Цифрові Громади. Чому ОТГ важливо переходити в онлайн?

Цифрові Громади. Чому ОТГ важливо переходити в онлайн?

Програма DOBRE у циклі статтей "Цифрові Громади" розповідає, як допомагає ОТГ успішно зростати у діджитал-просторі.


Діджиталізація — складова, без якої не уявити успіх жодної сучасної громади. Адже замало просто втілювати зміни — важливо комунікувати з мешканцями, акцентувати увагу на потенціалі, інформувати про плани та результати роботи. Для цього партнер Програми DOBRE ГО SocialBoost розробила платформу  Dosvit.

Dosvit — платформа, що допомагає створювати сучасні людиноорієнтовані офіційні вебсайти та адаптувати їх під потреби громади, підключаючи корисні додатки. При цьому вебсайт перестає сприйматися як просто набір сторінок з інформацією, новинами, даними та контактами.

 

 

Офіційний вебсайт громади — можливість побудувати довіру між керівництвом громади,  мешканцями, місцевим бізнесом та інвесторами. Вебсайт — візитівка громади, що має справляти гарне враження на усі аудиторії, а також відкриває світові вашу ОТГ.

Платформа Dosvit виникла із співпраці з громадами-учасницями Програми DOBRE. Під час планування платформи команди 36 ОТГ приєдналися до спеціалістів SocialBoost на сесіях з дизайн-мислення та брейнштормів. Разом з ІТ-фахівцями конструювали офіційні вебсайти інноваційного гатунку. Саме представники громад, кожен за своїм профілем, підказали розробникам, які ключові додатки повинні бути у арсеналі платформи Dosvit.

 

 

Як працює платформа Dosvit?

 

Із використанням платформи представники громади без навичок програмування та  дизайну можуть створити власний офіційний вебсайт за кілька днів. Платформа дозволяє адаптувати сайт під потреби ОТГ — додати символіку, обрати кольорову схему із запропонованих, коригувати окремі елементи. До того ж, все працює просто завдяки набору готових шаблонів.

Окрім можливості створити сучасний сайт за усіма технологічними канонами, Dosvit пропонує набір основних додатків, що покликані посилити успіхи громад та продемонструвати реальні результати їх роботи у ключових сферах.

 

За якими принципами працює Dosvit?

 

Прозорість та підзвітність. Для побудови довіри між владою та громадянами надзвичайно важливо забезпечити відкритість влади.

  • Хто чим опікується в громаді?
  • Куди витрачаються кошти з бюджету?
  • Що замовляє громада на тендерах ProZorro?

На всі ці питання має бути просто знайти відповідь на сайті громади. Відвідувачі сайту можуть вивчити структуру громади, подивитися, хто за що відповідає серед керівного складу. Громади також отримують доступ до інших додатків, як відкритий бюджет, E-data тощо, які дозволяють слідкувати за фінансовою складовою роботи  — у реальному часі бачити, на що витрачаються податки, як формується бюджет на визначений період.

Партисипація. Залучення громадян до прийняття рішень — беззаперечна необхідність для сучасних громад. Чим простіше громадянам буде брати участь у розвитку громади — тим міцніша довіра формуватиметься до місцевої влади. Платформа Dosvit пропонує додатки, що сприяють залученню мешканців до прийняття рішень на рівні громади. Від бюджету участі до електронних звернень до керівництва громади — такі інструменти спрощують можливість втілення змін у ОТГ.

Місцевий економічний розвиток. Сталий розвиток громад важко уявити без співпраці з підприємцями, інвесторами та туристами. Більшість з них формує своє перше враження про окрему громаду зі знайомства з її вебсайтом. Щоб зробити “знайомство” цікавим, Dosvit передбачає відповідні цільові додатки: реєстр підприємств громади, економічний профіль, інвестиційні проекти та інші. З ними — простіше вивчити громаду під мікроскопом та прийняти рішення про доцільність інвестування у громаду чи започаткування партнерства.

“Сайт є візитівкою громади. Він показує користувачам, що для них працює порядна, активна, спрямована на покращення, та відкрита команда”, - зазначає Петро Сегедій, голова Софіївської ОТГ, оцінюючи роботу Dosvit.

 

 

Усі додатки за своїм функціоналом покликані висвітлити значимість змін, які впроваджує громада. Крім того, платформа Dosvit  розроблена так, що навіть незалежні експерти та ІТ-фахівці можуть інтегрувати свої додатки до вебсайту громади. Таким чином, із часом сформуються повноцінні локальні технологічні спільноти: ІТ-фахівці вже не будуть змушені  виїжджати з громади, щоб розвивати свої проекти деінде. Тепер вони отримають нагоду розміщувати власні розробки просто на сайті громади, і розвивати їх спільно з керівництвом ОТГ.

Платформою Dosvit вже користуються громади Програми DOBRE у семи областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Детальніше із офіційними вебсайтами громад, створеними на платформі Dosvit можна ознайомитися за посиланням: http://dosvit.org.ua

У наступних матеріалах рубрики "Цифрові Громади" чекайте історії громад, що успішно користуються платформою.

Теги:

Dosvit електронне врядування

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть