У більшості випадків старост призначають без громадського обговорення – результати дослідження
У більшості випадків старост призначають без громадського обговорення – результати дослідження

58,3% старост призначені без громадського обговорення, що є порушенням закону, а в деяких областях жодна з громад не затвердила порядок проведення громадських обговорень кандидатури старости.


Про це свідчать результати дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост», яке підготувала громадська організація «ДЕСПРО» на запит Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час дослідження експерти зробили вибірковий аналіз відповідності процедур громадського обговорення вимогам чинного законодавства, дослідивши 824 старостинські округи у 131 територіальній громаді.

За словами експертки ГО «ДЕСПРО» Олени Бойко, дослідження виявило такі головні проблеми у питанні громадського обговорення кандидатур старост:

  • недотримання процедур громадського обговорення відповідно до вимог Закону,
  • виклики, спричинені військовою агресією росії,
  • відсутність достовірної інформації щодо реальної кількості жителів,
  • відсутність достовірної інформації щодо реальної кількості виборців,
  • недотримання вимог щодо оформлення протоколів громадського обговорення,
  • небажання учасників громадського обговорення надавати персональні дані для протоколів,
  • недостатня прозорість та відкритість місцевих рад,
  • при обранні форми громадського обговорення (у першу чергу загальних зборів та громадських слухань) не завжди дотримуються особливостей її застосування, обумовлених законодавством.

 

 

«В усіх громадах Київщини затверджено порядок проведення громадських обговорень кандидатури старости. В той же час, в Чернівецькій області таких громад - нуль. Також саме в Чернівецькій області жодна громада не має на сайті інформації про утворення старостинських округів та затвердження старост», - прокоментував народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін.

 

 

Що стосується законодавчого регулювання, яке покликано суттєво покращити функціонування інституту старост, особливо під час воєнного стану, народний депутат відзначив, що необхідний для цього законопроект (№9518) на найближчій сесії в залу Парламенту не потрапить.

«Від комітету ми наразі бачимо пріоритетним ухвалення в другому читанні законопроектів №9450 (про міжнародне територіальне співробітництво – Ред.), №6401 (про забезпечення прозорості місцевого самоврядування – Ред.) та боротьбу за №9559-д (закупівлі для ЗСУ – Ред.). Тому, доведеться почекати», - сказав Віталій Безгін.

За його словами, крім законодавчих змін, інститут старост потребує синхронізації програм навчання старост, можливо, під парасолькою НАДС, а також систематизації підходу до визначення функцій старост в громадах.

Більше про інститут старост читайте в спеціальній рубриці порталу "Децентралізація"

Відеозапис презентації результатів дослідження:

 

 

Переглядів: 5478
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: староста
Читайте також: