«Хоробрий український народе! Ми надаємо вам нашу безумовну підтримку і будемо робити все, щоб зупинити цю війну», - муніципалітети країн Південної Європи під час Міжнародного марафону

«Ця війна ближче, ніж здається. Війна не просто в Україні, а в Європі! Допоки агресор, що погрожує всьому світові ядерною зброєю, не зазнає остаточної поразки, ви в своїх країнах ніколи більше не будете почувати себе безпечно. А половинчасті рішення європейських політиків будуть тільки заохочувати путіна йти далі і далі», - цими словами звернувся сьогодні, 31 березня В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад і територій України, до учасників зустрічі українських мерів та представників місцевого самоврядування країн Південної Європи.

Це уже четверта зустріч в рамках Міжнародного марафону «Єднання місцевого самоврядування світу задля благополуччя людей і миру». За два тижні міські голови з усієї України мали змогу звернутись до своїх колег більш, ніж з 30 країн Європи з закликом домагатися, щоб політики, депутати, прем’єри, президенти їх країн не вагались, приймаючи рішення про підтримку України, в тому числі в питаннях зміцнення її обороноздатності і посилення тиску на росію.

Міський голова Харкова, півторамільйонного міста на сході України, яке місяць щодня обстрілюють росіяни, Ігор Терехов наголосив:

“Хочу, щоб весь світ зрозумів: росія веде не спеціальну операцію, а війну проти українського народу, зокрема харків’ян. У місті 1531 об’єкт зруйновано, з них 1300 - це житлові будинки. Зруйновано 70 шкіл, 54 дитячих садочки, 16 лікарень. Обстріли не вщухають ні на день. Це геноцид! Пасивна позиція мерів та парламентарів веде до жертв серед мирного населення. Я вдячний за гуманітарну допомогу, але щоб втриматися, наша армія має отримати тяжке озброєння та системи ППО. Об’єднайтеся і добийтеся закриття українського неба і поставок нам зброї”.

Звірства російської армії підтвердив Юрій Бова, Тростянецький міський голова (Сумська область):

“Після місяця окупації Тростянець було звільнено. І тоді ми побачили руїну, на які перетворили окупанти чарівне місто, що посідало перші місця в Україні за рівнем благоустрою. Ворог нищив все підряд. Окупанти вбивали людей просто так. У підвалах ми знаходимо закатованих людей, тіла яких понівечено. Більше 10-ти днів росіяни не дозволяли ховати людей на кладовищі, замінувавши його. Єдина можливість зупинити росію – це дати відсіч її армії. Тому для нас дуже важливою є військова допомога. Тільки завдяки їй ми зможемо зупинити путіна і росіян, які підтримують цю війну. Україна зараз – щит Європи. Коли цього щита не буде, у ваших містах не буде спокою. Сьогодні українці боронять цілий світ. Найлегше нам було би це робити, маючи статус члена ЄС”.

Обличчям успішного розвитку громад на Харківщині останніми роками була Галина Мінаєва, Чугуївська міська голова. Сьогодні це місто відоме світові обличчям війни в Україні - фото пораненої місцевої мешканки Олени Курило, хореографа, дитячої виховательки опублікували провідні світові ЗМІ, а написаний на цій основі портрет на аукціоні Heritage Auctions продали за $100 тисяч, які спрямують на потреби захисників України. Було чутно вибухи у місті, коли міська голова Чугуєва зі сльозами на очах просила об'єднатися та зупинити авіаудари по мирних кварталах: “Допоможіть, щоб наші діти перестали постійно боятися. Те, що відбувається неможливо передати”.

Українські мери говорили також і про російську пропаганду, спрямовану передусім на російських громадян, яким закрили доступ до закордонних джерел інформації та соціальних мереж. Але вона також спрямовується і на мешканців європейських країн. Шокуючі деталі інформаційної зазомбованості пересічних росіян повідомила Галина Мінаєва:

“У багатьох жителів Чугуєва є родичі у росії. Але вони не вірять нам, коли ми говоримо про обстріли житлових будинків і всі звірства, а вірять російському телебаченню (яке повідомляє про «точкові удари по військовим об’єктам в Україні»)”.

Українські мери констатують, що ця війна несе уже сьогодні загрози усій Європі, усьому світу, бо російські окупанти вдаються до ядерного шантажу. Для цього вони захопили найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, на яку не допускають фахівців МАГАТЕ для моніторингу радіаційного фону. Раніше росіяни захопили Чорнобильську АЕС з великим сховищем відпрацьованого радіоактивного палива. У зоні відчуження росіяни їздять гусеничним транспортом, піднімаючи радіаційну пилюку, та спричиняють пожежі т.зв. «рудого лісу», забрудненого радіацією ще у 1986 році.

Росіяни мали намір захопити ще одну АЕС на півдні України, але за 25 км до Южноукраїнської АЕС їх героїчно зупинили у місті Вознесенськ, міський голова якого Євген Величко розповів про цей подвиг Збройних Сил України і місцевої територіальної оборони:

«Ми вимушені були підірвати автомобільні і залізничний мости через річку у нашому місті, щоб зупинити рух окупанта до атомної станції. Інакше вони б посилили ядерний шантаж всієї Європи. Окупація була лише два дні, але це найдовші два дні нашого життя. За цей час росіяни понищили цивільні об’єкти, вели хаотичний мінометний вогонь по житлових районах, пошкодили басейн, дитсадок.Ми готові боротися з агресором, але нам потрібна для цього зброя. Давайте єднатися, щоб побороти ворога. Я закликаю вас до цієї боротьби!”

«В окупованому росіянами Криму розміщені ракети, які сьогодні цілять в українські міста, а куди вони будуть націлені завтра? На Туреччину? На Балкани?», - запитували українські мери. Згадали і про міни, випущені росією в Чорне море, які принесло течією до берегів Румунії та в Босфор. «Чи потрібно, щоб, не дай Бог, одна з цих мін знищила корабель, як у 2014 році російська ракета знищили малазійський Боінг, щоб зрозуміти, що росія є загрозою для усієї Європи і світу?”, - наголосив В’ячеслав Негода.

У відповідь на заклики українських колег європейські колеги говорили про свою солідарність з Україною і її громадами.

Клаудіа Лучіані, директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи підкреслила розуміння загрози війни та потреби загально європейської солідарності:

“Нас об’єднують основоположні цінності. Українські мери борються зараз за свою свободу, але і за нашу свободу!”.

Від імені спілки муніципалітетів Греції її підтримав Іліас Апостолопулос:

“Цінності Європи тепер захищає Україна. Від неї тепер залежить європейська безпека. Ми допомагатимемо всім, чи можемо. Гуманітарні вантажі ми щодня відправляємо до України. Ми продовжуємо співпрацю з урядовими інституціями, щоб надавати допомогу українським біженцям. Ми відчуваємо велику відповідальність на собі. Ми повністю підтримуємо суверенітет України!”

«Наші українські брати і сестри мужньо протистоять російській агресії. Права кожного з нас порушені цією війною - від Києва до Афін. Вона може торкнутися і наших міст. Хоробрий український народе! Ми надаємо вам нашу безумовну підтримку і будемо робити все, що потрібно, щоб зупинити цю війну, будемо спонукати всі міста Греції до підтримки України», - сказав Аксіотіс Вісіліос, заступник мера Афін (Греція).

Серед учасників сьогоднішнього і попереднього марафонів були також представники Асоціації “Energy Сities”, яка об'єднує біля 1000 міст в 30 країнах. Керівництво цієї асоціації виразило рішучу підтримку партнерам з України і допомагає їм у цей непростий час. Один з членів цієї асоціації, Маріо Райн, мер міста Кріжевці, Хорватія, жорстко засуджуючи дії росіян зазначив:

“Важко уявити, що хтось у такий спосіб вирішив забрати незалежність та свободу іншого народу, завдаючи страждань, розділяючи сім’ї та вбиваючи невинних дітей”.

Владімір Пребіліч, мер Кочевьє (Словенія):

«Я вже висловив підтримку меру Бучі (зруйнованому містечку у передмісті Києва) та усій громаді, яка сьогодні є нашим партнером. Ми усі згуртовано працюємо, щоб надавати допомогу Україні. Ми перетворили наші школи, дитсадки у центри тимчасового притулку для біженців з України”.

Представники європейських муніципалітетів також приєднувались до закликів українських колег чинити тиск на прийняття рішень на підтримку України політиками і міжнародними інституціями. Мойсей Елісаф, мер міста Йоаніна (Греція):

“Наш муніципалітет різко засуджує російське вторгнення, що завдало страждань українцям і викликало гуманітарну катастрофу в українських містах. Найменше, що ми можемо зробити, це звернутися до нашого уряду з вимогою задовольнити всі прохання України. На росію мають бути накладені найжорсткіші санкції!”

Крістіан Джордано, Мер Вілланова-д'Асті (Італія):

«Ми з вами, ми поважаємо вас і цілковито засуджуємо російське вторгнення до неймовірної української держави, що має спільні з нами європейські цінності. Ми робимо все можливе, щоб надати підтримку українському народові. Україна тепер – форпост свободи. Ця війна матиме великі наслідки протягом багатьох років. Ми маємо зрозуміти, як нам відповідати на подібні випадки. Можливо, існуюча модель безпеки вже не працює”.

Массімо Белло, член Національної ради Італії Асоціації Ради муніципалітетів та регіонів Європи (AICCRE):

«Ви дали нам можливість пережити разом з вами цей біль і цю трагедію. виступи наших колег вразили наші серця. Напад росії дестабілізував увесь міжнародний порядок. Ця війна найдраматичніша подія у Європі за останній час. Ми повинні мати мужність вимагати від ЄС відповідної підтримки (для України). Європа має справді показати, що вона є сильною на міжнародній арені, яка є єдиною, скоординованою і готовою належно реагувати на ситуацію, яку ніхто не міг собі уявити. Власне, Європейський Союз був створений після Другої світової війни для того, щоб уникнути наступної війни. Протягом 70 років вдавалося це, а зараз треба докласти максимум зусиль разом з місцевими, регіональним органами владами для захисту Українського народу.

Захід сьогодні тривав довше запланованого, тому що багато учасників прагнули виразити свою підтримку Україні і готовність допомагати. Для продовження сьогоднішньої комунікації з українськими громадами або пошуку нових партнерів в Україні, організатори запросили учасників надсилати повідомлення на адресу uamunicipalities@gmail.com.

Уже наступного четверга відбудеться ще одна зустріч в рамках Міжнародного марафону – цього разу з муніципалітетами і засобами масової інформації США, Канади, Мексики та Ізраїлю.

Нагадаємо, що організаторами Міжнародного марафону є Міністерство розвитку громад та територій України, Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України», швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE), Асоціація міст України, Асоціація об’єднаних територіальних громад, портал «Децентралізація».


Запис ефіру події доступний тут: https://fb.watch/c5oqBs3bLj/

З додатковими питаннями звертайтесь за адресою: popiukrd@minregion.gov.ua

Офіційний Telegram канал про війну англійською мовою: https://t.me/UA_struggle

Фотогалерея: https://decentralization.ua/news/tag/foto-viiny

31.03.2022 - 16:28 | Переглядів: 3895
«Хоробрий український народе! Ми надаємо вам нашу безумовну підтримку і будемо робити все, щоб зупинити цю війну», - муніципалітети країн Південної Європи під час Міжнародного марафону

Теги:

марафон єднання міжнародна підтримка В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...