Франківщина може встигнути до 2020 року забезпечити на своїй території повсюдність місцевого самоврядування нового формату, - В’ячеслав Негода

Івано-Франківщина має всі шанси вийти в лідери децентралізації, якщо не збавлятиме темпів. Більше того, цей регіон спроможний системно впровадити державну політику розвитку гірських територій, застосовуючи в тому числі інструменти децентралізації. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ході круглого столу «Децентралізація. Досягнення. Виклики», що відбувся в Івано-Франківську 3 травня.

«Слово «децентралізація» - довге і складне для сприйняття. Я б радше говорив про глибокий зміст цієї реформи, перші результати якої, погодьтеся, вражають. Хто може порівняти, як було і як стало після впровадження перших етапів реформи, добре розуміє, що це немало. Чи могли мешканці Печеніжинської громади уявити, що за кілька останніх років у них на території видаватимуть закордонні паспорти? А це адміністративна послуга, за якої їм доводилося кудись їхати, чекати в чергах і псувати собі нерви. Так само і з іншими адміністративними послугами. Власне, для того й існує місцева влада, щоб забезпечити мешканців якісними послугами, чи то комунальними, чи адміністративними, культурними, освітніми… Уряд для цього створив належні умови. Ті, хто взяв на себе відповідальність на місцях за втілення реформи і досягли результатів, надалі здатні долати будь-які труднощі. Найскладніше для них позаду», - сказав В’ячеслав Негода.

Він наголосив, що реформа є комплексною і її завдання – створити комфортні умови життєдіяльності і самореалізації для кожного мешканця сіл і міст.

«Особливість Франківщини – Карпати. Там також живуть люди, які заслуговують на гідне життя. Тому спільне завдання Уряду, обласної і місцевої влади – створити в тому числі і для горян всі необхідні умови для належного догляду за їх здоров’ям, для отримання конкурентної освіти, також самоосвіти, для праці і відпочинку, для збереження самобутності і розвитку культури. Хтось критикує, що Уряд прийняв Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат на 2019-2027 роки, кажучи про її узагальнений характер. А я кажу, що це старт роботи над чітким планом заходів - що, де, коли, кому і за які кошти необхідно зробити, аби мешканці гірських населених пунктів отримали всі належні базові послуги. Але це має бути спільна робота місцевої, регіональної і центральної влади, яка повинна опиратися на потреби людей», - зазначив перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода нагадав, що Уряд впроваджує новий етап децентралізації, реалізація якого має завершитися в 2020 році з проведенням чергових місцевих виборів на новій територіальній основі громад і районів.

«Часу мало, але Франківщині достатньо для того, аби забезпечити на своїй території повсюдність місцевого самоврядування нового формату. В області вже 32 об’єднані громади. Перспективний план передбачає створення 60 об’єднаних громад. Залишилося майже стільки ж створити. І в умовах, коли діючі громади демонструють успіхи свого розвитку, переконати решту, що це варто робити, значно легше, ніж на перших порах реформи. Важливо пам’ятати, що об’єднання має сенс тоді, коли воно справді відкриває громаді дорогу до розвитку. Паралельно необхідно завершувати моделювання територій районів», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, реалізація нового етапу децентралізації потребує законодавчого забезпечення і тут м’яч на полі Парламенту.

«Переконаний, що Парламент цього скликання має всі можливості, щоб забезпечити подальший поступ реформи. Багато чого залежить саме від його рішень і також від ініціатив місцевого самоврядування», - зазначив перший заступник Міністра.

 

Довідка

За даними Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування станом на 10 квітня 2019 року, Івано-Франківська область посідає 13 місце у рейтингу областей щодо формування об’єднаних громад.

Станом на початок травня, в Україні створено 896 об’єднаних громад, в тому числі – 26 громад з центрами у містах обласного значення. У 66 ОТГ перші місцеві вибори відбудуться 30 червня 2019 року. Ще 22 ОТГ очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів.

Деталі нового етапу децентралізації ТУТ.

03.05.2019 - 15:51 | Переглядів: 9656
Франківщина може встигнути до 2020 року забезпечити на своїй території повсюдність місцевого самоврядування нового формату, - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024