Постійні зміни до законодавства – це спроба бігати між краплями. Місцеве самоврядування має захищати «парасолька конституційних змін»: у Дніпрі говорили про децентралізацію

4 березня у Дніпрі за участі представників місцевого самоврядування, профільних асоціацій, експертів та громадськості Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей відбулося публічне обговорення пропозицій щодо внесення змін до Конституції України «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020».

«Усі ми хочемо побудувати децентралізовану, демократичну європейську Україну. Чи можливо це без сильного місцевого самоврядування? Абсолютно ні. Саме тому зараз ми одночасно рухаємося двома паралельними шляхами змін. Перший - ми затверджуємо новий адміністративно-територіальний устрій, і зробити це маємо до жовтня цього року, коли пройдуть місцеві вибори по усій країні. Якщо цього не відбудеться, ми втратимо роки для розвитку країни. Новий адмінтерустрій можна зробити без внесення змін до Конституції. Але комплексно завершити реформу, не змінивши основний закон, нереально. Тому що децентралізація – це не лише про створення нових громад чи районів, це про створення нової системи влади на територіях. І щоб створити цю нову систему, маємо йти ще і шляхом змін до Конституції», - зазначив, експерт з децентралізації, радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря.

 

 

За його словами, Офіс Президента, парламент та уряд ініціювали та проводять широке обговорення в регіонах для напрацювання конституційних змін, які б мали підтримку місцевого самоврядування, експертів, науковців. Саме такі зміни, на думку експерта, мають шанс бути нарешті підтримані у стінах парламенту.

«Як на мене, вже досить намагатися пробігти між краплями точкових змін до законодавства. Час створити у вигляді конституційних змін певну парасольку, яка захистить права та інтереси органів місцевого самоврядування», - сказав Іван Лукеря.

«Головне питання, яке маємо вирішити конституційними змінами саме зараз – як створити сильне місцеве самоврядування на найближчому до людей рівні – у громадах. Так зробили наприклад у Польщі – спочатку сформували по всій країні ґміни – і лише через 10 років – повіти і воєводства. Цей шлях може підійти нам, бо дозволить напрацювати досвід і зрозуміти, якими мають бути органи місцевого самоврядування вищих рівнів, чим вони займатимуться і чи взагалі потрібні. Якщо ж ми спробуємо вирішити усі питання одразу і зараз, то є ризик, що ми закладемо в основний закон потенційні конфлікти між рівнями самоврядування, і матимемо не розвиток, а боротьбу, перетягування повноважень і ресурсів», - вважає Василь Куйбіда, радник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

 

З описом проблем, метою змін та нормами законопроєкту, які обговорюються в регіонах, можна ознайомитися за посиланням.

Публічні обговорення вже відбулися в Донецькій, Луганській, Херсонській, Харківській, Вінницькій, Львівській, Чернівецькій областях та у Києві. До них долучилися представники місцевого самоврядування із сусідніх областей. Таким чином у публічних обговореннях майбутніх конституційних змін взяли участь всі регіони – місцеве самоврядування, їх асоціації, експерти, громадськість.

Планується, що вже в березні представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться у Києві, аби підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроекту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.

Висловити свої пропозиції до конституційних змін усі бажаючі можуть також онлайн:

Приєднані зображення:

Теги:

Конституція обговорення Іван Лукеря

Область:

Дніпропетровська область Запорізька область Кіровоградська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...