Партнерство виконавчої влади та місцевого самоврядування в дії: громади Тернопільщини мають змогу надати свою позицію щодо окремих розпоряджень ОВА
Партнерство виконавчої влади та місцевого самоврядування в дії: громади Тернопільщини мають змогу надати свою позицію щодо окремих розпоряджень ОВА

Тепер, перш ніж прийняти розпорядчий документ з питань, які стосуються тих чи інших інтересів конкретних територіальних громад, Тернопільська обласна військова адміністрація надсилає проект такого документу органу місцевого самоврядування громади для висловлення позиції. Таким чином, рішення адміністративних і організаційних питань в сфері земельних відносин, сфері поводження з твердими побутовими відходами та інших сферах, які фіксуються в розпорядження голови ОВА, не стають доконаною несподіванкою для органів місцевого самоврядування. А можливість громади надати свою позицію щодо проекту документу може лише його удосконалити.


«Ефективність рішень досягається і навіть зростає завдяки тому, що регіональна виконавча влада і місцеве самоврядування можуть спільно їх формувати. Так, обласна державна адміністрація – це орган однієї з гілок державної влади. Місцеве ж самоврядування не є гілкою державної влади. Але інтереси в нас - спільні, зокрема такі, як створення умов для підвищення якості і доступності послуг громадянам, бізнесу… Тож, перш ніж видати розпорядження ОВА, яке матиме вплив на територіальні громади області чи тільки окремі з них, доцільно отримати від них зворотній зв'язок», - прокоментував голова Тернопільської ОВА В’ячеслав Негода.

Голови громад Тернопільщини здивовані, що тепер запитують їх думку. За їх словами, такого раніше не те, що не було, на таке вони не могли і сподіватися.

«Нарешті ми бачимо, що інтереси громад, їхніх мешканців справді враховуються в рішеннях виконавчої влади. Наведу приклад нашої Борсуківської громади, на території якої є стави, котрі орендує одне з державних підприємств. А землі під цими ставами – у сфері управління обласної військової адміністрації. Тобто стави не наші, але на нашій території. І ось тільки тепер нас вперше запитали, які умови прописати в договорі між ОВА і державним підприємством, щоб були забезпечені інтереси мешканців громади. А люди давно просять почистити стави, облаштувати місця для купання, просять забезпечити можливість риболовлі. Ми, як орган місцевого самоврядування, не мали права витрачати бюджетні кошти на благоустрій того, що нам не належить. Тепер, коли нас нарешті запитали, ми надали свою позицію для врахування. Громади вітають таке рішення голови ОВА В’ячеслава Негоди», - прокоментував «Децентралізації» Роман Кухарський, голова Борсуківської територіальної громади.

За його словами, громади розраховують, що так само їх запитуватимуть і про ліси, і про будівлі державної власності, які знаходяться на територіях громад, і про всі питання, які стосуються інтересів мешканців територіальних громад.

Нагадаємо, що децентралізацію владних повноважень держава впроваджувала для формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для людей, надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя, узгодження інтересів держави та територіальних громад.

Views: 161
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: military administrations
Read more: