Географія поріднених міст розширюється: Чернігів та Лаппеенранта підпишуть угоду

 

Чернігів та фінське місто Лаппеенранта на початку січня 2023 року підпишуть угоду про партнерство. Днями Чернігівська міська рада одноголосно підтримали таку співпрацю. Раніше свої наміри щодо співпраці підтвердив і фінський муніципалітет.


Про це повідомляє офіційний сайт Чернігівської міської ради.

Повідомляється, що попередньо Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко провів перемовини з мером Кіммо Ярви, під час яких були обговорені напрямки майбутньої співпраці та досягнуто домовленостей стосовно процедури підписання самої Угоди.

Мер Кіммо Ярви виступив з відеозверненням перед місцевими депутатами:

«Теплі вітання з Лаппеенранти, вашого нового міста-побратима. Ми раді розпочати наше партнерство і розширювати співпрацю в економіці, науковій, технічній та культурній галузях у прийдешні роки. Як для кліматичної столиці Фінляндії, для нас важливими є природоохоронна діяльність, освіта і туризм. Ми з нетерпінням чекаємо нашої співпраці з вами, наші нові друзі. У ці часи викликів ми працюватимемо разом задля кращого майбутнього. Надсилаємо вам теплі різдвяні вітання і бажаємо мирного Нового року».

Раніше, Чернігівська міська рада своїм рішенням затвердила наміри щодо встановлення партнерства з німецьким містом Аахеном та французьким містом Реймсом.

 

Довідково. Лаппеенранта — кліматична столиця Фінляндії. Міжнародний університетський і туристичний центр у південно-східній Фінляндії. Є піонером у сфері відновлювальної енергії, науки та освіти, з населенням близько 72 тис. Минулого року здобуло європейську премію для малих міст за визнання зусиль сталого розвитку, наразі 72% всього виробництва теплової енергії у місті відбувається з відновлювальних джерел. Лаппеенранта також зуміла скоротити свої викиди СО2 на 38%, з 1990 по 2014 рік.

 


В березні Міністерство розвитку громад та територій України ініціювало Міжнародний марафон місцевого самоврядування, спрямований на привернення уваги муніципалітетів світу до трагедії українських громад та активізації процесу налагодження побратимських відносин.

16 грудня Мінрегіон презентував інструменти для громад, які допоможуть налагоджувати партнерство із зарубіжними муніципалітетами:

  • «Методичні рекомендації щодо міжнародного муніципального партнерства», створеного у співпраці Мінрегіону та Програми Ради Європи «Децентралізація та реформа публічної адміністрації в Україні»,
  • електронну платформу «Партнерство задля відновлення та розвитку», розробленої спільно зі швейцарсько-українським проектом «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE та Програмою «U-LEAD з Європою».

Громадам варто також звернути увагу, що на електронній платформі можна заповнити заявку щодо бажаної співпраці з конкретним зарубіжним муніципалітетом, натиснувши кнопку «Співпрацювати».

Теги:

партнерство міжнародна підтримка історії війни

Область:

Чернігівська область

Громади:

Чернігівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...