Цифрові Громади. Як підсилити інвестиційний потенціал вашої ОТГ?

Програма DOBRE у циклі статей «Цифрові Громади» радить, як громадам успішно зростати у діджитал-просторі.


У першому матеріалі ми з’ясували, що діджиталізація — один з ключових факторів підсилення успіхів ОТГ у впровадженні реформ. Сучасні офіційні сайти громад дозволяють налагоджувати контакт з усіма аудиторіями — від місцевих мешканців до бізнесу, інвесторів та туристів. Відповідно, сайт громади має розвиватися не просто як набір сторінок, а як простір для побудови довіри між керівництвом та мешканцями  громади,  між іншими сусідніми громадами, туристами та  партнерами. Саме для такої мети, ГО SocialBoost, партнер із технологічного компоненту Програми DOBRE, створила Dosvit  —  платформу, що дозволяє ОТГ створювати власні людиноцентричні сайти за усіма сучасними ІТ-канонами. Як завдяки вдалій роботі в онлайн-просторі зацікавити громадою інвестора? Як грамотно в одному місці розмістити всю необхідну інформацію, що спонукатиме потенційного інвестора розглянути вашу пропозицію або навіть більше — першим ініціювати знайомство?

Українське прислів'я говорить: зустрічають по одягу, а проводжають по розуму. Та сама історія і у контексті присутності та якості представленості громади в онлайн-просторі. Відправною точкою знайомства інвестора з ОТГ почасти виступає саме офіційний вебсайт. Це — джерело перевіреної інформації про ключові показники роботи , бізнес-потенціал, робочу силу, якість інфраструктури, туристичні цікавинки громади— зазначені фактори впливають на рішення про можливу співпрацю. Відповідно, важливо, щоб офіційний сайт одразу справляв гарне враження на потенційного партнера.

Чудовий приклад громади, в яку можна закохатися «з першого погляду» демонструє Олександрівська ОТГ. На головній сторінці сайту ви одразу побачите три великі ключові показники: бюджет ОТГ на рік, площу та кількість населення. Це ніби візитівка — такі показники чіпляють увагу та мотивують дізнатися про громаду більше.

 

 

Та цифри на головній сторінці - це лише початок знайомства. Важливо дати інвестору більш детальну, максимально повну та актуальну інформацію про громаду. Для цього платформа Dosvit пропонує додаток «Економічний профіль», з яким ОТГ може розповісти про себе найважливіше. Ключові цифри, як-то площа громади та кількість населення, дають загальну оглядову картину про неї. Блок «Економіка» фокусується на бізнес-складових та описує, скільки у громаді підприємств, яка структура населення, яка площа сільськогосподарських угідь. За потреби, до кожного блоку додають свої підсекції, що підсилюють  особливості саме цієї громади. Загальну картину доповнюють блоки «Суспільство» та «Інфраструктура», ось як вони виглядають у Олександрівській ОТГ: https://oleksandrivskaotg.gov.ua/economic-profile.

 

 

Надалі, після знайомства із ключовими показниками розвитку громади, інвестор починає вивчати її ретельніше. А які взагалі підприємства, заклади та установи існують в громаді? Можливо, на велику кількість молоді у громаді бракує спеціалізованих творчих чи спортивних гуртків? Біля озера у центрі міста бракує гарно оснащеної набережної з пішохідною зоною та сучасними закладами? Або ж громада славиться добрими врожаями фруктів, тому доцільно побудувати новий спеціалізований завод? На конкретні питання у Dosvit допомагає відповісти додаток «Підприємства та установи». На інтерактивну мапу громади додають дані про місцеві підприємства, комерційні та муніципальні установи. Це така собі бізнес-мапа громади, що дає інвестору максимум інформації та допомагає прийняти зважене рішення про початок роботи в ній. Власну мапу підприємств регулярно оновлює Могилівська ОТГ: https://mogylivskaotg.gov.ua/enterprises-registry.

 

 

А що як одразу дати інвестору готову пропозицію до співпраці? «Проекти громади» — додаток, за допомогою якого на сайті ОТГ можна розмістити інформацію про всі існуючі проекти або ті, що плануються до реалізації. Наприклад, громада має намір розвивати туризм та бажає залучити партнерів для будівництва готелю. Відповідно, про такий проект варто розповісти на сайті. Dosvit дозволяє створити окрему картку для кожної ініціативи з повною та вичерпною інформацією про проектну ініціативу, її кошторис, команду виконавців та відповідальних осіб. Це своєрідний міні вебсайт нового задуму громади. Тут, важливо пам’ятати, що не слід перевантажувати опис проектів складними фразами та специфічною термінологією.

Наприклад, всі проекти додають на мапу, так можна одразу оцінити локацію майбутнього заводу чи готелю. Оцініть, які відкриті проекти наразі має Софіївська громада: https://sofotg.gov.ua/invest-projects

 

 

Залучення інвестора - один з найважливіших факторів сталого розвитку громади. Часто навіть найменші ОТГ успішно реалізують великі амбіції через удосконалення транспортних шляхів, розвиток освіти, проведення тематичних фестивалів, виробництво та постачання продукції для регіону, участь в міжнародних програмах. Для підсилення досягнутих успіхів варто грамотно та систематично комунікувати їх інвесторам та партнерам. До того ж, доречним буде не лише декларувати, але і  демонструвати їх: ваша громада завжди відкрита та налаштована на плідну співпрацю. Сподіваємося, запропоновані поради та приклади надихатимуть і нові громади до проактивного розвитку.


Наразі платформою Dosvit користуються громади Програми DOBRE у семи областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Детальніше із офіційними вебсайтами громад, створеними на платформі Dosvit запрошуємо познайомитися за посиланням: http://dosvit.org.ua

У наступних матеріалах рубрики "Цифрові Громади" чекайте історії громад, що успішно користуються платформою.

Теги:

DOBRE Dosvit електронне врядування

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...