Міжнародний марафон місцевого самоврядування об'єднав більше 1000 муніципалітетів з 35 країн. Діалог продовжать

«Місцеве самоврядування всього світу має об’єднати свої зусилля і єдиним голосом вимагати від політиків кожної країни прийняття жорстких рішень, які допоможуть зупинити російську агресію, припинити і покарати воєнні злочини, які росія продовжує чинити в Україні», - так Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов окреслив мету Міжнародного онлайн марафону «Єднання місцевого самоврядування світу задля благополуччя людей і миру», під час п’ятої зустрічі голів українських громад та їх колег, представників місцевого самоврядування країн світу.

Організаторами марафону виступили Міністерство розвитку громад та територій України, Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України», швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE), Асоціація міст України, Асоціація об’єднаних територіальних громад, портал «Децентралізація».

З 18 березня по 7 квітня цього року відбулось п’ять онлайн-зустрічей голів українських громад з їхніми колегами з 35 країн, які охопили понад 1000 учасників.

З української сторони в цих зустрічах взяли участь міські голови Києва Віталій Кличко, Харкова Ігор Терехов, Маріуполя Вадим Бойченко, Львова Андрій Садовий, Чернігова Владислав Атрошенко, Вінниці Сергій Моргунов, Бучі Анатолій Федорук, Новоукраїнки Олександр Корінний та багато інших. Кожен з них переконливо з конкретними місцевими прикладами пояснював закордонним колегам поточну ситуацію в Україні, справжні причини війни проти України, масштаб та жорстокість воєнних злочинів російської армії , а також виклики, з якими стикаються сьогодні представники українського місцевого самоврядування.

Слухаючи очільників українських громад, учасники марафону відзначали, що внаслідок децентралізації, яка відбулась після 2014 року, місцеве самоврядування в Україні перетворилось на потужну силу, яка сьогодні відіграє важливу роль в протистоянні російській агресії.

“Хочу віддати належне головам українських громад, які зараз здійснюють титанічну працю. Місцеві громади під час війни відіграють вирішальну роль в українському опорі”, - зазначила на одній із зустрічей  Клаудія Лучіані, Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи.

Взяти на себе не менш важливу роль в протидії російській агресії у кожній з демократичних країн світу голови українських громад закликали мерів і представників муніципалітетів та їхніх асоціацій в європейських країнах, США, Канаді, Мексиці, Ізраїлі. Вони не тільки дякували за значну гуманітарну підтримку українським громадам з усього світу, але й просили місцеве самоврядування світу звертатись повсюдно до президентів,  прем’єрів, політиків, депутатів, представників міжнародних організацій з підтримкою тих вимог, які допоможуть Україні протистояти агресії і зроблять для росії неможливим продовження війни.

Серед таких вимог - закриття неба над Україною та надання більш значної військової підтримки в вигляді сучасної зброї, посилення економічних санкцій проти росії та економічна ізоляція росії, припинення іноземними компаніями ведення бізнесу в росії, виключення росії з міжнародних організацій, заборона роботи каналів російської пропаганди в демократичних країнах, встановлення організаторів і виконавців воєнних  злочинів і притягнення їх до відповідальності у міжнародному трибуналі, сприяння прискореній європейській інтеграції України.

Українські мери також закликали своїх колег долучитись до звільнення викрадених російськими військовими представників місцевого самоврядування,  їхнього захисту від переслідувань з боку окупантів, а також припинити будь-які партнерські стосунки з російськими містами-побратимами, очільники яких публічно не засудили військову агресію та масові вбивства мирних українських громадян.

Декілька десятків виступів представників і представниць міст світу прозвучало в рамках марафону у відповідь – Йоахіма Рота, мережа асоціацій місцевих органів влади Південно-Східної Європи (NALAS), Елісон Гілліленд, Лорда мера Дубліна (Ірландія), Мартіна Хорна, мера міста Фрайбург (Німеччина), Крістофа Рамо, Президента Асоціації департаментів Франції, Яцека Майхровського, Президента Кракова (Польща), Алека Фон Граффенріда, мера міста Берн (Швейцарія), Давіда Лінара, мера Канн (Франція), президента Асоціації мерів Франції,  Аксіотіса Вісіліоса, заступника мера Афін (Греція), Іліаса Апостолопулоса, спілка муніципалітетів Греції,  Маріо Райна, мера міста Кріжевці, (Хорватія), Владіміра Пребіліча, мера Кочевьє (Словенія), Мойсея Елісафа, мера міста Йоаніна (Греція), Массімо Белло, члена Національної ради Італії Асоціації Ради муніципалітетів та регіонів Європи (AICCRE), Крістіана Джордано, мера Вілланова-д'Асті (Італія), Елен Гласер, мера Атлантик-Біч, Флорида (США), Лорі Лайтфут, мера міста Чикаго (США), Беррі Врбановича, мера міста Кітченер (Канада), Еріка Мермельштейна, комісара з міжнародних зв’язків офісу мера Нью-Йорка, Валері Планте, мера Монреалю (Канада), Маріанни Шуурманс, Голови Асоціації мерів Нідерландів, Мартіньша Стакіса, мера Риги (Латвія), Ларса Граврака, політичного радника мерії Осло (Норвегія), Анна-Каіса Іконена, мера Тампере (Фінляндія), Ремігіюса Шиманюса, мера Вільнюса (Литва), Андерса Кнапа, Президента Шведської асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR) та інших.

 Їх основним мотивом була солідарність з Українським народом, з українським громадами та осуд злочинних дій росії. Багато зі спікерів  марафону наголосили: ця війна - не тільки справа України, ця війна несе загрози для всього світу.

“Це ніяка не спецоперація, це навіть не війна, це - геноцид! Якщо сьогодні росіяни зможуть перемогти Україну, вони підуть далі. Весь світ, кожен в міру своїх можливостей має зробити все, щоб їх зупинити”, - наголосив  на одній з зустрічей заступник мера міста Рішон-ле-Ціон (Ізраїль) Максим Бабицький.

Елісон Гілліленд, Лорд мер Дубліна, Ірландія: “Ми розуміємо, що російський напад - це виклик всьому, у що ми віримо! Ваша боротьба - це наша боротьба!”.

Заступник мера Відня Крістоф Відеркер: «Це війна не проти України, це війна проти Європи, проти демократії!».

У відповідь на заклики української сторони мери країн світу також висловили свою готовність долучитись до лобіювання вимог України перед національними урядами.

«Найменше, що ми можемо зробити, це звернутися до нашого уряду з вимогою задовольнити всі прохання України», - наголосив  Мойсей ЕЛІСАФ, мер міста Йоаніна (Греція).

Валері Планте, мер Монреалю (Канада) запевнила: “Ми зробимо все, що в наших силах, щоб передати дуже чіткий сигнал до нашого уряду, що це вторгнення є неприйнятним і його необхідно зупинити”.

Діалог представників і представниць місцевого самоврядування країн світу, який відбувався протягом цих складних тижнів, буде продовжено, тому що солідарність муніципалітетів всього світу, єдиний сильний голос мерів міст повинен стати серйозним аргументом для усіх, від кого залежить прийняття життєво важливих для України рішень.

“Ми будемо продовжувати цю роботу, оскільки міжнародна підтримка для України є вкрай важливою. Переконаний, що багато рішень, які сьогодні приймаються в світі, щоб допомогти Україні, є результатом в тому числі і роботи міжнародного марафону місцевого самоврядування, як потужного єдиного голосу муніципалітетів, з думкою яких рахуються в кожній демократичній країні», - сказав Олексій Чернишов.

Міністр запропонував Асоціації міст України виступити організатором міжнародної муніципальної естафети:

«На зустрічі з муніципалітетами США, Канади, Ізраїлю, Мексики було висловлено пропозицію про колективні письмові звернення українських мерів і мерів інших країн до урядів, парламентів на підтримку України і зупинення війни. Це може бути у вигляді міжнародної муніципальної естафети. Можливо, Асоціація міст виступить її організатором».

12.04.2022 - 17:15 | Переглядів: 4598
Міжнародний марафон місцевого самоврядування об'єднав більше 1000 муніципалітетів з 35 країн. Діалог продовжать

Приєднані файли:

Теги:

марафон єднання Олексій Чернишов

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...