Парламентський комітет підтримав законопроект, на який очікують 105 об’єднаних територіальних громад, - В’ячеслав Негода

Очікується, що на найближчому засіданні сесії Верховної Ради України народні депутати розглянуть зміни до виборчого законодавства та Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», якими пропонується, щоб рішення про утворення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) приймав Кабінет Міністрів України (сьогодні це у сфері повноважень обласних рад), а Центральна виборча комісія призначала перші місцеві вибори в об’єднаних громадах. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

«Ймовірно, ці зміни парламент розгляне вже завтра», - сказав він і додав, що даний законопроект сьогодні на своєму засіданні підтримав Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

«Цих змін чекає 105 об’єднаних територіальних громад. До їх складу ввійшли 504 сільські, селищні, міські ради. Всі ці громади прийняли однозначне рішення – об’єднатися і тим самим створити умови для розвитку своїх територій. Та вчасних рішень обласних рад про своє утворення об’єднані громади не дочекалися, тому, мабуть, і виступили ініціаторами внесення змін до чинного законодавства, які їм дозволять рухатися далі в цьому напрямку», - сказав В’ячеслав Негода.

Авторами проекту закону виступили народні депутати України від Тернопільщини Тарас Юрик та Роман Заставний. Саме в Тернопільській області найбільше громад висловилися за об’єднання – 35 (231 сільська. селищна, міська рада), населення яких складає половину населення всієї області (близько 500 тисяч).

Днями народний депутат України Тарас Юрик заявляв, що  зволікати з прийняттям цих змін не можна: «За цими законодавчими змінами стоїть доля громад, які повірили в реформу і вирішили об’єднатися, які заявили про готовність взяти на себе відповідальність за розвиток територій своїх громад. Ми зобов’язані їм допомогти, адже альтернативи цій реформі немає на шляху побудови справжнього, дієздатного місцевого самоврядування і створення таких громад, які зможуть стати повноправними господарями на своїй землі».

Довідка
Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»  зареєстрований в парламенті під номером 3008. 

02.09.2015 - 20:44 | Views: 18134
Парламентський комітет підтримав законопроект, на який очікують 105 об’єднаних територіальних громад, - В’ячеслав Негода

Tags:

V.Nehoda amalgamation of hromadas

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...