Роль районних рад у розвитку співробітництва громад: Офіс Конгресу і УАРОР провели діалог
Роль районних рад у розвитку співробітництва громад: Офіс Конгресу і УАРОР провели діалог

Розвиток співробітництва територіальних громад – у фокусі уваги Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Роль районних рад у процесі розвитку міжмуніципального співробітництва обговорили спільно з головами районних та обласних рад на базі Української асоціації районних та обласних рад.


«Районні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад, можуть стати ланкою єднання і підтримки громад у налагодженні співробітництва. Вважаю, що саме це є та ніша, в якій могли б знайти себе районні ради і тим самим сприяти розбудові громад, а отже – і розвитку територій районів», - сказав керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода.

 

 

Він нагадав, що проведені раніше дослідження сфери співробітництва громад виявили низку проблем, з якими стикаються органи місцевого самоврядування. Часину з них буде вирішено законодавчими змінами. 15 серпня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому Проект Закону № 11412 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад. До речі, цей законопроект розробили, опираючись на дослідження та опитування громад.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Олександр Аліксійчук закликав голів райрад ретельно вивчити можливість участі районних рад у процесі розвитку співробітництва територіальних громад. За його словами, така участь також продемонструє здатність районних рад вирішувати проблемні питання, реалізовувати розвиткові проекти і тим самим будувати основу для повернення українців до своїх домівок.

«Громади скаржаться на брак кадрів. Це й не дивно. Багато чоловіків і жінок на фронті захищають країну, багато вимушено покинули свої домівки. Але якщо громади об’єднуватимуть свої зусилля - кадрові, майнові, фінансові, то в цілому це посилить в тому числі і їх кадрову спроможність. Досвід показує, що особливо невеликі громади потребують підтримки у налагодженні співробітництва. Чому б районним радам не включитися у цей процес? Гадаю, частково це є відповіддю на питання повноважності районних рад», - сказав Олександр Аліксійчук.

 

 

Президент УАРОР, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко наголосила, що Асоціація зацікавлена у розвитку субрегіонального рівня місцевого самоврядування. За її словами, УАРОР продовжить діалог з членами Асоціації, щоб спільно виробити прийнятну модель підтримки громад у розвитку міжмуніципального співробітництва.

Олена Бойко, консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» на основі діючого законодавства провела аналіз щодо можливостей райрад долучатися до розвитку співробітництва територіальних громад.

Вона звернула увагу, що суб’єктами державної політики щодо співробітництва територіальних громад є, серед інших, обласні та районні ради.

«Кожен з цих суб’єктів в межах своєї компетенції має ухвалювати рішення, які спонукатимуть територіальні громади до пошуку оптимальних форм співпраці, посилювати спроможність місцевого самоврядування», - зазначила Олена Бойко.

 

 

Деталі можливої ролі районних рад у розвитку співробітництва громад Олена Бойко виклала в презентаційному матеріалі. Якщо коротко, то методичний, аналітичний, організаційний, арбітражний – ключові вектори, де районні ради можуть проявити себе.

Нагадаємо, в лютому 2024 року Офіс Конгресу спільно з Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»  (DOBRE) ініціювали ґрунтовне дослідження ефективності інструменту співробітництва громад, результати якого презентували на 10 річницю Закону «Про співробітництво територіальних громад». Наступним кроком стала підготовка необхідних змін до Закону, в чому велику підтримку надала Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні». Одразу після Конгресових слухань законодавчих змін, народні депутати зареєстрували документ в парламенті.


Діалог Офісу Конгресу з районними та обласними радами проведено за підтримки Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»  (DOBRE).

Приєднані файли:
Переглядів: 548
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: