Зміни до Конституції в частині децентралізації відбудуться, якщо їх підтримають місцеві лідери, - у Вінниці тривають публічні консультації

2 березня у Вінниці за участі представників місцевого самоврядування, профільних асоціацій, експертів та громадськості Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей відбулося публічне обговорення пропозицій щодо внесення змін до Конституції України «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020».

«Попередні проекти змін до Конституції в частині децентралізації провалилися, бо не було якісного діалогу центральної влади з місцевою. Зараз ми цю помилку виправляємо. Оновлені правила гри, які дозволять змінити систему врядування в країні на краще, маєте напрацювати саме ви. Це має бути законопроект представників місцевого самоврядування. Щоб почути, зібрати і проаналізувати ваші думки, ми працюємо в регіонах. Разом з вами ми маємо створити країну громад, країну спроможності», сказав Віталій Безгін, народний депутат України.

«Рада, що нарешті є діалог, є нагода почути одне одного і домовитися, бо не можна робити реформу місцевого самоврядування без місцевого самоврядування. Ми хочемо почути вашу позицію по усіх питаннях, яких стосуватимуться зміни: це і місцеві бюджети, і нагляд за законністю рішень місцевого самоврядування, повноваження і права місцевого самоврядування та інші… Саме ви втілюватимете майбутні зміни у своїх громадах, тому ваша думка для нас важлива», - звернулася народний депутат України Лариса Білозір до представників громад.

«Такі фундаментальні зміни не можуть відбуватися без діалогу влади та представників громад на усіх можливих рівнях. Механізми управління в країні мають вибудовуватися знизу вгору, а не навпаки, як у нас було раніше», - зазначила народний депутат України Аліна Загоруйко.

«Завершити процес створення спроможних громад без змін до Конституції можна, а от закінчити децентралізацію, створити ефективну систему влади на усіх рівнях – ні. На публічних обговореннях в регіонах ми бачимо, що з цим погоджуються усі. Тому альтернативи немає. При цьому, майбутній проект конституційних змін повинні сприйняти самі місцеві лідери – голови громад, місцеві депутати. Тільки у такому випадку він може бути підтриманий парламентом», - сказав радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря.

З описом проблем, метою змін та нормами законопроєкту, які обговорюються в регіонах, можна ознайомитися за посиланням.

Планується, що вже в березні представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться у Києві, аби підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроекту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.

Графік наступних публічних обговорень:

Публічні обговорення вже відбулися в Донецькій, Луганській, Херсонській та Харківській областях.

Висловити свої пропозиції до конституційних змін усі бажаючі можуть також онлайн:

Приєднані зображення:

Теги:

Конституція обговорення Конституція

Область:

Вінницька область Тернопільська область Хмельницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...