Децентралізація: найважливіше за лютий
Децентралізація: найважливіше за лютий

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення, які прийняв Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу або долучитися до них.


Лютий 2024 року запам’ятається декількома важливими для місцевого самоврядування рішеннями Парламенту та пожвавленням обговорень питань, які давно турбують громади. Крім того, в лютому профільне міністерство прозвітувало про свою діяльність за минулий рік у сфері децентралізації та регіонального розвитку…

Почнемо з децентралізаційних рішень Верховної Ради України. В лютому народні депутати ухвалили два Закони, які на момент підготовки матеріалу вже знаходилися на підписі у Президента України. Це законопроекти №6401 та №10202.

Законопроект №6401 щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування Парламент ухвалив в цілому 22 лютого. Документ суттєво розширює норми про відкритість місцевих рад і виконавчих органів громад, зокрема, встановлює таке:

  • Публікація відеозаписів сесій місцевих рад і засідань постійних комісій органів місцевого самоврядування, крім питань з обмеженим доступом. Після воєнного стану обов’язковими для всіх громад мають стати онлайн-трансляції сесій та засідань.
  • Архів записів засідань зберігається не менше 5 років.
  • У відкритому доступі мають бути опубліковані додатки до проектів рішень і проекти порядків денних постійних комісій.
  • Інформація оприлюднюється у формі відкритих даних.
  • Інформація про результати інвентаризації майна має бути публічно оприлюдненою.

Законопроект також пропонує створити відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальної громади.

Вже наступного дня, 23 лютого, Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №10202, який має повернути органам місцевого самоврядування повноцінне право замовляти ремонти чи комплексне відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків.

 

Також в лютому на майданчику парламентського Комітету пожвавилася дискусія щодо необхідності ухвалення в цілому законопроекту №4298 про місцеві державні адміністрації. Так, 21 лютого Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудуваннями розглянув і рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні дещо оновлену версію законопроекту, яка мала привести текст до того вигляду, який був узгоджений в трьох раундах консультацій за модерації Ради Європи.

У свою чергу, Рада Європи підготувала новий висновок щодо проекту закону про реформування місцевих державних адміністрацій в Україні, де відзначила його позитиви, але нагадала, що «деякі положення є проблематичні та потребують ретельного розгляду».

Ось тут ми розповідали про основні положення законопроекту№4298 і ставлення до нього учасників реформи.

 

У лютому Міністерство інфраструктури презентувало результати роботи за 2023 та плани на 2024 рік щодо регіональної політики та децентралізації, чим нагадало, що реформа не зникає з порядку денного Уряду, хоч темпи її значно сповільнилися, а пріоритети дещо змінилися. Так, за 2023 рік Міністерство не запропонувало жодного законопроекту стосовно місцевого самоврядування, а план реформи на подальші роки Уряд поки не схвалив.

Часткові результати процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування Міністерство показало у оприлюдненому в лютому Моніторингу реформи, який був започаткований ще у 2017 році. В ньому – актуальні дані про міжнародне партнерство, міжмуніципальне співробітництво, місцеві бюджети, розвиток інституту старости, створення військових адміністрацій населених пунктів. Отже, якщо потрібна загальна статистика, він стане у пригоді. Моніторинг попередніх періодів є за посиланням.

 

Щодо подальших планів діяльності Уряду, варто нагадати, що 16 лютого Кабінет Міністрів України оприлюднив План заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року. У цьому плані заходів Уряду йдеться й про регіональну політику та координацію структурних інструментів.

Зокрема, виходячи з Плану заходів, до березня 2024 року Уряд планує оновити Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки, до грудня 2024 року – модернізувати державний фонд регіонального розвитку з впровадженням нових принципів: народовладдя шляхом голосування за проекти на Порталі Дія; фінансування на основі результативності; кредитування за пріоритетними напрямами державної, регіональних та місцевих стратегій регіонального розвитку.

Також до червня 2024 року мають бути розроблені та подані на розгляд Уряду проекти нормативно-правових актів щодо створення умов для відновлення, розвитку регіонів та територіальних громад, а до грудня - почати функціонувати геоінформаційна система здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад, а також потрапити на розгляд Уряду проект акта щодо впровадження в дослідну експлуатацію Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури.

 

Також у лютому були рішення Уряду, які стосувалися місцевих бюджетів.

Так, 23 лютого Уряд затвердив перший з двох етапів розподілу додаткових дотацій з державного бюджету і спрямував 6,2 млрд грн місцевим бюджетам. В цілому, у 2024 році Уряд планує збільшити підтримку громад шляхом додаткових дотацій на 33,4 млрд грн. Загальна сума, що вже була перерозподілена, складає 19,3 млрд грн. Це включає 13,1 млрд грн, затверджених у державному бюджеті на цей рік, а також 6,2 млрд грн, перерозподілених в лютому.

Крім того, за повідомленнями Мінінфраструктури, у лютому Уряд затвердив:

Серед «бюджетних новин» лютого варто згадати також повідомлення Міноборони про те, що за 2023 рік громади добровільно перерахували понад 16 млрд грн на потреби ЗСУ.

 

В лютому взагалі було багато зустрічей на загальнонаціональному рівні, де громади могли розповісти про свої очікування:

Крім того, Мінінфраструктури проводило зустрічі з представниками асоціацій органів місцевого самоврядування.

Ми і надалі слідкуватимемо, чи втіляться результати цих та інших зустрічей у реальні дії влади і чи відповідатимуть ці дії очікуванням громад.

Щоб не пропустити важливого, стежте за новинами порталу «Децентралізація», нашим онлайн-календарем, а також оновленням наших сторінок у Фейсбуці та Телеграмі.

Вдалого місяця! Про результати березня поговоримо на початку квітня.

Переглядів: 915
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: щомісячний дайджест
Децентралізація: найважливіше за травень
Децентралізація: найважливіше за квітень
Децентралізація: найважливіше за березень
Децентралізація: найважливіше за лютий
Читайте також: