“Вам потрібна зброя, гроші, вам потрібна практична підтримка!”, -  мер з США під час Міжнародного марафону місцевого самоврядування

«Я мама. Мене переповнюють емоції.  Я хочу кричати від того, що коїть сьогодні російська армія в Україні. Але слів недостатньо. Вам потрібна зброя, гроші, вам потрібна практична підтримка!».

З такими словами під час Міжнародного марафону «Єднання місцевого самоврядування світу задля благополуччя людей і миру» виступила  Елен Гласер, мер Атлантик-Біч, Флорида (США).

7 квітня 2022 року відбулася п’ята зустріч в рамках Міжнародного марафону, учасниками якої стали українські міські голови та мери і представники місцевого самоврядування США, Канади, Ізраїлю, Мексики. Лідери місцевого самоврядування обговорили шляхи зупинення російської агресії.

“Це ніяка не спецоперація, це навіть не війна, це - геноцид. Якщо сьогодні росіяни зможуть перемогти Україну, вони підуть далі. Весь світ, кожен в міру своїх можливостей має зробити все, щоб їх зупинити ”, - наголосив заступник мера міста Рішон-ле-Ціон (Ізраїль) Максим Бабицький.

Голови українських міст розповіли і показали факти злочинів російської армії на території України, щоб вкотре пояснити світу, що вже і негайно Україні потрібна зброя, чому потрібно закрити небо над Україною, чому потрібно ізолювати Росію від усього світу.

“Фронт, який тримає сьогодні Україна, більший, ніж під час ІІ Світової війни від Балтійського до Чорного моря. Такі факти масових вбивств і знущань над мирним населенням, які ви бачили в Бучі, на жаль, ви побачите в багатьох інших містах. Російський солдат скрізь однаковий. У нас загинули багато людей, які займали активну громадську позицію. А сьогодні їх уже не повернеш. Ми знаємо, де живуть ці російські вбивці і кати. Трибунал повинен винести їм вирок. Але нам потрібно і припинення війни. І це залежить від нас всіх з вами. Ви можете зупинити війну і зробити все, щоб вона не поширилася на Європу і на весь світ”, - звернувся  Анатолій Федорук, міський голова Бучі - містечка у передмісті столиці, жахливі фотосвідчення злочинів російської армії в якому облетіли світ.

Клаудіа Лучіані, Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи, яка є постійним учасником Міжнародного марафону, назвала війну в Україні “пеклом Данте, тільки наяву”:

“Ми всі глибоко шоковані і приголомшені. Звірства просто не мали меж. І це має дати нам додаткову наснагу допомагати українським мерам усім, чим тільки можемо. Права людини, верховенство права, демократія – основоположні цінності Ради Європи і України в Раді Європи. Ми віримо в перемогу України, бо перемога України – це перемога Ради Європи!”.

Учасники зустрічі констатували, що серед іншої, росія використовує не менш вбивчу зброю - брехню.

“Не вірте росіянам та їхнім медіа. Вони розповсюджують брехню. У 1994 році вони підписали Будапештський меморандум в обмін на відмову України від ядерної зброї. І порушила його. У 2014 році росія запевняла, що в Криму були не її військові. Брехня! Росія запевняла, до на Донбасі немає її військ. Брехня! Вона зараз каже, що веде не війну в Україні, а спецоперацію. Брехня! Про події у Бучі росія каже, що все це інсценування. Це жахлива брехня!”, - наголосив Київський міський голова Віталій Кличко.

“Я народився у росії  і з дитинства чув слово “жид” у Воронежі, де я жив до 24 років. Мер цього російського міста аплодував неофашистам, які відкрито йшли вулицею зі свастикою. А в Україні, на Харківській міській раді, коли я приїжджав на день міста, вивішували прапор Ізраїлю. Як у країні, де начебто є фашизм, офіційно вивішують прапор Ізраїлю?”, - розвінчав міф російської пропаганди про потребу “денацифікації” України  заступник мера міста Рішон-ле-Ціон (Ізраїль) Максим Бабицький.

“Росія загрожує кожному. Це загроза всьому світові. Те, що відбувається в Україні, є геноцидом українського народу. Нас бомблять щодня, щогодини. за 42 дні війни у Харкові зруйновано понад 2 тис. інфраструктурних об’єктів, сотні житлових будинків. Ми були приголомшені кадрами з Бучі. Але те ж саме було у селі Мала Рогань Харківської області, на інших окупованих територіях. Чоловікам відрізають статеві органи, а жінок гвалтують. Цілий світ має дати оцінку діям росії. Кожен мер міста має власне лоббі. І я дуже прошу вас скористатися ним. Щоб ми могли отримати зброю і припинити цей жах, який здійснює російська федерація”, - закликав Харківський міський голова Ігор Терехов.

Мер міста Чикаго (США) Лорі Лайтфут зазначила, що тримає тісний контакт з Харковом і чула з перших уст про жахливі атаки українських міст.:

“Ми невтомно працюємо, щоб забезпечувати всю можливу підтримку українцям. Я молюся за народ України! Залишайтеся сильними! Ми ніколи вас не залишимо і завжди будемо підтримувати мужній український народ. Я казала нещодавно особисто меру Харкова, що хотіла б випити з кубка перемоги зі своїми українськими приятелями!”

Беррі Врбанович, мер міста Кітченер (Канада):

“Ми, представники канадських муніципалітетів, говоримо єдиним голосом – ніщо не може виправдати цілеспрямоване руйнування громад і вбивства невинних людей і в Бучі, і де інде в Україні.  Ми знаємо, що рішучість українського народу є непохитною і любов до свого краю є безмежною. Хай Бог благословить Україну!”

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко звернув увагу міжнародних колег на те, що чинить російська армія в російськомовному Маріуполі:

“Російська армія зруйнувала 90% інфраструктури міста. 40% вже неможливо буде відновити. 5 тисяч вбитих окупантами цивільних людей ми встигли забрати з вулиць і поховати у братських могилах. Але російські війська приховують свої злочини. Саме тому вони не пропустили до Маріуполя жодної міжнародної місії. Вони вбивають мешканців міста, кожен другий з яких є етнічними росіянами! Весь світ має об'єднатись. Тільки спільними зусиллями ми можемо зупинити російську злочинну федерацію і їх головного воєнного злочинця путіна”. Він також закликав до повного ембарго на торгівлю з рф, бо кошти від продажу енергоносіїв росія спрямовує на знищення таких міст як Маріуполь. “Яке  наступне місто буде спопелене до тла?!”

Про жахливі злочини рашистів розповів Юрій Бова, міський голова Тростянця - міста, яке місяць було під окупацією:

“Окупанти вбивали людей просто на вулиці. Снайпери розстрілювати їх, як у тирі. Наприклад, Ганну Самойлову, прекрасну чуйну людину, яка йшла за хлібом. Росіяни не дозволяли ховати її протягом 4-х днів. В одній сім’ї росіяни вбили чоловіка гранатою і не дозволяли ховати його. Щодня рідні бачили його тіло. Не тільки путін, а вся ця армада – це нелюди, які прийшли сюди вбивати. Мені до рук потрапив щоденник російського солдата, в якому він пише сам про себе і своїх товаришів, що “ми гірше фашистів”. Так не поводиться армія, це жахливі розбійники”. ”.

Ерік Мермельштейн, комісар з міжнародних зв’язків офісу мера Нью-Йорка:

“Ми тісно співпрацюємо з прокуратурою Нью-Йорка, щоб допомогти Україні у правовій площині. Ми зробимо ще більше, щоб допомогти українцям. Намагаємося допомагати і на рівні уряду, і на рівні наших муніципалітетів”.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов у своїй промові зазначив, що факти скоєних злочинів російською армією під Києвом у Бучі, Ірпіні, Чернігові, Сумах, Тростянці, те що відбувається зараз в Маріуполі, Харкові, інших українських містах, не залишає більше місця для будь-яких зволікань.

«Це агресія, тероризм, геноцид, які потрібно зупинити. Після всього, що уже відбулось, це справа тепер уже не тільки політиків і військових, це справа кожного, для кого мораль і людські цінності мають якусь вагу. Ми вимагаємо від усіх інституцій, від кого це залежить, сприяти тому, щоб кожен, причетний до цих вбивств, був встановлений поіменно!  і щоб кожен поніс жорстке і справедливе покарання. Це покарання має стати невідворотним - для кожного злочинця і для держави, яка віднині не може називатись інакше, як держава-терорист. Ми просимо в тому числі і вашої публічної підтримки цих наших вимог», - звернувся Олексій Чернишов до зарубіжних учасників зустрічі.

Він закликав представників муніципалітетів діяти негайно і рішуче.

Львівський міський голова Андрій Садовий закликав зарубіжних колег домагатися тотальної ізоляції росії.

“Так, росію виключили сьогодні з Ради ООН з прав людини. А я хочу сказати, що росію взагалі треба ізолювати від усього світу років на 50 і виключити її з усіх міжнародних організацій. Як можна мати справу з нацистами!?” Він також наголосив, що в усіх питаннях, які стосуються протидії російській агресії, позиція мерів міст світу є критично важливою.

Зі словами підтримки до українських мерів і українського народу звернулася Валері Планте, мер Монреалю (Канада):

Попри те, що Монреаль знаходиться далеко від України, ми робимо все, що можемо, щоб надавати допомогу. В найближчі тижні та місяці ми будемо приймати українських біженців, українські сім’ї, які прибудуть сюди, до Монреаля. І ви маєте знати, що ми приймемо їх з відкритими обіймами. Ви маєте знати, що українська громада, яка сформувалась тут у Монреалі, є дуже сильною та значною, і ми знаємо, що вона тепер потребує підтримки всього міста, всього Квебеку та всієї Канади. І сьогодні головне, що я маю вам сказати, це те, що ви не самі. Ми поряд і ми зробимо все, що в наших силах, щоб передати дуже чіткий сигнал до нашого уряду, що це вторгнення є неприйнятним і його необхідно зупинити”.

Завершуючи цей відрізок марафону Вячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад і територій, зазначив:

“Ми всі разом маємо не тільки перемогти у цій війні, але й зробити щеплення країні агресору і всім іншим подібним країнам, щоб подібне ніколи не повторялось”. Він також закликав представників муніципалітетів до подальшої взаємодії і розширення співпраці.

Для продовження комунікації з українськими громадами або пошуку нових партнерів в Україні організатори запросили учасників  надсилати повідомлення на адресу uamunicipalities@gmail.com.

Нагадаємо, що організаторами  Міжнародного марафону є Міністерство розвитку громад та територій України, Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України», швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE), Асоціація міст України, Асоціація об’єднаних територіальних громад, портал «Децентралізація».


Запис ефіру події доступний тут: https://fb.watch/cf1yOfI_Au/

З додатковими питаннями звертайтесь за адресою: popiukrd@minregion.gov.ua

Офіційний Telegram канал про війну англійською мовою: https://t.me/UA_struggle

Фотогалерея: https://decentralization.ua/news/tag/foto-viiny

08.04.2022 - 00:18 | Переглядів: 4656
“Вам потрібна зброя, гроші, вам потрібна практична підтримка!”, -  мер з США під час Міжнародного марафону місцевого самоврядування

Теги:

марафон єднання міжнародна підтримка війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 липня 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 липня 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 липня 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 липня 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....