Держказначейством неправомірно закриті дохідні рахунки об’єднаних громад в частині плати за надання адмінпослуг, - експерти

Експерти стурбовані ситуацією, при якій  Державна казначейська служба України закрила дохідні рахунки в частині плати за надання адміністративних послуг окремим об’єднаним територіальним громадам.

Це питання обговорили на щотижневій нараді в Мінрегіоні України з актуальних питань децентралізації, реформування місцевого самоврядування під головуванням першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди та за участі експертів - представників асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних проектів з підтримки децентралізації в Україні.

Днями Державна казначейська служба України закрила дохідні рахунки в частині плати за надання адміністративних послуг Гуменецькій громаді Хмельницької області, яка утворилася відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Учасники наради констатували, що такі дії Держказначейства є неправомірними, оскільки суперечать чинному бюджетному законодавству, яке визначає, що плата за надання адміністративних послуг спрямовується до бюджетів за місцем надання таких послуг.

«В Україні є сотні, якщо не тисячі адміністративних послуг, і у бюджетному законодавстві є універсальна  формула – плата за надання інших адмінпослуг. Якщо тлумачити Бюджетний кодекс, то треба в комплексі тлумачити ст. 64, першу частину, яка каже, що до загального фонду бюджету міст і бюджетів об’єднаних територіальних громад зараховується (…) в тому числі плата за надання інших адміністративних послуг. Це означає, якщо у Бюджетному кодексі немає спеціального рядка, який спрямовує якийсь вид плати кудись, тоді є ця норма – 36 пункт – плата за надання інших адмінпослуг, які спрямовується до місцевого бюджету за місцем надання послуг», - прокоментував експерт з питань адміністративних послуг Віктор Тимощук.

Учасники наради вирішили негайно направити Кабінету Міністрів України листа з відповідними роз’ясненнями та проханням втрутитися в ситуацію, щоб допомогти об’єднаним територіальним громадам вирішити дане питання.

22.03.2016 - 20:05 | Views: 20077
Держказначейством неправомірно закриті дохідні рахунки об’єднаних громад в частині плати за надання адмінпослуг, - експерти

Tags:

amalgamation of hromadas Administrative services V.Tymoshchuk

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...