Реформа освіти – це створення якісної системи від дошкілля до вищої ланки, - Володимир Гройсман

Мета запровадженої Урядом реформи освіти – у розбудові системи якісних освітніх послуг від дитячого садочка до вищої школи задля виховання поколінь компетентних і конкурентних людей і фахівців своєї справи. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Координаційної ради з питань впровадження реформ у сфері освіти. Цей дорадчий орган створено з метою підняти на новий рівень координацію дій всіх рівнів влади в контексті змін, що відбуваються по різних напрямках.

Ключовою темою сьогоднішнього засідання Ради, яке пройшло у Дніпрі, став розвиток професійно-технічної освіти. Наразі в Україні підготовку професійних кадрів здійснюють 745 ПТУ. І цей показник знижується – з різних причин, включаючи недостатнє фінансування, застарілість оснащення та значний розрив навчальних програм із реальними потребами сучасного технологічного виробництва. В результаті дефіцит саме виробничих кадрів стає дедалі відчутнішим для зростаючої української промисловості. І на Дніпропетровщині, у промислово розвинутому регіоні, де сконцентровані високотехнологічні виробництва, це особливо помітно.

Виходячи з цього, розвиток професійно-технічної освіти став пріоритетом Уряду в рамках комплексної реформи освіти. Так, за останні два роки по всій країні створені 100 навчально-практичних центрів з 6 галузевих спрямувань і 17 професій. Загальний обсяг бюджетного фінансування на оснащення центрів та оновлення навчальних програм склав близько 200 млн грн.

За словами Глави Уряду, «Нова українська школа», реформа профтехосвіти та вищої освіти: це не «косметичний ремонт», а капітальна перебудова, важливий інвестиційний проект. Причому на рівні дошкільної освіти та середньої освіти реформи вже відчутні. За останні роки – завдяки бюджетній підтримці та фінансовій децентралізації втричі скорочено чергу до дитячих садочків. Мережа дошкільних закладів зростає ледь не щомісяця по всій країні. Кількість оновлених шкіл, в тому числі обладнаних за вимогами нового освітнього простору, так само зростає. Вже зараз в Україні працюють 778 опорних шкіл, які надають якісно новий рівень освітніх послуг.

За словами Глави Уряду, до процесу реформи освіти активно долучається і місцева влада. «Завдяки реформі децентралізації обсяги місцевих бюджетів сягнуть 270 млрд грн. І цей інструмент децентралізації має стати у нагоді створення якісного середовища – в тому числі в освіті, – сказав Володимир Гройсман. – Ми маємо сотворити якісну нову систему в Україні – від дошкілля до вищої освіти».

Глава Уряду нагадав, що політика Уряду – повністю ліквідувати чергу до дитячих садочків до 2020 році. Забезпечити доступ до якісної середньої освіти – в одну зміну і в якісних умовах. І так само до 2020 року буде вирішене питання інвестування в оновлення шкіл та закладів професійно-технічної освіти – в тому числі в контексті зростання зарплат вчителів, які допомагають учням оволодіти найбільш затребуваними професіями.

09.04.2019 - 14:29 | Переглядів: 8535
Реформа освіти – це створення якісної системи від дошкілля до вищої ланки, - Володимир Гройсман

Теги:

освіта

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...