ЦВК позбавила можливості до розвитку 28 об’єднаних громад, де загалом проживає 350 тисяч мешканців

Центральна виборча комісія проігнорувала право майже 350 тисяч жителів 136 громад самостійно вирішувати, як і з ким їм краще об'єднуватися, а отже не дала можливості розвиватися, отримувати додаткові повноваження та ресурси.

Так Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода на своїй сторінці у мережі Facebook прокоментував позицію ЦВК, яка не знайшла правових підстав для призначення перших місцевих виборів голів та депутатів у 28 об’єднаних громадах, 25 з яких – це ті, до складу яких увійшли місцеві ради з декількох районів, або центром яких є місто обласного значення.

«Можливо, хтось і радіє рішенню ЦВК щодо оголошення перших виборів у ще 143 об’єднаних територіальних громадах. А ось мені сумно і соромно. Була надія, що переможе правова позиція і вибори відбудуться у всіх 171 ОТГ (які подали заявки до ЦВК, - Ред.). Однак, ЦВК вважає по-іншому. На жаль, рішення Комісії - це програш багатьох з тих, хто активно працював, вірив і підтримував упродовж року ініціативи з утворення нових спроможних громад. А те, що ЦВК призначила вибори у 143 ОТГ - це не подарунок, а її прямий обов'язок. Водночас ЦВК грубо проігнорувала офіційне роз'яснення парламентського комітету. Своїм рішенням Комісія позбавила право на вибори у 28 достатньо перспективних ОТГ, у яких об'єдналися 136 сільських, селищних, міських громад, де загалом проживає понад 348 тисяч мешканців. ЦВК проігнорувала природне право жителів цих громад самостійно вирішувати, як їм краще об'єднуватися - в межах одного чи декількох районів, - позбавила ці громади можливості на самостійний розвиток, додаткові повноваження та ресурси. Подібні незаконні рішення сіють зневіру до реформи і зупиняють тих, хто знаходиться в процесі формування нових спроможних громад», - написав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, раніше Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення ЦВК, що проведення перших місцевих виборів у об’єднаних громадах, розташованих на території суміжних районів,  та з центром у місті обласного значення може відбуватися без внесення змін до меж відповідних районів. 

10.10.2016 - 13:57 | Views: 15646
ЦВК позбавила можливості до розвитку 28 об’єднаних громад, де загалом проживає 350 тисяч мешканців

Tags:

CEC elections V.Nehoda

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...