Тернопільська ОВА та Програма Ради Європи працюють над пілотним проектом з удосконалення моніторингу рішень ОМС, - В’ячеслав Негода
Тернопільська ОВА та Програма Ради Європи працюють над пілотним проектом з удосконалення моніторингу рішень ОМС, - В’ячеслав Негода

Удосконалення системи моніторингу рішень органів місцевого самоврядування та системи координації виконання завдань – пілотний проект, над яким працює Тернопільська обласна військова адміністрація спільно з Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування  і стійкості в Україні».


Про це повідомив В’ячеслав Негода, голова Тернопільської обласної військової адміністрації під час презентації основних напрямів стратегії розвитку регіону.

 

 

Напрацювання, випробувані на практиці, запропонують викласти в нормах законопроекту №4298  «Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні». Документ покликаний створити передумови для функціонування місцевих державних адміністрацій префектурного типу до внесення відповідних змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) та приведення законодавства про місцеві державні адміністрації у відповідність із змінами, впровадженими в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Також нагадаємо, що два з п’яти індикаторів, визначених до виконання програмою підтримки Ukraine Facility, залишаються невиконаними. Перший – запровадження нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування, що і передбачає законопроект №4298, другий – чітке законодавче розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів. Їх виконання важливе як для повноцінної реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, так і для залучення коштів на відновлення. Саме програмою підтримки Ukraine Facility до 2027 року передбачено допомогу Україні обсягом 50 млрд євро.

В’ячеслав Негода звернув увагу на проектні норми, які передбачають, що місцева державна адміністрація  забезпечує здійснення координаційних повноважень, повноважень із забезпечення законності та окремих повноважень місцевого самоврядування.

Відповідно до Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” до загальної компетенції ОМС, за оцінками експертів, належить 227 повноважень, із них власних повноважень – 125, і 102 – це ті повноваження, які делегувала держава.

«Ось чому виконавча влада та місцеве самоврядування мають взаємодіяти. Тернопільська обласна військова адміністрація вирішила застосувати принцип партнерства. В першу чергу, вимагаємо не порушувати законодавство. А щоб переконатися, що норми законів дотримуються, ми з відкритих джерел моніторимо рішення органів місцевого самоврядування. Нагадаю, що цього року втупив в дію закон  щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування. А щодо координації завдань, то обласна військова адміністрація почала надсилати громадам проекти розпоряджень, які стосуються всіх територіальних громад чи окремих з них, для висловлення своєї позиції. Якщо позиції не збігаються, то ми проводимо консультації, щоб підготувати ефективне рішення», - пояснив В’ячеслав Негода.

Щоб налагодити оперативну комунікацію, створили спільну групу в застосунку. В ній зокрема нагадують про те, на які саме проекти розпоряджень органи місцевого самоврядування мають надати свої позиції. За його словами, така робота тільки почалася і ще не всі органи місцевого самоврядування звикли, що їх думки запитують щодо рішень виконавчої влади. Так днями всім 55 територіальним громадам Тернопільська ОВА надіслала  проекти розпоряджень «Про впорядкування та припинення експлуатації  місць розміщення відходів у Тернопільській області»   і  «Про затвердження програми управління побутовими відходами  в Тернопільській області  на 2025-2027 роки».

«На жаль, не всі органи місцевого самоврядування відгукнулися. Це неправильно. Якщо вони на цьому етапі не поправлять те, що може краще врахувати інтереси територій саме їх громад, їм доведеться виконувати рішення, сформоване згори. Де тут ефективність?», - пояснив голова Тернопільської ОВА.

Переглядів: 62
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: військові адміністрації
Читайте також: