Місцеві бюджети 2025: особливості, пріоритети, перспективи
Місцеві бюджети 2025: особливості, пріоритети, перспективи

Основні інсайди бюджетного планування для громад на 2025 рік: зміни у горизонтальному вирівнюванні місцевих бюджетів, повернення середньострокового бюджетного планування, а також відновлення реверсної дотації та нові види міжбюджетних трансфертів.


У вересні традиційно стартувала профільна навчальна програма «Кроки для спеціалістів. Формування та затвердження місцевого бюджету 2025». Під час першого семінару учасники, експерти U-LEAD та представник Міністерства фінансів України обговорили основні зміни щодо бюджетного процесу 2025.

Заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою» Олена Томнюк звернулася до учасників Кроків:

«Формування місцевого бюджету — це не просто технічний процес, заповнення і чарунок над табличкою, цифра за цифрою, яка зводиться до загальної суми. Насправді, це є фундаментом, на якому будується і сталість, і стійкість, і розвиток наших громад. В ці складні часи, в умовах невизначеності, в яких ми всі живемо, важливість сильного, прозорого та ефективного управління бюджетом зростає як ніколи».

 

Пріоритети і політика Мінфіну щодо місцевих бюджетів

 

Для ОМС пріоритетом у бюджетах 2025 залишаються освіта, культура, охорона здоров’я, соціальний та цивільний захист, заходи територіальної оборони та заходи з мобілізації місцевого рівня. Таку позицію Міністерства фінансів озвучив заступник начальника управління планування міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Володимир Ющук:

«Дуже важко зробити так, щоб збалансувати бюджетну систему. Це вже третій бюджет, який формується в умовах війни. Відповідно, фінансування сектору безпеки і оборони є пріоритетом в проєкті закону про Державний бюджет на 2025 рік. А формування бюджетів потребує надзвичайно зваженого підходу, адже всі розуміють ризики».

Фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 2025 рік ухвалений з урахуванням Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, яка цьогоріч була схвалена Постановою Кабінету міністрів. Це дуже важливий підхід, адже ми крокуємо до середньострокового бюджетного планування. Варто розуміти, що це було однією з вимог донорів до України.

«В 2025 році є певні особливості щодо формування міжбюджетних відносин щодо горизонтального вирівнювання. Горизонтальне вирівнювання податкоспроможності для 1331 бюджету місцевого самоврядування, крім бюджетів місцевого самоврядування окупованих територій та бюджетів міст Києва і Севастополя, - на основі очікуваних надходжень в 2024 році податку з доходів фізичних осіб визначено п.1 ч.1 ст.64 Бюджетного кодексу та з врахуванням прикінцевих положень абзацу 1п. 60 роділу 6 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу» — зазначив представник Мінфіну.

Міжбюджетні відносини зі 107 бюджетами тимчасово окупованих територій здійснюються як виняток з положень статті 99 Бюджетного кодексу з метою забезпечення достатнього рівня видатків таких бюджетів, визначених на основі звіту про виконання місцевих бюджетів за 2023 рік за видатками загального фонду з урахуванням рівня індексу зростання мінімальної заробітної плати у 2024 році. Відповідний фінансовий ресурс передбачений у складі додаткової дотації з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органам місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, які зазнали негативного впливу у зв’язку зі збройною агресією рф.

Такий підхід щодо зміни горизонтального вирівнювання, за словами Володимира Ющука, дав можливість підтримати дотаційні громади, які цього потребували.

 

Розмір має значення: ПДФО, акциз та часткове повернення реверсу

 

Декілька акцентів щодо джерел наповнення місцевого бюджету та ще одного методу горизонтального вирівнювання зробила радниця з питань місцевих фінансів U-LEAD Наталія Любченко.

На 2025 рік Міністерство фінансів передбачає зарахування 60% податку на доходи фізичних осіб до бюджетів громад, а не 64% як це було декілька років поспіль. Також продовжує свою дію норма щодо зарахування ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців до Державного бюджету так само, як і в 2024 році. Ще одне з джерел надходжень місцевого бюджету, акцизний податок з пального, у розмірі 13,44% від суми податку за відповідною ставкою у 2025 році буде надходити до місцевого бюджету.

«Ще одним, скажімо так, поверненням до класичної схеми горизонтального вирівнювання є відновлення вилучення реверсної дотації з бюджетів громад. В поточному році така дотація не вилучалась і залишалась у бюджетах громад, створюючи їм додатковий фінансовий ресурс. Проте на 2025 рік Міністерство фінансів однозначно вбачає необхідність вилучення реверсної дотації з місцевих бюджетів і перерахування її до Державного бюджету, адже за рахунок неї якраз і забезпечуються вирівнювання ресурсу решти громад », — зазначила Наталія Любченко.

У 2025 році таке вилучення буде здійснюватись у тих громад, де надходження на 1 мешканця складуть більше 4458 грн, тобто індекс податкоспроможності буде вище 1,1. Вилучатись буде не вся сума, а до 50%. Передбачається, що вилучення буде зі 194 місцевих бюджетів.

 

 

 

Мінімальна зарплата і прожитковий мінімум

 

Також під час заходу представник Мінфіну озвучив ряд базових соціальних стандартів, що передбачені в проєкті Державного бюджету, та враховуються при складанні місцевих бюджетів громад. Зокрема, це закріплення мінімальної заробітної плати на рівні 8000 грн, прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років — 2563 грн, дітей віком від 6 до 18 років — 3196 грн, працездатних осіб – 3028 грн, осіб, які втратили працездатність — 2361 грн.

Також залишиться сталою система оплати праці фахівців ОМС до набрання чинності Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Преміювання посадових осіб ОМС на час дії воєнного стану й надалі буде здійснюватися в розмірі, що не перевищує 100% посадового окладу.

 

«Трирічка» повертається, але поступово

 

Ще однією особливістю бюджету 2025 стане відновлення середньострокового бюджетного планування. Але його повноцінне повернення відбудеться поетапно.

«Довгоочікуваний Закон № 11131 схвалений та підписаний президентом. Особливо хочу наголосити, що прогнози в цьому році складати не потрібно. Норма набирає чинності з 1 січня 2025 року. Прогнози будемо складати на 2026-2028 роки», — акцентував Володимир Ющук.

Щодо інструкцій по бюджетних запитах, форм бюджетних запитів, які в цьому році залишаються без змін, в подальшому їх планують змінити, вдосконалити і привести у відповідність до середньострокового бюджетного планування.

«Це буде як наслідок підготовки бюджетних пропозицій. Ми розуміємо, що ми рухаємось до електронного документообігу. Для цього минулого року ми розробили наказ про бюджетні пропозиції, який передбачає автоматизацію форм. Хочеться зробити так, щоб головні розпорядники взяли за основу у формах бюджетних запитів те, що знаходиться в бюджетних пропозиціях», — додав представник Міністерства фінансів України.

Більше про місцеві бюджети - у секторальній рубриці порталу "Децентралізація"

Views: 130
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: budget
Read more: