Розвиток співробітництва громад: що передбачає представлений на Конгресових слуханнях законопроєкт
Розвиток співробітництва громад: що передбачає представлений на Конгресових слуханнях законопроєкт

15 липня відбулися Конгресові слухання проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад», який має на меті спростити співпрацю між громадами в Україні.


Народні депутати, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України та експерти обговорили основні новели законопроєкту, підготовленого до реєстрації у Верховній Раді.

Запропоновані зміни представив один з авторів законопроєкту, народний депутат, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук.

 

 

Основні новели законопроєкту:

  •  У договорі про співробітництво можуть поєднуватися кілька форм співробітництва.
  • Однією з форм співробітництва визначена агломерація, але умови її утворення визначатимуться окремим законом.
  • Громади здійснюють співробітництво через органи місцевого самоврядування, а не лише через місцеві ради, як передбачено зараз.
  • У разі відмови одного з учасників співробітництва від участі, інші учасники зможуть продовжити процедуру співробітництва, а не починати усе спочатку.
  • Співробітництво в умовах дії режиму воєнного або надзвичайного стану може відбуватися за спрощеною процедурою.
    На період дії воєнного стану та шести місяців після його припинення чи скасування спрощуються процедури для таких проєктів:
        - підтримки сектору безпеки та оборони;
        - ліквідації наслідків збройної агресії;
        - забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб;
        - створення умов для реабілітації Захисників та Захисниць, ветеранів війни та членів їх сімей.
    На період дії надзвичайного стану за спрощеною процедурою можуть реалізовуватися договори, які стосуються ліквідації наслідків особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
  • У деяких випадках не потрібне рішення місцевих рад для припинення договору співробітництва, зокрема: коли усі суб’єкти співробітництва в результаті змін адмінтерустрою об’єднуються в одну громаду.
  • Строк дії договору про співробітництво може бути продовжений без громадського обговорення.
  • Місцеві ради отримують дискреційні повноваження визначати доцільність і термін проведення громадських слухань з питань співробітництва. Під час дії режиму воєнного стану громади також мають можливість проводити громадські обговорення дистанційно.
  • Фінансування заходів співробітництва, в разі узгодження усіма учасниками, може розпочинатися раніше наступного бюджетного періоду.
  • Строки припинення договору про співробітництво уточнюються в залежності від підстав припинення.

Також законопроєкт пропонує відмінити звітування учасників співробітництва перед Міністерством і більш чітко прописує вимоги до моніторингу співробітництва, який щоквартально має виконувати центральний орган виконавчої влади, котрий забезпечує формування державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування.

Проєкт Закону передбачає, що моніторинг співробітництва проводиться за такими показниками:

  • загальна кількість проєктів співробітництва;
  • кількість проєктів співробітництва за формами співробітництва;
  • кількість проєктів співробітництва за галузями економіки;
  • кількість територіальних громад - суб`єктів співробітництва;
  • кількість договорів про співробітництво, яке припинено;
  • кількість договорів про співробітництво, договірні відносини яких не виконуються.

Все це, за словами Олександра Аліксійчука, центральний орган виконавчої влади може моніторити без втручання у роботу учасників співробітництва. А такий чіткий перелік показників моніторингу не дозволить по-різному трактувати законодавство.

Презентація до законопроєкту

Порівняльна таблиця до законопроєкту

Модератор слухань, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода, коментуючи презентацію законопроєкту, сказав:

«Ми давно обговорюємо питання, як стимулювати громади частіше використовувати інструмент співробітництва для ефективного вирішення спільних проблем. Міжнародні партнери – Програма USAID DOBRE і Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» - допомогли провести дослідження стану співробітництва громад в окремих регіонах і в Україні загалом. Результати цих досліджень ми спільно з народними депутатами і експертами обговорили з представниками громад. В результаті, вважаю, вдалося вийти на законопроєкт, який дійсно спростить процедури співробітництва, що стане стимулом для більш активного використання цього інструменту громадами. Підтвердженням цьому є підтримка законопроєкту усіма асоціаціями органів місцевого самоврядування».

 

 

Ольга Шевчук, керівниця Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», зазначила:

«Наша Програма завжди підтримувала розвиток інструментів міжмуніципальної співпраці в Україні і продовжуватиме цю підтримку. Ми бачимо високий попит на співробітництво навіть в часи повномасштабного російського вторгнення. Наше минулорічне дослідження показало - 90% опитаних впевнені, що міжмуніципальна співпраця відіграватиме велику роль у повоєнній відбудові. Запит на співробітництво є і у великих метрополійних територіях, які в Україні звуться агломераціями. Але там цей інструмент поки майже не працює. Маємо лише один договір про співробітництво між великим містом (Львовом) і сусідньою громадою. Інші великі міста не вдаються до співробітництва. І тут є над чим задуматись. Попереду велика робота над розвитком агломерацій як форми співробітництва, і наша Програма буде поруч з вами на цьому шляху».

 

 

Один з авторів законопроєкту, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін прокоментував презентовані зміни так:

«Жодна громада не в змозі самотужки вирішити усі місцеві питання. Деякі проєкти, щоб вони були дійсно успішними, треба реалізовувати спільно з сусідами, з колегами. З цим уже ніхто не сперечається. Щоб створити громадам можливість співпрацювати, свого часу був ухвалений законопроєкт про міжмуніципальне співробітництво. Але час і практика показали, що він потребує удосконалення. Сьогоднішня ситуація зі співробітництвом нагадує мені двір, де неправильно проклали доріжки і всі ходять навпростець, бо так зручніше. Законопроєкт, який ми підготували до реєстрації, на мою думку, прокладає правильні доріжки, бо спрощує процедури для громад і змінює роль держави з регулятора на спостерігача, функцією якого моніторинг і формування політики».

 

 

Сергій Шаршов, начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, повідомив, що Міністерство брало участь у обговоренні і підготовці законопроєкту і повністю його підтримує. Крім того, Сергій Шаршов наголосив на важливості регіонального лідерства у процесах співробітництва:

«Ми бачимо позитивну динаміку в реалізації проєктів співробітництва. Станом на сьогодні, вже реалізовано 495 договорів, участь в яких взяли 744 громади. За останній квартал було заключено 28 договорів, 30 громад взяли в цьому участь. Найбільша динаміка співробітництва громад є там, де цим питанням опікуються на рівні обласної ради: в Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській областях. Тобто там, де органи місцевого самоврядування обласного рівня підтримують спільні інтереси територіальних громад, є координація і динаміка в реалізації положень закону про співробітництво».

 

 

Представники трьох всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування - Асоціації міст України, Асоціації громад та Асоціації ОТГ - висловили підтримку законопроєкту. Оцінка законопроєкту Української асоціації районних та обласних рад теж в цілому позитивна, але щодо окремих питань потребує більш детального обговорення, яке домовились провести найближчим часом.

Через таку одностайність асоціацій та підтримку профільного міністерства народні депутати планують зареєструвати законопроєкт вже сьогодні (оновлено - законопроєкт зареєстрували 17.07.2024) і в подальшому рекомендувати парламенту ухвалити його одразу за основу та в цілому. За словами Віталія Безгіна, за оптимістичним сценарієм, це може відбутися вже в серпні цього року.


Організатори Конгресових слухань - Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у партнерстві з Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні». Інформаційні партнери – Український кризовий медіа центр та портал «Децентралізація».

Більше про співробітництво громад – у секторальній рубриці порталу «Децентралізація»: https://decentralization.ua/cooperation

Приєднані файли:
Переглядів: 4623
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: