Освітній бюджет 2022: на що держава планує виділити кошти?

Авторка: Анна Пуцова, експертка Проєкту DECIDE


Які витрати закладено на фінансування освіти в державі? Аналізуємо Державний бюджет - 2022

Осінь – час формування бюджету на наступний рік. І цілком зрозуміло, що освітнім управлінцям, державним службовцям та всім свідомим громадянам нашої країни цікаво дізнатись, які ж витрати закладено на фінансування освіти в державі? У 2021 році проєкт Державного бюджету України на 2022 рік презентовано минулого тижня. Тож пропонуємо «пройтись» документом, розглянути, що заплановано фінансувати, та спробувати визначити, які ж зміни в освіті на нас чекають у майбутньому.

Перш ніж ми перейдемо до аналізу цифр, варто згадати, яким чином відбуваються виділення коштів з державного бюджету.

Для територіальних громад в Державному бюджеті – 2022 передбачено трансферт-субвенцію. Точніше, субвенції, одержані з інших бюджетів. Це – кошти, виділені з бюджетів інших рівнів органам державної влади, які утримуються за рахунок державного бюджету, для виконання делегованих законами України повноважень органів місцевого самоврядування або інших, визначених законодавством, функцій. Простіше кажучи, це гроші з великого загальнонаціонального бюджету в менші бюджети місцевих громад для виконання певних функцій. Однією з таких функцій є виплата заробітної плати вчителям. І це – найбільша субвенція з державного бюджету в місцевий.

Отримання коштів субвенції – це не автоматична процедура. Хоч в Бюджетному кодексі буде зазначено, куди й кому передаються кошти. Сама процедура передачі (а саме, на які саме заходи та в які терміни) регулюється спеціальними постановами Кабінету Міністрів України – порядком використання коштів.

Цьогоріч анонсують виділення коштів на фінансування вже знайомих нам заходів для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» та створення нового освітнього простору «Спроможна школа для кращих результатів». Згадаємо, на що у минулі роки також виділялись кошти за цими субвенціями.

Постанова від 4 квітня 2018 року №237 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» передбачає створення освітнього простору в початкових класах для учнів, які йдуть до школи.

ВАЖЛИВО

Кошти передбачено для всіх шкіл, де є «першачки» з розрахунком на кожного учня.

На що ж спрямовується субвенція НУШ?

  • На придбання засобів навчання та обладнання, у тому числі комп’ютерного обладнання та сучасних меблів для навчальних кабінетів початкової школи.
  • На закупівлю обладнання та придбання методичної літератури для шкіл, які пілотували освітню програму «Нова українська школа».
  • На підвищення кваліфікації вчителів.
  • На супервізію.

Можемо припустити, що цього року напрями, за якими планується виділяти кошти, буде змінено. Бо вони змінювались кожного року. А враховуючи те, що реформа освіти підійшла до базової ланки і перші «НУШівці» вже йдуть до 5-го класу, зміни до порядку використання коштів неминучі. За цією субвенцією у 2022 році Уряд планує спрямувати місцевим органам влади 1 млрд грн, як і у 2021-му.

Щодо створення нового освітнього простору «Спроможна школа для кращих результатів», то тут субвенція спрямовується на реалізацію проєктів, пов’язаних із формуванням нового освітнього простору, безпечного та інклюзивного (безбар’єрного) освітнього середовища, на проведення реконструкції та капітального ремонту будівель (їх частин), споруд закладів загальної середньої освіти.

Коли у 2020 році ця програма реалізовувалась вперше, було визначено конкретні випадки, у яких місцева влада може отримати фінансування. У 2021 році було додано «безбар’єрність шкіл», але незмінними залишились вимоги до закладу освіти, в якому можуть бути реалізовані ці проєкти. Так, загальна чисельність учнів опорних закладів освіти (без урахування їх чисельності у філіях) повинна становити не менше 200 осіб, а в інших закладах загальної середньої освіти – не менш як 350 осіб.

На ці заходи держава у 2022 році планує виділити 1,3 млрд грн. Це на 300 млн грн більше, ніж 2021 року. Варто зауважити, що дана субвенція закладена до бюджетної декларації, а, отже, є шанс, що кожного року на подібні напрями будуть передбачені кошти. Тому тим, хто не встиг за попередні роки отримати фінансування, варто працювати на перспективу, заздалегідь формувати проєктні заявки і (що дуже важливо!) працювати з місцевими радами для виділення співфінансування до початку прийняття заявок Міністерством освіти і науки України.

У проєкті Державного бюджету України на 2022 рік з’явилися і новації.

Наприклад, виділення 3 млрд гривень на заходи, пов’язані з організацією харчування та протипожежної безпеки. Поки ми не маємо остаточного затвердження бюджету та порядку використання коштів для нього, прогнозувати на що конкретно виділятимуться кошти – важко. Проте, хотілося, щоб напередодні нормопроектувальники порадилися з експертами та спеціалістами з цього питання.

До речі, на тему того, як здійснювати закупівлі в харчуванні та підтримувати принципи НАССР в харчоблоці закладу освіти, проєкт DECIDE розробив корисні порадники. А ще ми запланували розробку практичних матеріалів щодо заходів безпеки в школах, у тому числі пожежної.

Загалом, хочемо зосередити вашу увагу на тому, що до бюджетного періоду майбутнього року дуже важливо готуватись заздалегідь. Тож освітнім управлінцям, державним службовцям та усім зацікавленим особам варто тримати руку на пульсі та очікувати «правила гри» у вигляді порядків використання коштів від розпорядників бюджетних коштів для уважного вивчення. Так ви будете готові до змін у вашій громаді та зможете стратегічно планувати власну діяльність у сфері освіти!

30.09.2021 - 10:18 | Переглядів: 7667
Освітній бюджет 2022: на що держава планує виділити кошти?

Теги:

освіта

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...