Міжнародне партнерство громад: важлива не кількість договорів, а їхня якість
Міжнародне партнерство громад: важлива не кількість договорів, а їхня якість

Територіальні громади України, розвиваючи міжнародні міжмуніципальні партнерства, мають вийти на рівень реалізації спільних проектів із зарубіжними муніципалітетами, в тому числі за рахунок коштів європейських структурних фондів – це чи не єдина можливість розвиватися в умовах, при яких більшість коштів бюджетів всіх рівнів спрямовані на оборону і захист країни.


Про це сказав народний депутат України Віталій Безгін під час засідання круглого столу «Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу».

 

 

Захід організував Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Учасники зібрання обговорили стан та перспективи розвитку міжнародного територіального співробітництва, участь органів місцевого самоврядування в проектах і програмах міжнародного територіального співробітництва в рамках вступу до Європейського Союзу.

На думку керівника Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслава Негоди, основні завдання, які має забезпечувати міжнародне міжмуніципальне партнерство громад – народна дипломатія; економічна співпраця, пошук бізнес-партнерів; обмін міжмуніципальним досвідом, взаємодія з українцями, які вимушено покинули територію України; гуманітарна підтримка; євроінтеграція.

«Україна повинна бути присутня скрізь, в кожній громаді за кордоном. Це дуже важливо в тому числі і для перемоги України», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Він анонсував проведення Україною другого Міжнародного саміту міст і регіонів наприкінці весни. Перший такий саміт за участі Президента України Володимира Зеленського відбувся в 2023 році. Захід дав новий імпульс розвитку мережі міжнародної співпраці громад і областей.

Станом на грудень 2023 року 379 територіальних громад України уклали 1626 міжнародних міжмуніципальних договорів. Такі дані навів керівник ГО «Товариство дослідників України» Павло Остапенко. Багато це чи мало, варто звернути увагу на те, що в Україні налічується 1470 територіальних громад.

Партнери українських громад – муніципалітети 62 країн світу.  Найбільше партнерських договорів укладено з гмінами Польщі – 556. У Німеччині налічується 212 партнерів, в Угорщині – 128, в Румунії- 83, в Словаччині – 58, Литві – 55, Чехії – 42, США- 37, Франція – 31, Грузія – 30.

Найбільше партнерів за кордоном мають Берегівська громада – 65, Одеська – 40, Київ – 39, Івано-Франківська – 29, Львівська – 26, Житомирська – 24, Ужгородська – 24. Все про міжнародне партнерство громад – на порталі «Децентралізація» у рубриці «Партнерство задля відновлення та розвитку».

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував проект Закону «Про міжнародне територіальне співробітництво України» (№9450). З часу першої презентації документу – липня 2023 року, він пройшов глибоке доопрацювання. Його проектні норми наближені до законодавства ЄС і покликані створити більш якісні умови для налагодження міжнародної міжмуніципальної співпраці.

 

 

Учасники зібрання винесли на обговорення і проблеми громад у налагоджені міжнародної співпраці. Передусім – це мізерний рівень заробітної плати в органах місцевого самоврядування і, як наслідок, брак кваліфікованих кадрів зі знанням іноземної мови. Ще одна проблема – на законодавчому рівні – неможливість громад в умовах війни брати участь у співфінансуванні проектів, які могли б реалізовуватися за договорами міжнародної співпраці.

Віталій Безгін повідомив, що на розгляд парламенту подано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва» (№10284).  Документ пропонує врегулювати питання встановлення на законодавчому рівні для посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування стимулюючих виплат за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов'язків за програмами та проектами міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва, що реалізуються за рахунок коштів бюджетної підтримки, допомоги i грантів Європейського Союзу, урядів та/або муніципалітетів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, в розмірі, передбаченому бюджетом такого проекту (програми), але не більше 50 відсотків середньої заробітної плати такої посадової особи, обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відеозапис круглого столу:

 

 

Переглядів: 1029
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: