Фінансистів навчали нарощувати місцеві бюджети. Тепер вони допоможуть громадам

Як зміцнити дохідну частину місцевих бюджетів, які є резерви для збільшення доходів, ефективне адміністрування податків та інші питання вивчали експерти з місцевих фінансів регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування. Спеціальний дводенний тренінг для них провели в Києві за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

Завдання таких навчань – допомогти органам місцевого самоврядування налагодити якісну управлінську діяльність фінансами на своїй території, яка, в свою чергу, забезпечить зростання бюджетів і сталий розвиток.

Серед пріоритетних завдань місцевого самоврядування у цьому напрямку є створення нових робочих місць, легалізація заробітної плати, сприятливі умови для ведення бізнесу, запровадження в місцевих радах посади інспектора з праці тощо. Кожен з цих напрямків вимагає діалогу місцевої влади з роботодавцями, бізнесом, а також злагодженої інформаційної підтримки всередині громади.

Експерти навели приклад щодо адміністрування акцизного податку  з реалізації підакцизних товарів. Жодна копійка за продаж такого товару без видачі покупцю чеку не надійде до місцевого бюджету. Звідси висновок – і місцева влада, і громадськість повинні бути пильними, стежити за законністю такої торгівлі.

«Люди в громаді мають знати, що якщо вони придбали такий товар, а чек їм не видали, то це значить, що до бюджету не потраплять надходження, які громада могла б спрямувати  на розвиток доріг, соціальної мережі чи інші важливі проекти для людей. Відповідна інформаційна кампанія має проводитися на території кожної громади. Мешканці мають знати, що кожен з них також є відповідальним за те, наскільки його громада буде спроможною і зможе забезпечувати якісні для них послуги», - зазначила Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

За її словами, потужним резервом додаткових надходжень до місцевих бюджетів є земельний податок. Тут важливо громаді провести інвентаризацію своїх земель.

«В результаті проведення інвентаризації землі створюється повноцінна база даних про всі земельні ділянки в межах населеного пункту на паперових та електронних носіях. Це спрощує пошук потенційних земельних ділянок, наприклад, для інвестора. А влада отримує можливість організації постійного контролю за використанням земель в населеному пункті адже інвентаризація покаже всіх землекористувачів, власників землі зі встановленням меж їх ділянок. Важливо, що така робота витягне на поверхню ділянки, що не використовуються або використовуються нераціонально чи не за цільовим призначенням», - пояснила експерт.

Яніна Казюк наголосила, що учасники тренінгу отримали детальну інформацію та роз’яснення щодо того, яким чином вони можуть допомогти органам місцевого самоврядування у своїх регіонах, щоб ті поступово налагоджували якісне управління місцевими фінансами.

«Експерти з місцевих фінансів працюють при регіональних Центрах розвитку місцевого самоврядування. Серед іншого їх завданням є сприяння громадам у налагодженні ними ефективного управління місцевими фінансами. Кожна громада, яка відчуває таку потребу, може звернутися до наших експертів за консультаціями. Вчитися потрібно всім, а отримані знання застосовувати на практиці. Переконана, що результати не забаряться», - додала експерт.

Деталі «Встановлення місцевих податків та зборів на 2019 рік та їх адміністрування» читайте ТУТ 

«10 кроків до єдиного бюджету» - ТУТ

«Місцеві податки і збори» - ТУТ

15.05.2018 - 14:30 | Переглядів: 9167
Фінансистів навчали нарощувати місцеві бюджети. Тепер вони допоможуть громадам

Теги:

бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...