Асоціація ОТГ створила платформу тимчасово окупованих та деокупованих громад
Асоціація ОТГ створила платформу тимчасово окупованих та деокупованих громад

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE створила платформу тимчасово окупованих та деокупованих громад.


Презентація діяльності платформи відбулася під час Форуму відновлення тимчасово окупованих та деокупованих громад, що проходив 22 лютого у Києві.

Під час заходу Сімон Троллер, заступниця директора програм розвитку Посольства Швейцарії в Україні, зазначила:

«Створена за підтримки Швейцарії платформа має на меті об’єднати громади, які постраждали від військової агресії. Через платформу громади матимуть можливість долучитися до захисту своїх інтересів і висловити свої потреби щодо відновлення, реконструкції, економічної підтримки, освітніх, медичних послуг та інші. Такий спільний механізм є ще більш важливим, враховуючи величезні проблеми, з якими стикаються ці громади у відновленні людського капіталу в своїх громадах і у відродженні місцевої економіки. Ми раді, що змогли долучитися до цього важливого проекту і підтримати українські громади».

 

 

Очолила платформу Наталія Петренко, голова Шульгинської громади Луганської області.

«Ми обмінюватимемося практиками, підтримуватимемо один одного, збиратимемо, аналізуватимемо усі проблеми, з якими стикаються деокуповані громади, спільно шукатимемо рішення і доноситимемо наші пропозиції до центральної влади. Також ми постійно нагадуватимемо світу про наші окуповані території. Цей майданчик – наш спільний голос, який неможливо буде не почути і неможливо проігнорувати», - сказала Наталія Петренко.

 

 

Олександр Корінний, голова Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Новоукраїнської громади Кіровоградської області, вважає, що платформа тимчасово окупованих та деокупованих громад - це ще одна можливість об'єднати зусилля, ще одна можливість звірити годинники і разом вирішувати надскладні завдання, які поставила перед місцевим самоврядуванням російська агресія.

«Росіяни говорять, що будуть воювати до останнього солдата. Маємо допомогти їм здійснити цю мрію. Тому пріоритет номер один – допомога ЗСУ. Наша ж мрія - повернути додому кожного українця. Тому наступний пріоритет – допомога людям, громадам, які постраждали від війни. Також ми не маємо втрачати контакт з людьми у громадах, які знаходяться в окупації, ми повинні постійно нагадувати про них усьому світу. Завдяки нашим міжнародним партнерам нам вдається це робити», - впевнений Олександр Корінний.

 

 

Валентина Полторак, менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE в Україні, заступниця голови ГО DOCCU, зазначила, що мета Проєкту - підтримати громади в усьому, що допоможе повернути українців додому.

«Бажаю нашій новоствореній платформі дійсно створити такий діалоговий майданчик, на якому буде можливий конструктивний діалог з органами влади, конструктивний діалокорг громад між собою. Вірю, що ця платформа напрацює не тільки зміни до законодавства, не тільки буде захищати інтереси громад, а також допомагатиме вирішувати всі ваші нагальні питання, залучати до відновлення європейських партнерів. Закликаю всі міжнародні організації, які запланували для себе роботу з окупованими та деокупованими громадами, до такої конструктивної співпраці. Разом ми відновимо Україну», - сказала Валентина Полторак.

 

 

В ході заходу Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, зазначив:

«Російська агресія, окупація і деокупація громад поставили перед нами питання, на які немає простих відповідей: з чого і коли починати відновлення, скільки потрібно спеціалістів, де брати інвестиції, хто готовий вкладати у відновлення країни, де досі триває війна. Маємо спільно шукати відповіді на ці питання. А для цього нам потрібна чітка координація на рівні держави, координація на рівні міжнародних партнерів. Чи є вже у нас чітка, зрозуміла картина, що нам треба робити, щоб знайти величезне фінансування, щоб повернути всі території? Я думаю, небагато людей зможуть дати ствердну відповідь… У кожної деокупованої громади буде своя історія, і керівникам громад, мабуть, не варто чекати, що з'явиться якийсь однаковий для всіх план подальших дій. Ті окуповані та деокуповані громади, які це зрозуміли, вже розробили власні плани, агітаційні матеріали, вони самостійно проводять зустрічі з міжнародними партнерами, шукають донорів, вже зараз використовують усі можливості для майбутнього відновлення. При цьому вони постійно нагадують центральній владі про свої потреби, звертаються за роз’ясненнями і допомогою. Така активна позиція має бути в усіх місцевих лідерів. Росія обов’язково заплатить за свої злочини. І щоб це сталося якомога раніше, давайте говорити одне з одним, чути одне одного і йти назустріч. Принаймні, я до цього готовий».

 

 

Щодо координації зусиль на рівні держави, Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, зазначила:

«Маємо виклики, перед якими жодна з сучасних держав ніколи не стояла. Нам треба балансувати між тим, яким чином згуртувати суспільство, забезпечити ефективність прийняття всіх рішень у військовий час, і у той самий момент зберегти важливі демократичні інституції, на яких тримається наше суспільство. Саме тому одним з пріоритетів Міністерства є робота над законодавчими ініціативами, які забезпечують відновлення публічної влади на звільнених територіях. Також ми працюємо над тим, щоб допомогти громадам розробити свої програмні документи, які забезпечать ефективне використання різних типів інвестицій для відновлення і розвитку. Більше того, ми хочемо цей процес синхронізувати з державною регіональною політикою і через використання інструментів належного стратегування забезпечити можливість інтеграції України в європейську політику згуртованості з можливістю залучення різноманітних європейських фондів».

 

 

Про доречність відбудови інфраструктури до закінчення бойових дій сказав Мустафа Найєм, голова Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів України:

«Хтось говорить, що відбудовою треба займатися після перемоги. Але мені здається, що це несправедливо по відношенню до людей, що мешкають в деокупованих громадах. Там зруйнована критична інфраструктура, мости, дороги, адміністративні будівлі, ті заклади, які давали можливість людям мати доступ до базових послуг. Туди, де ми відбудовуємо інфраструктуру та житло, люди повертаються. Там формується довіра до влади і розвивається співпраця місцевого самоврядування з центральною владою. Звичайно, до відновлення треба підходити обережно, консультуватися з громадами, де і що першочергово треба відновлювати. І попри те, що хтось намагається створити протистояння між місцевою і центральною владою, в деокупованих громадах ми здебільшого відчуваємо підтримку. Ми розуміємо велику роль місцевого самоврядування у відбудові і відновленні. Обсяги руйнувань і обсяги того, що треба відбудувати, неможливо буде покласти на одне Агентство або Міністерство. До цього процесу має бути залучене місцеве самоврядування, яке, завдяки децентралізації, має сьогодні значну спроможність у питаннях розвитку».

 

 

На думку В'ячеслава Негоди, керівника Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, державні органи мають не лише узгоджувати з органами місцевого самоврядування плани з відновлення і відбудови - громадам треба створити усі можливості ефективно використовувати свої ресурси і наповнювати власні бюджети.

«Тоді громади  матимуть ресурс допомагати собі і одне одному, а не просити постійно допомоги у держави чи міжнародних партнерів. Досвід двох років війни показав, наскільки неефективною є чинна система міжбюджетних відносин, дотацій, субвенцій. Місцеве самоврядування довело, що може ефективно господарювати, маючи можливості. Не треба позбавляти їх цих можливостей, списуючи усе на війну. В громадах точно знають, що допомога ЗСУ – це найперший пріоритет, але навіть на це вони не можуть вільно виділяти гроші, у зв’язку з правовою невизначеністю законності таких дій. Поки окремі центральні органи виконавчої влади будують десятирічні стратегічні плани, намагаючись їх між собою синхронізувати, місцеве самоврядування не може дочекатися вирішення найнагальніших проблем, які не дають їм нормально працювати вже сьогодні, таких як адміністративний збір, адміністрування місцевих податків і зборів тощо. Такі форуми, як сьогоднішній, спільні платформи на рівні асоціації допомагають громадам ще раз нагадати про себе, сформулювати свої потреби і донести їх представникам центральної влади. Сподіваюсь, озвучені громадами проблеми потраплять в робочі плани відповідних органів влади і перетворяться у конкретні рішення Уряду і Парламенту».

 

 

Під час форуму учасники новоствореної платформи - представники громад з 12 цільових областей – домовилися, що найближчим часом узагальнять озвучені в ході заходу проблеми окупованих та деокупованих громад, сформують пропозиції щодо їх вирішення та ознайомлять з ними представників центральної влади та міжнародних партнерів.

Переглядів: 1991
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: відновлення
Читайте також: