Об’єднання – це сміливість

На думку голови Новоукраїнської ОТГ Олександра Корінного, всі, хто мав бажання і

сміливість — вже розпочали процес об’єднання, інші будуть тягнути до останнього.

"Допускати затягування процесу створення ОТГ у всій країні не можна з кількох причин", – говорить голова ОТГ: «По-перше, не може частина країни  жити у одних умовах, а інша — в інших. По-друге, вже створено освітні і культурні округи, визначено опорні школи, триває розробка проектів медичних округів – все це має робитись із урахуванням адміністративно-територіального розподілу, а не навмання. Третє, найголовніше, всіляко сприяти тим, хто вирішив створити ОТГ. Зайві перепони, в тому числі і законодавчі, лише гальмують рух вперед».

Слова голови Новоукраїнської ОТГ підтверджують і експерти АМУ, які в рамках «Децетралізаційного марафону» вже відвідали шістнадцять із п’ятдесяти потенційних центрів об’єднаних громад. «Практично на всіх територіях нині дискутують над питання скільки  ОГТ створювати на території району – одну чи декілька» — говорить експерт з юридичних питань проекту «Пульс» Володимир Нижник.

 «Непоодинокі випадки, коли селищні ради приймають рішення розпочати процес обговорення створення ОТГ, а потім, можливо під тиском зовнішніх обставин, його відкликає або пригальмовує процес. Між тим, вже сьогодні ми можемо говорити про переламні моменти. Активні і завзяті сільські голови беруть ініціативу у свої руки, ламаючи схему «один район  — одна громада», гуртують навколо себе однодумців і наполегливо йдуть до поставленої мети».

У рамках «Децентралізаційного марафону» проявилась ще одна тенденція.  Після обговорення бюджетних і юридичних питання обов’язково із зали лунає запитання: «А як живуть ті, хто вже об’єднався?». На щастя, відповідаючи на нього,  експерти АМУ мають десятки прикладів успішного господарювання і розвитку територій, особливо враховуючи, що всі території,  які живуть за новим бюджетним і податковим законодавством, значно перевиконали дохідні частини бюджетів у першій половині 2016 року.

Область:

Кіровоградська область

Source:

Діалог

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...