Міжнародний саміт міст і регіонів об’єднав муніципалітети з понад 50 країн світу

 

Муніципалітети світу об’єднують зусилля у підтримці українських громад і регіонів на шляху відбудови територій, реінтеграції деокупованих громад, а також – на шляху євроінтеграції України.

Саме це стало основним посилом учасників Міжнародного саміту міст і регіонів, який пройшов в Україні за участі офлайн та онлайн понад 250 представників муніципалітетів з понад 50 країн світу. В Саміті взяли участь також голови українських громад, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, очільники областей і районів, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних проектів технічної допомоги.

Захід організував Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України спільно з Міністерством закордонних справ України.

Збігнєв Войцеховський, віце-маршалок Люблінського воєводства (Польща), повідомив, що з початком широкомасштабного збройного вторгнення рф на територію України, воєводство всебічно допомагає українським громадам та біженцям з України.

«Люблінське воєводство є найбільш активним у наданні допомоги Україні. Ми відправили вантажів на 600 млн злотих і продовжуємо допомагати.  Люблінське воєводство налагодило партнерства з Одеською, Рівненською, Тернопільською, Луганською, Львівською, Волинською областями. Зараз будемо підписувати угоди із Закарпатською і Хмельницькою областями. Наше воєводство готове надати допомогу у розробці стратегій відбудови України з урахуванням українських традицій і технологічного прогресу. Міста і села мають бути зручними і комфортними для мешканців України», - сказав Збігнєв Войцеховський.

Александра Дулькевич, голова Робочої групи з питань України Комітету регіонів ЄС, президент м. Гданськ (Польща), наголосила, що представники муніципалітетів зібралися в Україні саме для об’єднання зусиль і налагодження партнерства, щоб допомоги громадам.

«Ми тут, щоб допомогти Україні, містам і регіонам відкрити ворота в ЄС. Це наш обов’язок. Як це зробити? Звісно, через розвиток мережі міст-побратимів, через допомогу один одному. Місто-партнер Гданська – Маріуполь. І в період Другої світової війни Гданськ було повністю зруйновано головним чином росіянами. Але згодом ми повністю відбудували місто. Тож разом зможемо відбудувати і Маріуполь», - сказала Александра Дулькевич.

Якоб Бундсґорд, мер міста Орхус, віце-голова Національної асоціації муніципалітетів Данії:

«Коли росія напала на Україну, вона недооцінила силу українського духу, стійкість і бажання відстоювати свободу. Це так само і наша боротьба. Тому ми підтримуємо вас і будемо підтримувати до тих пір, поки ви не переможете в цій війні. Наш уряд підтримує Збройні Сили України, а ми підтримуємо міста гуманітарною допомогою. Кожне місто у Данії робить усе, щоб докластися до відбудови і реінтеграції деокупованих територій. Ми хочемо робити конкретні кроки, надаючи обладнання з наших міст українським громадам, надаючи експертні знання, допомагаючи у розвитку сфери послуг. Минулого місяця в Данії створено український фонд, щоб нація Данії могла взяти на себе відповідальність за відбудову Миколаєва. Але ми хочемо розшири нашу співпрацю з Україною».

Крістоф Руйон, президент політичної групи Party of European Socialists в Комітеті регіонів ЄС, мер м.Кулен (Франція) в ході Саміту підтримав партнерство Кулена з Вакулівською громадою Дніпропетровської області.

«Агресія росії проти України – агресія проти всіх основ ЄС. На жаль, неможливо відбудувати душі людей, які загинули, душу народу, знищені пейзажі. Наша мета – провадити політику консолідації України і супроводжувати вас на шляху до ЄС. Наша мета – зробити так, щоб економіка України зближувалася з європейською. Громади Франції також розмірковують над  партнерством з українськими громадами.  Думаю, всі міста Франції зможуть зробити щось, щоб відбудувати Україну», - сказав Крістоф Руйон.

Павел Бранда, представник політичної групи European Conservatives and Reformists в Комітеті регіонів ЄС, заступник мера м.Радло (Чехія), сказав:

«Вчора весь день ми провели в Бучі, Бородянці, Макарові, Ірпені. Ми бачили, що росія зробила з цими громадами. Ми також бачили, що громади активно відновлюються. Ми усвідомлюємо масштаби збитків, потреб і розуміємо, що наші бюджети обмежені. Наша роль може полягати у систематичній технічній підтримці і передачі досвіду під час руху України до ЄС. Ми готові поділитися досвідом, щоб відбудова громад проводилася з урахуванням правил і стандартів ЄС. Україна виграє цю війну. Зруйновані міста і села будуть відновлені і до них повернуться люди. Ми готові пройти цей шлях разом».

Переглядів: 3378
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: