та адміністративного будинку. За підрахунками, проєкт зекономить 50% на енергоносіях. Це приблизно вісім років окупності цього кредиту. Перевагами реалізації проєкту є те, що він зменшить викиди CO₂, а також покращить зовнішній вигляд будівель, адже передбачається утеплення стін і даху, заміна вікон».

 

 

У зв’язку з воєнним станом змінюється логіка у виборі проєктів для фінансування. Олег Вольський підкреслив, що нині актуальними є проєкти соціального спрямування: ветеранські хаби й реабілітаційні центри, школи, оновлення медичного обладнання.

Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», представник Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», переконаний, що за допомогою кредитів громада може придбати найцінніший ресурс – час. Завдяки позикам можна оптимізувати видатки, а також створити інвестиції, які принесуть кошти в громаду. Водночас, за словами Анатолія Бойка, важливо проговорювати з мешканцями отримання кредитів:

«Серед населення є багато стереотипів, пов’язаних з кредитами. Тому важливо налагоджувати постійну комунікацію, і не тільки щодо бюджетних питань. Якщо громадяни отримують повну інформацію в зрозумілий і доступний спосіб, це підвищує рівень довіри. І якщо питання стосовно кредитів прозоро й відкрито комунікуються, теж мають більше шансів бути сприйнятими».

Більше про успішні практики громад у сфері управління відходами – у повному записі брифінгу мерів.

Переглядів: 871
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: