Громади Черкащини напрацювали 50 ідей потенційних угод про міжмуніципальне співробітництво
Громади Черкащини напрацювали 50 ідей потенційних угод про міжмуніципальне співробітництво

Понад 60 громад Черкаської області долучилися до діалогових зустрічей, присвячених міжмуніципальному співробітництву (ММС) і його перевагам та спільно напрацювали 50 ідей потенційних угод. Тематика зазначених документів різна: від безпекової сфери, спільного утримання комунальних підприємств до співпраці у сфері соціального захисту населення, протидії сімейному насильству тощо.


Заходи організувала команда місцевого Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» спільно з департаментом регіонального розвитку Черкаської ОДА, районними державними адміністраціями, Черкаською агенцією регіонального розвитку. Зустрічі відбулися в чотирьох районах області: Звенигородському, Золотоніському, Черкаському та Уманському. Про це розповів Сергій Слинько, керівник цього Регіонального офісу U-LEAD.

Метою діалогових заходів було ознайомити керівництво громад з особливостями, формами та інструментами міжмуніципального співробітництва, окреслити для них роль та можливості стейкхолдерів у розвитку міжмуніципального співробітництва.

За словами Сергія Слинька, ММС є важливим інструментом розвитку громад. Перша перевага цього інструменту — краще використання ресурсів, адже ММС дозволяє громадам об'єднувати їх для реалізації спільних ініціатив, що можуть бути занадто великими або складними для однієї громади. Це стосується як фінансових, так і людських ресурсів, що сприяє економії та більш ефективному їх використанню.

Друга перевага — поліпшення якості послуг. Мова про співпрацю між громадами, яка дає змогу підвищити якість надання муніципальних послуг, наприклад, у сферах охорони здоров'я, освіти, транспорту та соціальної підтримки. Завдяки ММС, громади можуть спільно забезпечувати доступ до високоякісних послуг, які були б недоступні в межах однієї громади.

Третя — зміцнення інфраструктури. Спільна робота над проєктами інфраструктурного розвитку, такими як дороги, комунальні мережі, громадський транспорт або екологічні програми, дає змогу громадам зміцнювати свою інфраструктуру, що підвищує рівень життя мешканців.

ММС — це й про підвищення економічного потенціалу (четверта перевага), адже воно сприяє економічному розвитку, оскільки дає змогу громадам об'єднувати зусилля для залучення інвестицій, розвитку бізнесу та створення нових робочих місць.

«Ми можемо говорити й про покращення управління та розвитку громади. Адже ММС сприяє співпраці, допомагає громадам обмінюватися досвідом, знаннями та кращими практиками управління. А також сприяє соціальній згуртованості. Це про зміцнення соціальних зв'язків між громадами, підвищення рівня довіри та співробітництва між різними регіонами», — зазначив Сергій Слинько.

Своїми планами щодо укладання угод про ММС поділився Ватутінський міський голова Олександр Заборовець. Він розповів, що за результатами діалогової зустрічі громадам планує укласти договори про ММС із Золотоніською, Звенигородською та Уманською громадами. Співробітництво стосується надання соціальних послуг для військовослужбовців та їхніх сімей (реабілітація, інклюзивні послуги тощо).

А голова Уманської громади Ірина Плетньова розказала, що Уманська міська рада вже мала угоди про ММС, але їх не було офіційно зареєстровано у Мінінфраструктури. Діалоговий захід допоміг зрозуміти переваги реєстрації цих документів, роботу розпочато.

Вона також зазначила, що напрацьовані під час заходу угоди Уманської громади стосуватимуться сфери освіти, соціального захисту (реабілітаційні центри для дітей та дорослих), а також сфери грантової політики для бізнесу. Щодо останнього — громада створила своє КП, яке спеціалізуватиметься на питаннях інвестицій та міжнародної допомоги:

«Багато громад зацікавилися нашим КП й хотіли б також отримати його підтримку. Ми відкриті до співпраці».

Загалом, під час діалогового заходу окреслили базові складові співробітництва громад (етапи, форми, напрями), обговорили стан міжмуніципального співробітництва в Україні та Черкаській області, співробітництво у сфері безпеки громадян, досвід громад Черкащини, а також різноманітні шляхи та інструменти.

Views: 1673
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: cooperation
Read more: