Завершилося навчання представників ОМС Чернігівської області
Завершилося навчання представників ОМС Чернігівської області

1-2 жовтня 2024 року у Києві пройшов семінар-практикум «Розвиток освіти в територіальних громадах», який фіналізував серію заходів у межах спеціальних програм підвищення кваліфікації для посадових осіб місцевого самоврядування. Серед 57 учасників навчання: голови та заступники голів територіальних громад, депутати місцевих рад та керівники органів управління освітою з 33 громад Чернігівщини.


Навчання за спеціальними програмами підвищення кваліфікації здійснюється Швейцарсько-українським проєктом DECIDE у співпраці з НАДС та Чернігівською ОДА і Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації.

Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE, зазначила:

«Громади Чернігівщини стали нашими надійними партнерами, з якими нам вдалося втілити чимало: стратегії розвитку освіти, договори ММС, шкільні громадські бюджети, тренінги для освітян та учнів, відбудова закладів освіти та ремонт укриттів у 10 громадах області в межах «DECIDE: Відбудова». Ми також організували піклувальні ради закладів освіти, впровадили освітній курс «Навчаємось жити в громаді» та впроваджуємо ініціативу «Стаємо сильнішими разом». Ми спільними зусиллями робимо усе можливе, щоб забезпечити розвиток освіти і впровадження реформ в освіті і місцевому самоврядуванні».

 

 

Одним із важливих питань для представників громад є трансформація дошкільної освіти. Заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова зосередила увагу на основних аспектах, які наразі турбують освітян та управлінців, зокрема щодо останніх змін до Закону України «Про дошкільну освіту» та планів щодо подальшого вдосконалення НПА, спрямованих на підвищення якості та доступності дошкільної освіти.

«Дошкілля є невід'ємною складовою системи освіти в Україні. Відповідно до рекомендацій Ради Європи, всі країни ЄС мають досягти 96% охоплення дошкільною освітою дітей віком від трьох до шести років. Щоб досягти цього високого показника, Україна має здійснити низку трансформацій, і новий закон про дошкільну освіту є їх частиною. У пріоритеті підтримка вихователів і підвищенні престижу їхньої професії, а новий закон створює основу для збільшення зарплат і поліпшення умов праці», – сказала Євгенія Смірнова.

 

 

Спікерами події були:

  • Юрій Музика, начальник управління освіти та науки Чернігівської обласної державної адміністрації;
  • Тарас Добрівський, виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації об'єднаних територіальних громад;
  • Марія Дробот (Міщенкова), національна експертка Проєкту DECIDE;
  • Сергій Яцковський, національний експерт Проєкту DECIDE;
  • Андрій Мацокін, національний експерт Проєкту DECIDE;
  • Надія Балабуст, національна експертка Проєкту DECIDE.

 

 

Нагадаємо, що очній зустрічі передувало дистанційне навчання, яке проводили  провідні експерти — досвідчені фахівці-практики у сфері місцевого самоврядування, реформи освіти, трудового законодавства, бюджетного процесу.

Програмамою були охоплені питання щодо:

  • повноважень органів місцевого самоврядування у забезпеченні якості освіти;
  • співробітництва територіальних громад, співпраці школи, влади і громади;
  • особливостей бюджетного процесу та організації процесу закупівель;
  • організації трудових відносин у період дії воєнного стану;
  • цифровізації управлінських процесів у сфері освіти;
  • стратегічного планування розвитку освіти;
  • реформи профільної середньої освіти тощо.

Учасники також відвідали Фабрику-кухню «ГотуЇмо» в Бучанській громаді та укриття у Гатненській громаді.

 

 

Цього року в межах співпраці Проєкту DECIDE та НАДС навчання пройдуть голови територіальних громад, керівники комісій з питань освіти місцевих рад та керівники ОУО 5 регіонів-партнерів Проєкту.

Але з наступного року навчання за спеціальними програмами буде відкрито для управлінців у сфері освіти всіх територіальних громад нашої країни.

Views: 54
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: education
Read more: