У Парламенті зареєстрували законопроєкт щодо розвитку співробітництва громад
У Парламенті зареєстрували законопроєкт щодо розвитку співробітництва громад

17 липня у Верховній Раді України народні депутати зареєстрували Проект Закону № 11412 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад.


Днями проєкт закону представили та обговорили під час Конгресових слухань, організованих офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у партнерстві з Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні».

Запропоновані зміни на Конгресових слуханнях презентував один з авторів законопроєкту, народний депутат, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук.

Нагадаємо основні новели представленого на Конгресових слуханнях законопроєкту:

  • У договорі про співробітництво можуть поєднуватися кілька форм співробітництва.
  • Однією з форм співробітництва визначена агломерація, але умови її утворення визначатимуться окремим законом.
  • Громади здійснюють співробітництво через органи місцевого самоврядування, а не лише через місцеві ради, як передбачено зараз.
  • У разі відмови одного з учасників співробітництва від участі, інші учасники зможуть продовжити процедуру співробітництва, а не починати усе спочатку.
  • Співробітництво в умовах дії режиму воєнного або надзвичайного стану може відбуватися за спрощеною процедурою.
    На період дії воєнного стану та шести місяців після його припинення чи скасування спрощуються процедури для таких проєктів:
    - підтримки сектору безпеки та оборони;
    - ліквідації наслідків збройної агресії;
    - забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб;
    - створення умов для реабілітації Захисників та Захисниць, ветеранів війни та членів їх сімей.
    На період дії надзвичайного стану за спрощеною процедурою можуть реалізовуватися договори, які стосуються ліквідації наслідків особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
  • У деяких випадках не потрібне рішення місцевих рад для припинення договору співробітництва, зокрема: коли усі суб’єкти співробітництва в результаті змін адмінтерустрою об’єднуються в одну громаду.
  • Строк дії договору про співробітництво може бути продовжений без громадського обговорення.
  • Місцеві ради отримують дискреційні повноваження визначати доцільність і термін проведення громадських слухань з питань співробітництва. Під час дії режиму воєнного стану громади також мають можливість проводити громадські обговорення дистанційно.
  • Фінансування заходів співробітництва, в разі узгодження усіма учасниками, може розпочинатися раніше наступного бюджетного періоду.
  • Строки припинення договору про співробітництво уточнюються в залежності від підстав припинення.

Також законопроєкт пропонує відмінити звітування учасників співробітництва перед Міністерством і більш чітко прописує вимоги до моніторингу співробітництва, який щоквартально має виконувати центральний орган виконавчої влади, котрий забезпечує формування державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування.

Проєкт Закону передбачає, що моніторинг співробітництва проводиться за такими показниками:

  • загальна кількість проєктів співробітництва;
  • кількість проєктів співробітництва за формами співробітництва;
  • кількість проєктів співробітництва за галузями економіки;
  • кількість територіальних громад - суб`єктів співробітництва;
  • кількість договорів про співробітництво, яке припинено;
  • кількість договорів про співробітництво, договірні відносини яких не виконуються.

Все це, за словами Олександра Аліксійчука, центральний орган виконавчої влади може моніторити без втручання у роботу учасників співробітництва. А такий чіткий перелік показників моніторингу не дозволить по-різному трактувати законодавство.

Презентація до законопроєкту

Порівняльна таблиця до законопроєкту

Законопроєкт підтримали представники трьох всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування - Асоціації міст України, Асоціації громад та Асоціації ОТГ. Позитивно оцінила проєкт закону і Українська асоціації районних та обласних рад, але запропонувала більш детально обговорити деякі з його положень.

Автори законопроєкту планують рекомендувати Парламенту ухвалити його одразу за основу та в цілому і розраховують, що це може відбутися вже в серпні поточного року.

Більше про співробітництво громад – у секторальній рубриці порталу «Децентралізація».

Переглядів: 14717
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: