Законопроект №4298 про місцеві державні адміністрації готовий до другого читання (+ інфографіка)
Законопроект №4298 про місцеві державні адміністрації готовий до другого читання (+ інфографіка)

21 лютого парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудуваннями розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні №4298 та рекомендував Верховній Раді України ухвалити документ в другому читанні та в цілому.


Про це повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Як повідомлялося, законопроект планують привести до того вигляду, який був узгоджений в трьох раундах консультацій за модерації Ради Європи, які відбулися у Страсбурзі, Львові та Києві.

«Усі наглядові повноваження буде активовано тільки по завершенню воєнного стану, коли ми повернемося до цивільних адміністрацій. За рахунок цього ми також маємо додатковий час, щоб розмежувати повноваження між місцевими та державними владами та їх рівнями», - прокоментував Віталій Безгін.

За словами народного депутата, у підсумку редакція законопроекту міститиме наступне:

  • Голови МДА та їх заступники матимуть статус державних службовців.
  • Окрема оновлена процедуру призначення та звільнення голів МДА.
  • Створення Кадрового резерву.
  • Створення системи консультування та нагляду за законністю ОМС.

Новий алгоритм призначення на посаду голови МДА буде таким:

  1. Оголошується конкурс і працює Єдина Комісія (для голів ОДА, в комісії присутні представники асоціацій ОМС).
  2. Комісія направляє на Прем’єр-міністра інформацію про переможців конкурсу.
  3. Прем’єр-міністр формує список кандидатів та виносить його на Уряд (конкурс + кадровий резерв, не менше 3 осіб).
  4. Уряд передає список на Президента.
  5. Президент призначає голову МДА або запускає нову процедуру.
  6. Граничний строк перебування голови МДА в одній адміністративно-територіальній одиниці - 3 роки (впроваджується ротація).

Алгоритм дій із забезпечення законності буде таким:

  1. Ідентифікація правопорушення з боку МДА.
  2. Вимога про усунення правопорушення (є обов'язковою для розгляду, граничний строк розгляду - 30 днів).
  3. Звернення до суду у разі неусунення порушення (створення загрози територіальній цілісності не потребує додаткових процедура та вбачає миттєву дію голови МДА).

Рада Європи підготувала новий висновок щодо зазначеного проекту закону, де відзначила його позитиви, але нагадала, що «деякі положення є проблематичні та потребують ретельного розгляду».

Проти цього законопроекту традиційно виступила Асоціація міст України, яка надала Комітету свої висновки, котрі зводяться до того, що нова редакція тексту суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування.

Інші три всеукраїнські асоціації під час засідання Комітету в цілому підтримали законопроект, хоча й озвучили деякі пропозиції щодо його удосконалення.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури теж підтримали оновлений текст законопроекту і назвали його «значно кращим» і таким, що «більше відповідає потребам децентралізації».

Сподіваємося, Комітету в новому тексті, який потрапить в парламентську залу, таки вдалося знайти консенсусні рішення, що дасть змогу народним депутатам ухвалити зважене рішення і нарешті, після шести років обговорень, почати рух до переформатування місцевих державних адміністрацій.

Нагадаємо, проєкт закону №4298 входить до списку 10 законопроектів, важливих для підтримки та розвитку громад і територій, які готові до голосування в Парламенті, а також – до проекту дорожньої карти децентралізації на найближчі роки.

Переглядів: 1418
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: